• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε τη συριζοποίηση του Συντάγματος – Αλλαγές σε 57 άρθρα προτείνει η ΝΔ

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης ΝΔ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Με κριτική τόσο για στην στιγμή που επέλεξε ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όσο και για τις ίδιες τις αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ συνόδεψε την παρουσία της πρότασης της ΝΔ ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία περιλαμβάνει αλλαγές σε 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος. Μάλιστα, όπως ανέφερε, 13 άρθρα είναι κοινά με αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε άλλη κατεύθυνση, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν θα επιτρέψει την «συριζοποίηση» του Συντάγματος.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, το περιθώριο των δύο μηνών, που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων. «Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προϋποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά υποθέσεων, με άρωμα σκανδάλου, όπως η επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και το θέμα της ΔΕΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προσπαθεί να κρυφτεί από την κριτική.  «Δεν είναι το σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα. Χρειάζεται πολύ θράσος να μιλάτε για διεύρυνση δημοψηφισμάτων όταν είστε ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος. Τρία χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που διεξήχθη σε 6 ημέρες που εξωθήσατε τους πολίτες να ψηφίσουν “όχι” και μετά να το κάνετε “ναι” δεν αισθάνεστε την ανάγκη απολογίας; Δεν ξέρω αν είχατε καθαρό μυαλό αλλά μας κόστισαν αυτά πάνω από 100 δισ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Στις προτάσεις σας συμπεριλαμβάνεται και πρόταση μόνιμου δημόσιου ελέγχου ενέργειας αλλά εσείς είστε αυτός που εκχώρησε όλη την δημόσια περιουσία και τα αρχαία και τώρα συζητάτε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Σας άκουσα να μιλάτε για νέο τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην διαταράσσεται η πολιτική συνέχεια. Πόσο θράσος έχετε όταν εσείς ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά χρησιμοποιώντας αυτό το άρθρο να έρχεστε και να μιλάτε για την ανάγκη αναθεώρησης του; Εσείς ρίξατε την τότε κυβέρνηση για να δοκιμάσετε στις πλάτες των ελλήνων τις δικές σας αυταπάτες!» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεγονότα που σημειώθηκαν στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015.

    «Η πρότασή σας είναι κείμενο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό. Προσέξτε τα κεφάλαια που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δημόσια διοίκηση, παιδεία, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν προτείνετε τίποτα. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνετέλεσαν στην κρίση γιατί σε αυτές ποντάρετε.

    Αναφορικά με την πρόταση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη και την αξιοπιστία. Εφόσον υιοθετηθεί η πατρίδα μας θα αποκτήσει νέο Σύντγμα για μια νέα Ελλάδα. Εμείς θα είμαστε παρόντες στις διαδικασίες για να πολεμήσουμε την οπισθοδρόμηση. Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση και προβάλουμε την πρότασή μας που στηρίζεται σε τρεις αρχές: το νέο σύνταγμα να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη. Καθιερώνεται σταθερός 4ετής κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης Βουλής. Η Βουλή αυτοδιαλύεται με απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας. Οι πρόωρες εκλογές αφορούν υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση 4ετούς κύκλου» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Με ποιο τρόπο εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία 3/5; Εμείς είχαμε πει ως ύστατη λύση την εκλογή από τον λαό. Όμως αυτή δεν είναι τελικά η ενδεδειγμένη λύση γιατί σε αυτή την περίπτωση ο εκλεγμένος Πρόεδρος όχι απλά θα έχει αυξημένη νομιμοποίηση αλλά ένας εκλεγμένος από την Βουλή θα είναι λιγότερο νομιμοποιημένος από έναν εκλεγμένο πρόεδρο από τον λαό. Υστατη λύση η εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση η Συνταγματική αναθεώρηση να απεμπλέξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην δική μας πρόταση κρατά τις εξουσίες του» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: «Δεν φιλοδοξούμε να φέρουμε το τέλειο Σύνταγμα»



    ΣΧΟΛΙΑ