• Πολιτική

    Singular Logic: Το επιχειρηματικό πάζλ της εταιρείας που έχει στο τεχνολογικό της… DNA τα αποτελέσματα των εκλογών


    Μπορεί να άλλαξε το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, αλλά οι εκλογές παραμένουν πάντα στο…DNA της Singular Logic.

    Η εταιρική απόγονος της ρηξικέλευθης «Δέλτα Πληροφορική» βρίσκεται επί ποδός και επιχειρησιακά έτοιμη να αναλάβει το έργο της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των επικείμενων εθνικών εκλογών.

    Οι επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι οι πιο hi tech στη 42χρονη ιστορία που έχει η τεχνολογική τους υποστήριξη. Όπως μάλιστα έχει ήδη τονιστεί από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, θα πρόκειται για μια εκλογική βραδιά εξπρές, διότι μία ώρα μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, δηλαδή στις 8 το βράδυ, θα υπάρξει μια σαφής εκτίμηση για την ετυμηγορία της κάλπης, καθώς θα έχουν συγκεντρωθεί τα δεδομένα για το 25% της Επικράτειας, ενώ στις 9 θα υπάρχει εικόνα για το 80% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, όπως και αυτών του εξωτερικού.

    Η ασφάλεια και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων δεν διακυβεύεται, αφού η διαχείριση της εκλογικής αναμέτρησης, -τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης που αναμένεται να ακολουθήσει- θα είναι ταυτόσημη με εκείνη του 2019: τα ίδια πρόσωπα της η ίδιας Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών και η ίδια εταιρεία συνεργάτης. Δηλαδή η Singular Logic, η οποία στην πορεία των χρόνων έχει αποδείξει ότι διαθέτει το υψηλής πιστότητας know –how.

    Προ τετραετίας, όταν η Singular Logic είχε αναλάβει το έργο των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών (σε δύο γύρους) και των εθνικών εκλογών, που έγιναν κατά σειρά μέσα σε εκείνη τη χρονιά, αποτελούσε θυγατρική εταιρεία του Ομίλου της MIG. Με ιδρυτή τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τωρινό βασικό μέτοχο την τράπεζα Πειραιώς, για λογαριασμό της οποίας «τρέχει» τώρα δημόσια πρόταση, στον απόηχο των συγκρουσιακών καταστάσεων που έχει πυροδοτήσει η πλευρά του Μάριου Ηλιόπουλου.

    Στις αρχές του 2021 η Singular Logic άλλαξε χέρια, καθώς έναντι 18 εκατ. ευρώ και απαλλαγμένη από τραπεζικά δάνεια, αποκτήθηκε από το κοινό σχήμα της Epsilon Net με την Space Hellas. Συμφερόντων αντίστοιχα του Γιάννη Μίχου και του Σπύρου Μανωλόπουλου.

    Στον έλεγχο πλέον της εισηγμένης Space Hellas

    Ακολούθησε η διάσπαση της εταιρείας, με τη Space Hellas να κρατά το παλιό ΑΦΜ και το κομμάτι των δραστηριοτήτων που αφορά τα πληροφορικά συστήματα και τις εφαρμογές πληροφορικής (που άπτονται και στο έργο των εκλογών) αλλά και το 60% των μετοχών της.

    Σήμερα, η εισηγμένη από τον Σεπτέμβριο του 2020 Space Hellas έχει χρηματιστηριακή αξία 41,45 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο του εκτελεστικού Προέδρου Σπύρου Μανωλόπουλου βρίσκεται το 17,23% των μετοχών της εταιρείας, ενώ το 16,15% κατέχεται από τον αδελφό του Ιωάννη, που δεν μετέχει διοικητικά σε αυτήν. Οι δυό τους είναι παιδιά του αείμνηστου Πατρινού επιχειρηματία και ιδρυτή της εισηγμένης Δημήτρη Μανωλόπουλου.

    Στο μετοχικό σχήμα με 16,86% είναι και ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Μπέλλος, ενώ ποσοστό 19,33% κατέχεται από την Alpha Bank.

    H θυγατρική πλέον Singular Logic έχει στη νευραλγική θέση του CEO τον Δρ. Ιωάννη Μερτζάνη, που είναι επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής Space Hellas.

    Στην τελευταία δημοσιοποιημένη οικονομική χρήση, που αφορά τις επιδόσεις του 2021, η «νέα» Singular Logic έκανε 18,4 εκατ. ευρώ πωλήσεις, με 1,4 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, κοντά στο 1,1 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό και οριακά αρνητικό κεφάλαιο κίνησης.

    Σαφώς, τα φετινά της μεγέθη θα ενισχυθούν λόγω των εκλογών, επηρεάζοντας αναλογικά και αυτά της μητρικής Space Hellas. H ανάθεση του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα εξειδικευτεί με το συνακόλουθο κόστος της σύμβασης, αμέσως μετά από την προκήρυξη της ημερομηνίας των εκλογών, η οποία πιθανολογείται ότι θα γίνει στις 10 Μαρτίου, για να στηθούν οι κάλπες στις 9 Απριλίου. Τουλάχιστον αυτή είναι έως τώρα η παγιωμένη αίσθηση των πολιτικών αναλυτών και όχι μόνον αυτών.

    Στα 157 εκατ. ευρώ το γενικό κόστος των εκλογών

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αναφέρει ότι το γενικό κόστος των εκλογών θα είναι 157 εκατ. ευρώ, το οποίο και αφορά τις επικείμενες βουλευτικές, αλλά και τους δύο γύρους των Αυτοδιοικητικών (σε Δήμους και Περιφέρειες) που θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο.

    Στο ποσό αυτό, δεν περιλαμβάνεται και το πιθανότερο ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στις εθνικές κάλπες, αν δεν υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, όπου το απαιτούμενο ποσοστό της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας των 151 εδρών, κινείται ανάμεσα στο 47,2% και το 46,2%, αν τα εκτός βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αντίστοιχα ποσοστά 6%-8% εν συνόλω.

    Στις δεύτερες εκλογές που αναμένεται να γίνουν στις 14 ή στις 21 Μαΐου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, τα απαιτούμενα ποσοστά για την αυτοδυναμία κυμαίνονται στο 38% έως 38,6%.

    Στον Προϋπολογισμό του 2023 έχει εγγραφεί κονδύλιο 172,1 εκατ. ευρώ με την ένδειξη ‘’εκλογές-πολιτικά κόμματα’’, οι χρηματοδοτήσεις και οι επιχορηγήσεις των οποίων, καλύπτουν προφανώς τα υπολειπόμενα 15,1 εκατ. ευρώ.

    Οι εκλογικές αμοιβές της Singular Logic

    Επί του παρόντος και αναφορικά με το έργο που θα αναλάβει η Singular Logic, παραμένει ανοικτό το οικονομικό του σκέλος. Αυτό θα κριθεί από τα συμβόλαια που θα υπογράψει η εταιρεία με το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω μιας νομοθετικά προβλεπόμενης διαδικασίας ανάθεσης, η οποία τηρείται διαχρονικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

    Στην αμέσως προηγούμενη εκλογική χρονιά που ήταν το 2019, η εταιρεία είχε λάβει 4.216.000 ευρώ για τις εθνικές εκλογές, καθώς επίσης και άλλα 5.443.600 ευρώ για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές κάλπες. Με συνυπολογιζόμενο ΦΠΑ οι αμοιβές αυτές.

    Το 2015, η Singular Logic είχε πάρει 3.136.500 ευρώ για τις εκλογές του Ιανουαρίου, 2.398.500 για το Δημοψήφισμα του ‘’όχι’’ στη σύμβαση με τους δανειστές της χώρας, που ο Τσίπρας το αναποδογύρισε σε ‘’ναι’’, και 2.398.500 ευρώ για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Tο 2014 τα εκλογικά έσοδα για της εταιρεία ήταν 3,81 εκατ. ευρώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

    Για τις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2014 η εταιρία είχε πάρει εν συνόλω 5,15 εκατ. ευρώ.

    Tο 2009 (στις τελευταίες προ μνημονίου και κρίσης εκλογές) η εταιρεία είχε λάβει 3,7 εκατ. ευρώ για τις βουλευτικές εκλογές και 1,219 εκατ. ευρώ για τις Ευρωεκλογές. Πάντα σε όλες τις περιπτώσεις με τον αναλογούντα ΦΠΑ.

    Στις κάλπες με αναβαθμισμένη ψηφιακή τεχνολογία

    Η αναβαθμισμένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα είναι το ουσιώδες γνώρισμα για νέες τις εκλογές που βρίσκονται προ των θυρών. Στους δικαστικούς αντιπροσώπους θα δοθούν 25.000 tablets, μέσω των οποίων θα αποστέλλονται άμεσα από τα εκλογικά τμήματα στον κεντρικό μηχανισμό, στο Υπουργείο Εσωτερικών, τα πλήρη αποτελέσματα. Για τις ψήφους που πήρε το κάθε κόμμα και τους σταυρούς που έλαβε ο κάθε υποψήφιος βουλευτής.

    Χωρίς να παρεμβάλλονται στη συγκέντρωση και μετάδοση οι δήμοι και οι περιφέρειες ,καθιστώντας την όλη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Έτσι, μέσω της αυτοματοποιημένης πρακτικής, θα επιταχυνθεί σημαντικά η κοινοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και γύρω στις 11,30’ με 12 το βράδυ θα έχουν γίνει γνωστές και οι σταυροδοσίες.

    Η Singular Logic είχε φροντίσει από τις εκλογές του 2019 να δώσει δείγματα γραφής της τεχνογνωσίας που διαθέτει και βελτιστοποιεί. Η εταιρεία δημοσιοποίησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά ( στις 8,30’ το βράδυ) και με υψηλότατο βαθμό ακρίβειας, την εκτίμηση των τελικών αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών. Αξιοποιώντας στο έπακρο τη μέθοδο της Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων μέσω tablet και κινητών τηλεφώνων (SRT). Τότε η εταιρεία χρησιμοποίησε 12.000 tablets -επιπλέον των 4.500 κινητών συσκευών- μέσω των οποίων υποστηρίχθηκε για πρώτη φόρα σε εθνικές εκλογές η μετάδοση των σταυρών υποψηφίων.

    Με τη συνδυασμένη χρήση των συσκευών επιτεύχθηκε η ενσωμάτωση του 53% των εκλογικών αποτελεσμάτων στις 21:30 ενώ η ενσωμάτωση έφτασε στο 75% στις 22:30, όταν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ( του 2015) τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 14% και 25%. Τώρα οι χρόνοι θα συντομευτούν ακόμη περισσότερο.

    Η αρχή και η πορεία του «γάμου» τεχνολογίας-εκλογών

    Γυρίζοντας στο παρελθόν, η πρώτη ουσιαστική συνάντηση της τεχνολογίας με τις εκλογές στη Ελλάδα έγινε το 1981. Έπειτα από απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Στράτου, της οικογένειας των βιομηχάνων της (μετέπειτα χρεοκοπημένης κλωστοϋφαντουργίας) ‘’Πειραϊκή Πατραϊκή’’. Πατέρα της Βαρβάρας Στράτου ,που είναι σύζυγος του εφοπλιστή Νίκου Βερνίκου, αλλά και θείου της συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη, Δανάης Στράτου.

    Η απόφαση του αείμνηστου υπουργού Εσωτερικών, ήρθε μετά από την τραυματική εμπειρία του 1977, όταν η πρωτόλεια χρήση της πληροφορικής δεν είχε φέρει τα ποθητά αποτελέσματα.

    Μάλιστα, η χειροκίνητη διαδικασία καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης από τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, είχε σταθεί εμπόδιο στο γρήγορο σχηματισμό της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με τον ‘’εθνάρχη’’ να χρειάζεται να περιμένει (οργισμένος) για περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου να πιστοποιηθεί ποιοί τελικά εκλέγονται βουλευτές…

    Ο Δρυμιώτης και οι επίγονοι

    Ο κυπριακής καταγωγής Ανδρέας Δρυμιώτης ήταν εκείνος που μέσω της ‘’Δέλτα Πληροφορική’’ άνοιξε το δρόμο για την συνύπαρξη της τεχνολογίας με τις κάλπες. Πρόσωπο εμβληματικό, με ευρυμάθεια και θαυμαστές ικανότητες, που έμελλε να γίνει συνώνυμο των εκλογικών αποτελεσμάτων επί σειρά ετών.

    Στην πορεία των χρόνων υπήρξε σειρά επιχειρηματικών ανακατατάξεων. Αρχικά η Computer Logic συγχωνεύθηκε με την DIS απ’ όπου και προέκυψε το σχήμα της Logic Dis. Στη συνέχεια η ‘’Δέλτα Πληροφορική’’ ένωσε τις δυνάμεις της με τη Singular, με συνέπεια να διαμορφωθεί η Delta Singular. Μετά από ορισμένες αποσχίσεις δραστηριοτήτων και εσωτερικού χαρακτήρα μεταβολές ήρθε η νέα συνένωση δυνάμεων, με το καταληκτικό σχήμα της Singular Logic.

    Έτσι, η σκυτάλη της διαχείρισης των εκλογικών αποτελεσμάτων που ξεκίνησε από την ‘’Δέλτα Πληροφορική’’ (φτάνοντας μέχρι και το 2000) πέρασε εν συνεχεία στην Delta Singular (έως το 2004) για να καταλήξει από το 2007 και μετέπειτα στην επιχειρηματική τους απόγονο, που είναι η Singular Logic.

    Εν συνόλω, από το 1981 έως τώρα, έχουν υποστηριχθεί τεχνολογικά τα αποτελέσματα, 16 βουλευτικών εκλογών, 10 Αυτοδιοικητικών ( σε δύο γύρους κάθε φορά) 9 Ευρωεκλογών, μία επαναληπτική εκλογή στη Β΄ Αθήνας (το 1992) και το Δημοψήφισμα του 2015. Από τις 47 αυτές προσφυγές στις κάλπες (με διπλή καταμέτρηση για την αυτοδιοίκηση) τα αποτελέσματα των τελευταίων 17 φέρουν τη σφραγίδα της αξιόπιστης τεχνογνωσίας της Singular Logic.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιερρακάκης: Η Ελλάδα σύντομα θα γίνει η πρώτη χώρα που χαρτογραφεί όλο τον δημόσιο τομέα



    ΣΧΟΛΙΑ