• Πολιτική

    Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Προσφεύγω στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

    • NewsRoom
    Στέφανος Κασσελάκης

    Στέφανος Κασσελάκης


    Με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ξεκίνησε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τελικά το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας στο τέλος της ομιλίας του – μετά από μια σφοδρή επίθεση που έκανε στους εσωκομματικούς του αντιπάλους – πως «προσφεύγω στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

    «Η Αριστερά δεν ψάχνει Μεσσίες»

    Το δίλημμα για το τι είδους Ευρώπη θέλει ο ελληνικός λαός έθεσε ξεκινώντας την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης.

    «Ηθική υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να επωαστεί το αβγό του φιδιού της Ακροδεξιάς. Ο στόχος να μείνει άθικτος ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού, αυτό που κάνει στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

    «Η ακρίβεια για τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες είναι εισαγόμενη, για τις περιφερειακές σαν εμάς όμως είναι εισαγόμενη. Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μη βγάζουν εθνική κυβέρνηση, αλλά βγάζουν ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας».

    «Στα χέρια σας να γίνουμε κυβέρνηση ξανά, έχουμε την Αλήθεια με το μέρος μας, αποτελούμε τη μόνη εναλλακτική πρόταση για τις Ευρωεκλογές».

    Ο Στ. Κασσελάκης συνέχισε, κάνοντας λόγο για έναν « περίπλοκο κόσμο », στον οποίο προσπαθεί να βρει « τη θέση της η Ευρώπη ».

    « Το συνέδριό μας πραγματοποιείται σε μία περίοδο παγκόσμιων αλλαγών, όπου τα πάντα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η ζωή των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά μετά το σοκ της πανδημίας και του εγκλεισμού, του φόβου, της εξάπλωσης θεωριών συνομωσίας, αλλά και του άκρατου ατομικισμού. Ακόμα και στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες, το παραδοσιακό κοινωνικό συμβόλαιο έχει διαρραγεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζει για να δουλεύει και στερείται την πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά », σημείωσε.

    « Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, οι συρράξεις δι’ αντιπροσώπων (proxy wars), είναι μέρη μιας αιματηρής μετάβασης σε νέες παγκόσμιες και περιφερειακές γεωπολιτικές ισορροπίες, που βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση », πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Θέλουμε την κοινωνική κι εξαρτημένη Ευρώπη; Ή την αυτονομημένη; Εμείς είμαστε με την αυτάρκεια της Ευρώπης, είμαστε με τη δημοκρατική Ευρώπη!»

    «Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με τα σύνορα να διαμορφώνονται στα πρότυπα της συμφωνίας με το Ισραήλ το 1967. Ζητώ τώρα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

    «Θέλουμε μια Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από τον κύριο Ερντογάν, που δεν θα προτείνει λύσεις τύπου διχοτόμησης της Κύπρου», ενώ ταυτόχρονα ο κ. Κασσελάκης μίλησε και για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, της Μολδαβίας και της Αλβανίας, οι οποίες «πρέπει να ενταχθούν στην οικογένεια της Ευρώπης και όχι του ΝΑΤΟ».

    Τοποθετήθηκε, επίσης, απέναντι σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως τις « ανισότητες » που « διευρύνονται », τη στεγαστική κρίση, τη διατροφική επάρκεια, την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση ή το μεταναστευτικό. Επιπρόσθετα, μίλησε για στρατικοποίηση των « διεθνών σχέσεων », την ώρα που « κερδίζουν έδαφος οι εθνικισμοί, το μίσος, ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός οι θεωρίες συνομωσίας, τα fake news, η σχετικοποίηση και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της αλήθειας ».]

    O κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για για μια κοινωνία που δεν θα επιτρέπει τις ανισότητες, απορρίπτοντας τα πατριαρχικά στερεότυπα.  Τόνισε πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγνωρίσει νομικά την έμφυλη βία και τη γυναικοκτονία. Χωρίς εμάς η ισότητα δεν θα είχε γίνει νόμος, υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τη Βουλή η κυβερνητική ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο. Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στη νεολαία, είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, τους εμπορικούς συλλόγους, σημείωσε, γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα μέλη.

    Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, για να προσθέσει: «Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα, για να κάνω επιθετική εξαγορά του κόμματος κι ούτε αισθάνομαι CEO». «Σας αγαπώ κι εγώ» απάντησε, δε, όταν του απηύθυναν σχετικά συνθήματα από το ακροατήριο.

    Κάνοντας αναφορά στον προκάτοχό του, είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση προς τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και το δημοκρατικό κέντρο, αλλά και με την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων και της ηγεσίας από τη βάση. Κι αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Δόθηκαν μάχες απέναντι σε αυτούς που δεν τα ήθελαν και κατέληξαν να διασπάσουν το κόμμα. Αυτά τα ψηφίσαμε στο συνέδριο του 2022. Αλλά κάποιοι δεν τα σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν και τον ιδρυτή της κυβερνώσας Αριστεράς, τον Αλέξη Τσίπρα».

    Αν για κάτι μπορώ να κατηγορηθώ, είναι γιατί βιάζομαι, είπε ακόμη, αλλά η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Δεν έχουμε χρόνο για εσωστρέφεια και αναλύσεις, παρατήρησε, για να προσθέσει ότι «η Αριστερά δεν ψάχνει Μεσσίες, άλλα κόμματα το κάνουν. Οι Μεσσίες έχουν τελειώσει».

    Κάποιοι ήθελαν έναν πρόεδρο αχυράνθρωπο – Είμαι όρθιος, είμαι έτοιμος.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κασσελάκης άσκησε σφοδρή κριτική στους αντιφρονούντες, τόσο εντός του κόμματος όσο και στα στελέχη που αποχώρησαν από αυτόν, ενώ τάχθηκε έτοιμος για μια νέα εσωκομματική μάχη.

    Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Κασσελάκης για να γίνουν όσα οραματίζεται για το ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ομοψυχία.

    «Θέλετε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Δεν υπάρχει ομοψυχία. Υπάρχουν ορισμένα τεράστια ΕΓΩ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το ΕΜΕΙΣ. Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν εκλεγμένο πρόεδρο με 56% πριν από 4 μήνες.  Περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα μαθήματα πολιτικής ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος πριν από 4 μήνες.

    Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα; Στα αζήτητα. Να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μπας και αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές σκέφτονται να ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες.

    Ας το καταλάβουν όλοι καλά. Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς. Να είστε σίγουροι. Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε ουρανοκατέβατο, όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία όπως έφερε κι εμένα.

    Κάποιοι νομίζουν πως με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές, τα κοράκια της προπαγάνδας θα καταφέρουν την συντριβή μου στις ευρωεκλογές και θα έρθουν ως σωτήρες. Καταλάβατε λάθος.

    Στην Ελλάδα έχουμε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους.

    Αν ήταν διαφορετικά ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν στο 32% και όχι στο 18%. Αυτή είναι η αλήθεια.  Και θα ήταν τώρα εδώ στη οποία σας μιλάω και μακάρι να ήταν.

    Εγώ πρώτος θα το ήθελαν να ήταν εδώ.

    Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα, ένα χωρίς το όλον.

    Νομίζουν πως βυθίζουν εμένα. Αλλά βυθίζουν το καράβι χωρίς να καταλαβαίνουν πως είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει;

    Τους δικαιολογώ σε κάποιο βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν εδώ τον ξένο, τον μικρό, του χεριού τους. Έναν πρόεδρο αχυράνθρωπο.

    Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου.

    Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος.

    Ότι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη «θα σας δώσω φωνή» και «δε θα σας προδώσω ποτέ» θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε.

    Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δε θα το βρείτε.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, ευρωπαϊκό, με εσωτερική δημοκρατία.

    Τα όργανα δεν είναι πάνω από τα μέλη. Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τα μέλη.

    Όλοι είμαστε εδώ όσο είμαστε φωνή δική σας.

    Είμαστε δικά σας ηχεία.

    Όχι φωνές του ΕΓΩ μας.

    Καθαρά λοιπόν: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει.

    Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%.

    Ντρέτα λοιπόν, όπως πάντα: Χρειάζομαι χρόνο. Χρειαζόμαστε χρόνο. Χρόνο και ΟΜΟΨΥΧΙΑ.

    Χρόνο να ξεπεράσουμε τη συλλογική θλίψη της συντριβής του 2023.

    Χρόνο να αναστήσουμε ένα παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα.

    Χρόνο να συνθέσουμε προτάσεις κοστολογημένες -όχι τσιτάτα στον αέρα- για να πούμε στους πολίτες: Αυτοί είμαστε, αυτά πιστεύουμε, τόσο κοστίζουν, δώστε μας τη δύναμη να τα πετύχουμε.

    Εγώ Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη.

    Θα κριθώ – και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές.

    Θα συνεχίσω να βλέπω βιογραφικά, να φέρνω δίπλα μου τους καλύτερους της κοινωνίας, να βρίσκομαι από τη μία γωνιά της χώρας στην άλλη.

    Θα συνεχίσω να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Θα συνεχίσω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια έχοντας τη γλυκιά κούραση ότι και σήμερα υπερέβαλα εαυτόν, ότι μια μέρα ακόμα βρέθηκα παντού, στην πρώτη γραμμή, ότι και σήμερα αγωνίστηκα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Όμως ΕΝΑΣ ΙΣΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ.

    Χρειάζομαι τα ικανά στελέχη, τα φωτεινά μυαλά δίπλα μου. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλά. Και ευτυχώς προχωράμε μαζί.

    Απέναντι σε όσους συνεχίζουν και έχουν αυταπάτες, σήμερα εμείς αντικρίζουμε την πραγματικότητα:

    O ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η Επανίδρυση χρειάζεται ενότητα, η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται.

    Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες.

    Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη.

    Ως τη μονη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα.

    Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος.

    Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές.

    Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα.

    Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος.

    Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη.

    Βρείτε μου αντίπαλο.

    Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε.

     

    Εκρηκτικό το κλίμα

    H παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στα πηγαδάκια του συνεδρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι στελέχη που βρίσκονται στην πλευρά του  προέδρου Κασσελάκη θέλησαν πάντως να ρίξουν τους τόνους,  όπως για παράδειγμα ο Νίκος Καρανίκας, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε στην ουσία τα όσα είχε δηλώσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εκρηκτική δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη, όταν και είχε απειλήσει τους αμφισβητίες του για προσφυγή στην κρίση των μελών του κόμματος, σε περίπτωση που δεν λάμβανε από αυτούς «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές.

    Ανάλογη είναι και η ερμηνεία της παρέμβασης Τσίπρα που δίνουν οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη στα social media, οι οποίοι θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει νέα εκλογή για την ανάδειξη προέδρου.

    Αντίθετη φυσικά είναι η ερμηνεία που δίνει η αντίπαλη πλευρά, η οποία βλέπει ξεκάθαρο άδειασμα του Στέφανου Κασσελάκη και της απαίτησής του για «λευκή επιταγή» ανεξάρτητα των επιλογών του και των αποτελεσμάτων τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Τσίπρας «αδειάζει» τον Κασσελάκη: Εκλογές τώρα για πρόεδρο, όχι σε λευκή επιταγή τριετίας

    Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Θα «σηκώσει το γάντι» που πέταξε ο Τσίπρας ο Στέφανος Κασσελάκης

    Κασσελάκης: Σήμερα αρχίζουμε όλοι μαζί την προοδευτική αντεπίθεση



    ΣΧΟΛΙΑ