• Πολιτική

    Συνεδριάζει η Επιτροπή για τα μέτρα: Ποια μπαίνουν στο συρτάρι για τους εμβολιασμένους

    • NewsRoom
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα στην τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα στην τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων


    Η Ελλάδα, παρά τα υψηλά ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού, εναρμονίζεται πλέον με το ευρωπαϊκό μοντέλο συνύπαρξης με τον ιό, προκειμένου να πάρει «μπρος η οικονομία» σε μία περίοδο που η νούμερο ένα απειλή δεν είναι η πανδημία, αλλά η ακρίβεια που γονατίζει τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί νέα άρση μέτρων.

    Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι στη σημερινή της συνεδρίαση, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα επικυρώσει όσα έχουν δρομολογηθεί κεντρικά, όπως προανήγγειλε προ διημέρου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την τάση που υπάρχει και στην Ευρώπη για χαλάρωση ή και κατάργηση κάποιων μέτρων, καθώς το μοντέλο συνύπαρξης με τον ιό εφαρμόζεται όλο και σε περισσότερες χώρες ως μέρος πλέον της κανονικής ζωής.

    Και για να το πράξει, θα βασιστεί στην αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών», των διασωληνωμένων και των θανάτων, οι οποίοι πάντως σε απόλυτους αριθμούς παραμένουν πολύ υψηλοί.

    Ειδικότερα, στη σημερινή της συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα κάνει αποδεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης για κατάργηση της απαγόρευσης της παρουσίας ορθίων σε μπάρ, εστιατόρια και καφέ, καθώς πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία και είναι η ώρα να ανακάμψουν.

    Θετική αναμένεται να είναι η στάση της Επιτροπής και στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του αριθμού των θεατών σε ποδοσφαιρικούς και άλλους αγώνες από 10% που είναι σήμερα, σε τουλάχιστον 50%, όπως επίσης και στην εισήγηση για απελευθέρωση των σχολικών εκδρομών.

    Τα καρναβάλια έχουν ακόμα μεγάλο ερωτηματικό

    Σ’ αυτό που δεν θα δώσει το πράσινο «φως» είναι στη διεξαγωγή των καρναβαλιών, καθώς καθολική εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι μπορεί να αποτελέσουν εστία μαζικών μολύνσεων. Και αυτό, διότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει ούτε τις εορτές του Πάσχα, ούτε όμως και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να συμφωνήσουν σε μικρές αποκριάτικες γιορτές.

    Όλα τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να ισχύσουν, εκτός απροόπτου, από την ερχόμενη Δευτέρα και θα αφορούν αποκλειστικά τους εμβολιασμένους, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 90% των νοσηλίων αφορούν ανεμβολίαστους.

    Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα καταργηθούν και οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ