• Πολιτική

    Συνεχίζουν τις μειώσεις παραγωγής πετρελαίου Ρωσία και Σαουδική Αραβία

    • NewsRoom


    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αποφάσισαν να παρατείνουν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2019 και ενδεχομένως έως τις αρχές του 2020.

    Μιλώντας στη σύνοδο της ομάδας των 20 στην Ιαπωνία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι περικοπές παραγωγής – οι οποίες λήγουν στα τέλη Ιουνίου – θα μπορούσαν να επεκταθούν για έξι ή εννέα μήνες. Τα σχόλιά του προκαταβάλουν το αποτέλεσμα της συνάντησης του ΟΠΕΚ και των συμμάχων την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, ενώ παράλληλα ενισχύουν περαιτέρω τον ρόλο του Πούτιν στο πλαίσιο της ομάδας.

    Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έδωσαν τέλος σε μια χρόνια εχθρότητα το 2016, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να διαχειριστούν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές. Η τρέχουσα εκδοχή της συμφωνίας από τον λεγόμενο συνασπισμό του ΟΠΕΚ+ απαιτεί περικοπές παραγωγής 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

    “Συμφωνήσαμε: Θα συνεχίσουμε τις περικοπές”, δήλωσε ο Πούτιν στην Οσάκα. “Σε κάθε περίπτωση, θα υποστηρίξουμε τη συνέχιση των περικοπών, τόσο της Ρωσίας όσο και της Σαουδικής Αραβίας, στα συμφωνηθέντα επίπεδα παραγωγής”, πρόσθεσε.

    Η ανακοίνωση αντικατοπτρίζει μια αδύναμη προοπτική για την προσφορά πετρελαίου και τη ζήτηση το επόμενο έτος, λόγω του συνδυασμού της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού στις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ