• Top Stories

    Συνεχίζει το «εμπόριο» ελπίδας με θύματα τους πρόσφυγες


    Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε σύσκεψη με στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του στο γραφείο του στη Βουλή όπως συζητήθηκε το προσφυγικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε απλά στην περιγραφή και καταγραφή της κατάστασης, δημιουργώντας, για μια ακόμα φορά, το κλίμα μίας ανίκανης κυβέρνησης.

    Διχασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

    Παρότι, οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, δεδομένου ότι εχθές πέρασαν μόλις 232 άτομα στα ελληνικά νησιά, το προσφυγικό δείχνει να συνεχίζει να αιωρείται. Ο διχασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, για την υλοποίηση της πολιτικής ανάσχεσης είναι ξεκάθαρος.

    Ένας τέτοιος διχασμός προδίδεται από την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας για το προσφυγικό την οποία δεν υπέγραψαν τέσσερα στελέχη, γνωστά για την ευαισθησία τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι κ.κ. Λάμπρου, Γολέμης,  Σαρρής και  Υδραίος.

    Οι τέσσερις που προέρχονται από την τάση των 53 διαφώνησαν με την κυβερνητική τακτική και κυρίως με την συγκατάθεση της κυβέρνησης στην συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και όσα αυτή συνεπάγεται σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις πάγιες αρχές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

    open-borders

    Ειδομένη-Πειραιάς: Χάος.

    Από τη μία στην Ειδομένη παραμένουν περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από την άλλη παρατηρούμε το λιμάνι του Πειραιά να είναι σε άθλια κατάσταση, αφού έχει μετατραπεί σε ένας τεράστιος άτυπος καταυλισμός με περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες.

    Οι συνθήκες, αυτές,  προκαλούν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με τις συνέπειες στην τουριστική κίνηση να καταγράφονται σε ρυθμούς χωρίς προηγούμενο.

    Εν τω μεταξύ και χθες επαναλήφθηκε το φαινόμενο της παραπληροφόρησης των προσφύγων στην Ειδομένη. Χωρίς κανείς να γνωρίζει πως ξεκίνησε μία φήμη ότι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα με τα Σκόπια προκάλεσε αναταραχή και κινητοποίησης μεταξύ τους. Τα Σκόπια πάντως με απόφαση της Βουλής τους παρέτειναν το κλείσιμο των συνόρων μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Είναι γνωστό ότι ήδη τόσο στην Ειδομένη όσο και στον Πειραιά κινούνται κυκλώματα που υπόσχονται στους πρόσφυγες και μετανάστες πέρασμα στην Ευρώπη μέσα από τα Αλβανικά σύνορα ή και απευθείας στην Ιταλία.

    Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι ήταν συνειδητή απόφαση να μη δημιουργηθεί δομή με ανθρώπινες συνθήκες στην Ειδομένη, προκειμένου οι πρόσφυγες να αποχωρήσουν από την μεθόριο για άλλες δομές στο εσωτερικό της χώρας.

    lesbos-chios

    Λέσβος-Χίος: διαμαρτυρίες

    Στα νησιά -Λέσβο και Χίο- οι πρόσφυγες και μετανάστες διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για την μετατροπή των hot spots σε κέντρα κράτησης και την άρνησή τους να επιστρέψουν στην Τουρκία.

    Παρότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ διαχώρισε την θέση της από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που κινείται εκτός του πλαισίου το Οργανισμού για τα δικαιώματα των προσφύγων, ο αναπληρωτής υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι δεν είναι θέμα προτίμησης των προσφύγων αλλά τήρησης των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί.



    ΣΧΟΛΙΑ