• Πολιτική

    Συνεχίζει να υιοθετεί τα Σκοπιανά επιχειρήματα ο Κοτζιάς: Η Ελλάδα αποδέχθηκε το 1977 τη «Μακεδονική γλώσσα»

    Νίκος Κοτζιάς


    Επίθεση στην Νέα Δημοκρατία εξαπολύει ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επιμένοντας να υιοθετεί το επιχείρημα που χρησιμοποιούν στην πλευρά των Σκοπίων ότι η Ελλάδα δήθεν αναγνώρισε την γλώσσα τους ως «Μακεδονική» το 1977.

    Παρά τις εξηγήσεις του διακεκριμένου γλωσσολόγου Γιώργου Μπαμπινιώτη (συμμετείχε στην τότε συνεδρίαση του ΟΗΕ στην Αθήνα), ο οποίος εξήγησε πως η συγκεκριμένη διάσκεψη δεν αφορούσε τις γλώσσες αλλά τα αλφάβητα και ειδικότερα την μεταγραφή λέξεων στο λατινικό αλφάβητο, ενώ δεν συζητήθηκε καμία αναγνώριση γλώσσας,  ο υπουργός Εξωτερικών επιμένει στην αρχική του τοποθέτηση. Με μια ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, απαντά μάλιστα στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την γλώσσα της ΠΓΔΜ αναφέροντας πως «δεν τους φταίει η “αβλεψία” τους αλλά η αποκάλυψή της». Προσθέτει μάλιστα πως «αντί να κάνουν αυτοκριτική βρίζουν».

    Στο μήνυμά του ο κ. Κοτζιάς επαναλαμβάνει αυτό που ανέφερε στην προχθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ: «Αποδέχτηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως “Μακεδονική”. Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα».

    Μιλώντας την Τετάρτη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο Γιώργος Μπαμπινιώτης προσπάθησε να εξηγήσει τη θέση που εκφράζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είτε ως «παρεξήγηση» των όσων αναφέρονται στα πρακτικά, είτε ως προσπάθεια να δικαιολογηθεί μια συμφωνία που έχει υπάρξει μεταξύ των δύο πλευρών για αποδοχή του ονόματος «Μακεδονική» για τη γλώσσα της γειτονικής χώρας.

    Τι από τα δύο ισχύει θα φανεί σύντομα. Το μόνο ξεκάθαρο πάντως είναι πως τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό ακολουθούν μια εξωτερική πολιτική στο θέμα των Σκοπίων με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική. Είναι πλέον φανερό πως  στόχος της κυβέρνησης είναι να προκαλέσει με το θέμα ζημιά στη Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι και ο λόγος που στις συνεχείς ερωτήσεις και κριτικές σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, η μόνιμη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου και  του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στην απαίτηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει την θέση της στο θέμα, με αιχμές για την επιρροή του Αντώνη Σαμαρά στον νυν πρόεδρο της ΝΔ αλλά και τις ευθύνες του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το θέμα τα προηγούμενα χρόνια.

    Παραμένει πάντως αμφίβολο το κατά πόσο μια τέτοια πολιτική θα μπορέσει να έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπαμπινιώτης: Bουλγαρικό ιδίωμα η γλώσσα των Σκοπιανών (video)
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Μπαμπινιώτης: Δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως «Μακεδονική» το 1977
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Νέα», «Βόρεια» και «Ανω Μακεδονία» οι επικρατέστερες προτάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ