• Πολιτική

    Γ. Μπαμπινιώτης: Δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως «Μακεδονική» το 1977

    Γιώργος Μπαμπινιώτης

    Γιώργος Μπαμπινιώτης. Καθηγητής


    Στην διάψευση των ισχυρισμών της κυβέρνησης περί δήθεν αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως «Μακεδονική» από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1977, κατά την σχετική διάσκεψη του ΟΗΕ, προχώρησε ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε πως «το μόνο θέμα που συζητήθηκε σε εκείνη τη διάσκεψη του ΟΗΕ ήταν ο μεταγραμματισμός τοπωνυμίων με λατινικούς χαρακτήρες διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και των Σκοπίων» προσθέτοντας πως «δεν ετέθη ποτέ θέμα αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως ‘’Μακεδονικής’’».

    Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επαναλάμβανε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» ήδη από το 1977.

    «Το 1977 στο πλαίσιο συνεδρίου του ΟΗΕ η Ελλάδα αναγνώρισε τη ‘’μακεδονική γλώσσα’’» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παλεύει για να αναγνωριστεί ως σλαβική γλώσσα. Δήλωσε δε, πως υπήρξε συμφωνία του Τίτο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης υπογράμμισε πως «διαχρονικά ακολουθήθηκε η γραμμή αυτή. Βάλαμε στο τραπέζι ζητήματα που κάποιοι τα απέφευγαν όπως το γλωσσικό». Υποστήριξε ακόμα πως κατά το παρελθόν καμία κυβέρνηση «δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα συντάγματος στις διαπραγματεύσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ