• First Top Stories

    Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ: Ευκαιρία για πληρή αξιοποίηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών

    • NewsRoom

    Οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ


    Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν πλήρως οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την γειτονική χώρα συνοδευόμενος από περισσότερους 100 εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Παρουσιάζοντας στοιχεία των συμφωνιών ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β.Μακεδονίας θα γίνεται από την ελληνική αεροπορία, θα δοθεί έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά – Θεσσαλονίκης- Σκοπίων – Βελιγραδίου, η Ελλάδα θα εκπαιδεύει ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και θα βοηθά στην ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.

    Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής έως αργά χτες το απόγευμα. Αυτοί θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται το απόγευμα, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί. Ανάμεσα στις εταιρείες, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως μεταξύ άλλων, Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Άκτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.

    Ο Ζόραν Ζάεφ συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα μεταξύ των δύο χωρών.

    «Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας χαρακτηρίζοντας ιστορικής σημασίας την συνάντηση.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνεργασία μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών, ενώ συμπλήρωσε ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή για την ονομασία και τα εμπορικά σήματα.

    «Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

    Αναφερόμενος στην σχέση του με τον Αλέξη τσίπρα ο κ. Ζάεφ είπε ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου» σημείωσε.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τις δύο χώρες και για τα Βαλκάνια. «Έχουμε χάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό. Συνεδριάσαμε με τους υπουργούς μας στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών μας, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Υπογράψαμε μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια και μια σειρά από δράσεις.

    Στον διπλωματικό τομέα ιδρύονται πρεσβείες και καταργούνται τα γραφεία συνδέσμων, ενώ υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και συνεργασία για παροχή τεχνογνωσίας, μετά την ένταξη.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επιχειρηματικό φόρουμ, λέγοντας ότι μετέχουν «δεκάδες επιχειρηματίες» και μίλησε για άρση εμποδίων στην φορολογία που υπήρχαν επειδή επί 30 χρόνια δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με selfies και χαμόγελα η υποδοχή Τσίπρα στα Σκόπια (upd+pics+video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμερα η ελληνική «απόβαση» στα Σκόπια: Το μισό υπουργικό και 140 επιχειρηματίες με τον Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ