• Πολιτική

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Τουσκ: Τουρκικές προκλήσεις και προσφυγικό στο επίκεντρο

    • NewsRoom
    Τουσκ

    Ντόναλντ Τουσκ,, Πρωθυππρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


    Τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν κύκλοι της κυβέρνησης, δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση της Τουρκική προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.

    Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παράλληλα, στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Τουσκ, μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, συζητήθηκαν τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δηλαδή, το Brexit και οι συνέπειες μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

    Νωρίτερα, ο κ. Τουσκ είχε συναντηθεί και με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχαν μαζί γεύμα. Κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το Brexit και την προσφυγική κρίση.

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του, «Τόνισα τη σημασία που έχει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της Αλβανίας, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα».



    ΣΧΟΛΙΑ