• Πολιτική

    Συνάντηση Χαρδαλιά με διοίκηση Εργατικού Κέντρου Πειραιά για Επισκευαστική Ζώνη, λιμάνι, Περιβάλλον

    Νίκος Χαρδαλιάς

    Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς


    Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά έπειτα από την παρέμβαση που είχε πραγματοποιήσει το ΕΚΠ στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Κερατσίνι.

    Στην συνάντηση αναδείχθηκαν μια σειρά ζητήματα από πλευράς διοίκησης. Η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με έμφαση την περιοχή του Πειραιά.

    Ειπώθηκε ότι συγκεντρώνονται χώροι υψηλού κινδύνου όπως η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, το λιμάνι και άλλοι χώροι όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινά. Με πιο πρόσφατο τον θάνατο του εργαζόμενου στα έργα της ΕΥΔΑΠ, τα οποία εκτελούνταν από εργολάβο με την επίβλεψη της Περιφέρειας.

    Ζητήθηκε να στελεχωθεί η υπηρεσία με το απαραίτητο προσωπικό όπως επόπτες υγείας, να γίνονται εντατικοί έλεγχοι και να παίρνονται τα αντίστοιχα μέτρα που προβλέπονται σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

    Σταθήκαμε στην αναγκαιότητα να υπάρξει εκπαίδευση – ενημέρωση των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών του Πειραιά, σε ενδεχόμενο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, με ευθύνη της Περιφέρειας. Να υπάρχει έλεγχος των εταιρειών στις οποίες η Περιφέρεια έχει δώσει και δίνει Άδειες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την ύπαρξη και την ικανότητα εκτέλεσης σχεδίου έκτακτης ανάγκης και κινδύνου.

    Καθώς και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One στη Δραπετσώνα, με τις μετρήσεις βενζολίου να είναι πολλαπλάσιες των επιτρεπτών αλλά και τα καζάνια του θανάτου στο Πέραμα, όπου και για τα δύο ζητήσαμε την απομάκρυνσή τους εκτός οικιστικού ιστού.

    Ξεκαθαρίστηκε ότι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά λειτουργεί για να διασφαλίζει τα εργατικά δικαιώματα αλλά και ζητήματα που πλήττουν και υποβαθμίζουν την ζωή των εργαζομένων στην περιοχή.

    Ειδικότερα, η διοίκηση του ΕΚΠ, τονίζει:

    “Δεν είμαστε με τα μεν ή τα δε επιχειρηματικά συμφέροντα στη περιοχή και τους ανταγωνισμούς που εκτυλίσσονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι βιώνουμε μια μεγάλη αντίφαση. Στον Πειραιά συγκεντρώνονται μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες (λιμάνι, Ν/Ζ και κλάδοι γύρω τους) δημιουργώντας πλούτο για το μεγάλο κεφάλαιο αλλά παράλληλα η ανεργία είναι πολύ υψηλή και το σύνολο των εργασιακών σχέσεων δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.

    Θέσαμε ότι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά είναι κατά του master plan στο σύνολό του. Με τις αλλαγές χρήσης γης αποκόπτεται η πρόσβαση των κατοίκων στην θάλασσα. Δεν εξασφαλίζεται ότι θα δοθεί η περιοχή του παλιού εργοστασίου λιπασμάτων εξολοκλήρου στον λαό της περιοχής. Για τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό, το περιβάλλον τη ζωή και την εργασία των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.

    Εστιάσαμε στην επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας Περάματος και στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου. Τόσο για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής όσο και για την παροχή πρώτων βοηθειών ή την πλήρη και άμεση φροντίδα των ελαφριών εργατικών ατυχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν και τα επιβαρυμένα – υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιοχής.

    Τέλος σταθήκαμε στις στεγαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΚΠ. Ζητήσαμε την αρωγή της Περιφέρειας ώστε να μπορέσει να επισκευαστεί εξολοκλήρου το κτήριο που το στεγάζει σήμερα και το οποίο ανήκει στη ΔΥΠΑ. Έργο πολύ σημαντικό για την ίδια την λειτουργία του, τα δεκάδες σωματεία που βρίσκονται στην δύναμή του, το εκατοντάχρονο και πλέον ιστορικό του αρχείο αλλά και την κοινωνική και πολιτιστική δράση που μπορεί να αναπτυχθεί στο θέατρο του κτηρίου”.

    Διαβάστε επίσης:
    Δένδιας: Κορυφαία προτεραιότητα η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων

    Loro Piana: Στα άδυτα της παραγωγής του «χρυσού» πουλόβερ των €9.000 – mononewsTV

    Ιρλανδία: Ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού – «Δεν είμαι ο καλύτερος για αυτή τη δουλειά»



    ΣΧΟΛΙΑ