• Ελλάδα

    Συνάντηση αγροτών με Τσίπρα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας


    Στις 12 το μεσημέρι εκπρόσωποι των 39 μπλόκων, πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν γα το ασφαλιστικό ζήτημα. Ενώ, πριν καν πλησιάσουν το πρωθυπουργικό μέγαρο υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Αυτή την ώρα ολόκληρη η περιοχή της Ηρώδου Αττικού είναι αποκλεισμένη, αυτή την ώρα, από κλούβες των ΜΑΤ.

    Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους που παραβρίσκονται στο σημείο, οι οποίοι περνούν μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και στέκονται απέναντι από την είσοδο σε προκαθορισμένο σημείο. Κλούβες της αστυνομίας έχουν αποκλείσει και την έξοδο της Ηρώδου Αττικού προς την Βασιλέως Κωνσταντίνου, ενώ οι αγρότες οδηγούνται συνοδεία αντρών ασφαλείας από την πλαϊνή είσοδο στο εσωτερικό του Μεγάρου.

    Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία

    Στην συνάντηση εκτός από τον πρωθυπουργό, μετέχουν και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ μέρους των αγροτών 20 εκπρόσωποι από τα μπλόκα θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Όπως δήλωσαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις που είχαν ξεπεράστηκαν καθώς δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και συμμετέχουν στην συνάντηση.

    Η εμπλοκή είχε δημιουργηθεί καθώς οι αγρότες είχαν ενστάσεις για το ποιοι θα ήταν αυτοί που θα κάθονταν στο τραπέζι του διαλόγου καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

    Οι αγρότες από πολλά αγροτικά μπλόκα διαμηνύουν ότι δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο, αλλά αντίθετα τονίζουν, πως σε περίπτωση που από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με επ’ αόριστον αποκλεισμό κάθε διόδου.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται τους εκπροσώπους των αγροτών, ενώ ήδη από χθες βράδυ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι το ραντεβού θα γίνει κανονικά και, ουσιαστικά είπε ότι όποιος θέλει προσέρχεται. «Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016» σημείωσε σε δήλωσή της και πρόσθεσε:

    «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

    Διαβάστε ακόμα: Αυτές είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες

    Οι βελτιωτικές προτάσεις κυβέρνησης

    Η κυβέρνηση ετοίμαζε χθες πυρετωδώς μία σειρά από βελτιωτικές προτάσεις, ώστε να πειστούν οι αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μέχρι αργά το βράδυ έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παρουσιάσει την τελική κυβερνητική πρόταση σήμερα στους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών.

    Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και με αναλογία εισφορών-παροχών, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκε και η αυτονόμηση του ΟΓΑ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου θεωρεί ότι με τις νέες προτάσεις υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης, εφόσον όλες οι πλευρές επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει τις απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις σε ασφαλιστικό – φορολογικό. Προανήγγειλε ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις αγορές, την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος κ.ά., ενώ σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

    Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εκτίμησε χθες ότι «θα γίνει μια ειλικρινής συζήτηση και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι αυτό που θα κάνει είναι μια προσπάθεια εξάντλησης όλων των περιθωρίων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

    Συνεχίζουν τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

    Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:

    – Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (24ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.
    – Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
    – Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).
    – Στο ‘Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 9:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.
    – Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
    – Σε τέταρτο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν και σήμερα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

     



    ΣΧΟΛΙΑ