• Πολιτική

    Τέλος στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνθηκολόγησε η Αρμενία – Πρωθυπουργός Αρμενίας: «Υπέγραψα μια εξαιρετικά οδυνηρή δήλωση»

    • NewsRoom
    Νικόλ Πασινιάν

    Νικόλ Πασινιάν


    Στην υπογραφή συμφωνίας για την λήξη του πολέμου στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) προχώρησαν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν, με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως ανέφερε ο ίδιος ο ηγέτης των Αρμενίων.

    Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της Αρμενίας σε ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει: “Υπέγραψα μια δήλωση τερματισμού του πολέμου με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαιτζαν. Πήρα αυτήν την απόφαση ως αποτέλεσμα μιας βαθιάς ανάλυσης της στρατιωτικής κατάστασης και της εκτίμησης των ανθρώπων που κατέχουν καλύτερα την κατάσταση».

    Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει τις περιοχές του Αρτσάχ που κατέλαβε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των 6 εβδομάδων, ενώ η Αρμενία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από πολλές άλλες γειτονικές περιοχές τους τις επόμενες εβδομάδες.

    Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 2.000 Ρώσων ως ειρηνευτική δύναμη στη γραμμή των συγκρούσεων, καθώς αποσύρονται οι αρμενικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, στην ειρηνευτική δύναμη θα ενταχθούν και Τούρκοι για μια κοινή αποστολή.

    Η επιστολή-ανακοίνωση Πασινιάν: 

    «Αγαπητοί συμπατριώτες, αδελφές και αδελφοί, έχω πάρει μια δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη απόφαση προσωπικά για εμένα και όλους μας.

    Έχω υπογράψει μια δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη διακοπή του πολέμου από την 01:00. Το κείμενο της δήλωσης που έχει ήδη δημοσιευτεί είναι εξαιρετικά οδυνηρό για εμένα και για τους ανθρώπους μας.

    Έκανα αυτήν τη συζήτηση με βάση μια βαθιά ανάλυση της στρατιωτικής κατάστασης και τις εκτιμήσεις των ατόμων που καταλαβαίνουν καλύτερα αυτήν την κατάσταση, βασισμένος επίσης στην πεποίθηση ότι στην υπάρχουσα κατάσταση αυτό είναι το καλύτερο ΠΙΘΑΝΟ αποτέλεσμα. Θα μιλήσω στο έθνος τις επόμενες μέρες για όλα αυτά.

    Αυτό δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα όσο δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ως ηττημένο. Δεν θα σκεφτούμε ποτέ τον εαυτό μας ως ηττημένο και αυτό πρέπει να γίνει το σημείο εκκίνησης της εθνικής μας ενότητας, της εποχής της αναβίωσης.

    Πρέπει να αναλύσουμε τα χρόνια της ανεξαρτησίας μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον μας για να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας του παρελθόντος.

    Γονατίζω ενώπιον όλων των μαρτύρων μας. Γονατίζω μπροστά σε όλους τους στρατιώτες, τους αξιωματικούς, τους στρατηγούς και τους εθελοντές που υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται τη Μητέρα Πατρίδα θυσιάζοντας τη ζωή τους. Έσωσαν τους Αρμένιους του Αρτσάχ με την ανιδιοτέλεια τους.

    Παλέψαμε ως το τέλος και θα κερδίσουμε. Το Αρτσάχ αντέχει.

    Ζήτω η Αρμενία, Ζήτω το Αρτσάχ».

    Πούτιν: Θα αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη στο Νακγόρνο Καραμπάχ

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την Τρίτη (10/11) την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

    Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή του, τονίζεται το εξής:

    «Σήμερα, 9 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Πασινιάν και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν δήλωση με την οποία κηρύχθηκε απόλυτη εκεχειρία και πλήρη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις εχθροπραξίες στη ζώνη της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Νοεμβρίου».

    Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, αναφέρει πως θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων, συλληφθέντων και νεκρών.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια μακροπρόθεσμη λύση στην περιοχή και ανέφερε πως οι δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν στις θέσεις τους.

    Πανηγυρίζει ο Αλίεφ

    Την ικανοποίησή του για την κατάληξη του πολέμου εξέφρασε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

    «Το Μπακού είναι χαρούμενο που η μακρόχρονη διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ φτάνει στο τέλος της» ανέφερε  Ιλχάμ Αλίγεφ, ύστερα από τη σύναψη συμφωνίας.

    Επεισόδια στην Αρμενία

    Την ίδια ώρα, επεισόδια ξέσπασαν στην Αρμενία με διαδηλωτές να κατευθύνονται προς  κυβερνητικά κτήρια, αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ