• Πολιτική

    Μαράθωνια Σύνοδος Κορυφής: Τι προβλέπει η συμφωνία για το μεταναστευτικό

    Τουσκ

    Ντόναλντ Τουσκ,, Πρωθυππρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


    Το αρχικό βέτο της Ιταλίας οδήγησε σε μια μαραθώνια συνεδρίαση στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία κατέληξε σε συμφωνία έπειτα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων. Λίγο μετά τις 5:30 τα ξημερώματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ ανακοίνωσαν στο Twitter ότι υπήρξε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού.

    Δίνοντας το στίγμα του ελληνικού ενδιαφέροντος ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

    Σε μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων της Συνόδου, υπερίσχυσε η άποψη της Γερμανίας για περιορισμό της μετακίνησης των αιτούντων άσυλο, η Ελλάδα και η Ιταλία, εάν το επιθυμούν, δημιουργούν κέντρα υποδοχής, ενώ δίνονται επιπλέον χρήματα στην Τουρκία για να συγκρατήσει τα ρεύματα προσφύγων.
    Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να επιταχυνθεί η επιστροφή των παράνομων μεταναστών.
    Διαβάστε εδώ το κείμενο συμπερασμάτων

    Συνολικότερα, οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και στον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που προέβαλαν η Ιταλία και η Γερμανία.

    «Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση» αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

    Οι 28 συμφώνησαν επίσης να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

    «Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι επιδείχθηκε η «αλληλεγγύη» που οφειλόταν στις «χώρες πρώτης υποδοχής».

    «Η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη» δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας των λαϊκιστών και της άκρας δεξιάς στην Ιταλία, ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε εμποδίσει την έγκριση της πρώτης εκδοχής του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

    Η καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτισε τη συμφωνία, έκανε λόγο για μια θετική ένδειξη, τονίζοντας πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», αλλά προσθέτοντας πως «αισιοδοξεί ότι θα μπορέσουμε πράγματι να συνεχίσουμε τη δουλειά» για το ζήτημα του ενιαίου συστήματος ασύλου.

    Σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ, είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χωρίς κοινό συμπέρασμα η άτυπη σύνοδος για το μεταναστευτικό – Τσίπρας: «Η κρίση δεν είναι συγκυριακή»

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό – Με βέτο απειλεί η Ιταλία αν δεν καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙ



    ΣΧΟΛΙΑ