• Πολιτική

    Σήμερα η τροπολογία για τη διάσπαση των πέντε δήμων-Τι περιλαμβάνει

    Χαρίτσης

    Αλέξης Χαρίτσης


    Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία, που έχει προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με τη διάσπαση των πέντε δήμων ανά την Ελλάδα (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου, και Βελβεντού – Σερβίων), με την ψήφιση αυτής να προγραμματίζεται για αύριο, Τετάρτη.

    Εφ’ όσον ισχύσει η κατάτμηση, θα προκύψουν 12 νέοι δήμοι, με το συνολικό αριθμό των δήμων της χώρας να φτάνει στους 332. Η τροπολογία δεν αποτελεί το μόνο σχέδιο του Υπουργείου σχετικά με το ζήτημα των δήμων, αφού, όπως έχει γίνει γνωστό, προετοιμάζεται δεύτερο κύμα χωροταξικού επανασχεδιασμού δήμων, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού προηγηθεί σχετική έκθεση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με ορίζοντα διετίας.

    Υποστηρικτική η στάση τω τοπικών κοινωνιών, ακόμη και όσων έγκεινται υπέρ της ΝΔ

    Αξιοσημείωτο είναι, ίσως, το γεγονός ότι η πλειονότητα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των αυτοδιοικητικών οργάνων φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά την αλλαγή αυτή. Μάλιστα, στη θετική αυτή αντιμετώπιση συμπεριλαμβάνεται και μεγάλο μέρος της βάσης της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι το κόμμα επίσημα αντιτίθεται στην τροπολογία.

    Στην Κέρκυρα, υπέρ της διοικητικής διαίρεσης του ενιαίου δήμου έχουν ταχθεί οι 31 από τις 38 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου Βόρειας Κέρκυρας, όπως και οι 16 από τις 19 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου Νότιας Κέρκυρας, ενώ θετική με την κατάτμηση είναι και η δημοτική κοινότητα Κέρκυρας, που έχει ως διοικητικά όρια την ομώνυμη πόλη.

    Η κοινή δήλωση των συλλογικοτήτων της Κέρκυρας, που στηρίζουν την αλλαγή

    Δεκάδες συλλογικότητες και φορείς πολιτών του νησιού εξέδωσαν κοινό κείμενο, στο οποίο χαρακτηρίζουν ως «επιτακτική ανάγκη» τη διάσπαση του δήμου.

    «Στην Κέρκυρα, στο νησί με την μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού σ’ όλη τη νησιωτική επικράτεια, στην Κέρκυρα των 103 δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, των 280 χωριών και οικισμών, του πυκνού οδικού δικτύου συνδεσιμότητάς τους (επαρχιακού, δημοτικού και αγροτικού), της έντονης τουριστικής ανάπτυξης και επισκεψιμότητας σε όλη την επικράτεια του νησιού, ο ενιαίος Δήμος δε μπόρεσε και δε μπορεί αντικειμενικά να επιτελέσει το έργο του.

    Όλοι εμείς, ως πρόσωπα και ως συλλογικότητες, που δρούμε μέσα στις τοπικές κοινωνίες, υποστηρίζουμε τις αποφάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμων στο νησί της Κέρκυρας», τονίζεται στο κοινό κείμενο.

    Στον αντίποδα, κατά της διάσπασης τάχθηκαν, με ανακοινώσεις τους, φορείς με διοικήσεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, όπως το Επιμελητήριο Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας και η Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, επικαλούμενοι το κοντινό χρονικό σημείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

    Θετική και η πλειονότητα της Κεφαλλονιάς

    Στην Κεφαλλονιά, ωστόσο, η τοπική οργάνωση της ΝΔ στο Ληξούρι τάχθηκε υπέρ της διάσπασης του δήμου, καλώντας το κόμμα να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, ενώ την κατάτμηση σε τρεις δήμους ζητούσε από το 2014 και η ΝΟΔΕ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

    Επαναχάραξη των ορίων στους δήμους Κέρκυρας και Κεφαλονιάς ζητούσε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τον περασμένο Οκτώβριο. Την απόφαση αυτή, στήριξαν όλες οι περιφερειακές παρατάξεις (συμπεριλαμβανομένης της προσκείμενης στη ΝΔ), ενώ καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση, που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

    Ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, σε τοποθέτησή του, καταλογίζει μεν στην κυβέρνηση «αλλότρια κομματικά κριτήρια», αναγνωρίζει δε την ανάγκη διάσπασης του δήμου Κεφαλλονιάς.

    Υπέρ της κατάτμησης της Κεφαλλονιάς σε τέσσερις δήμους έχει ταχθεί από τον περασμένο Οκτώβριο το τοπικό ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του παραδεχόταν τότε ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ, «παρουσίασε καταφανείς αδικίες όσον αφορά στη χωροταξικότητα των νέων δήμων», ενώ αναγνώριζε ότι «δεν είναι δυνατόν σε μεγάλους νησιωτικούς νομούς όπως το νησί μας, να υφίσταται ένας και μόνο δήμος».

    Το αίτημα για κατάτμηση στο δήμο Βελβεντού – Σερβίων έχει μακρά ιστορία

    Αντιδράσεις στο σχέδιο συνενώσεων δήμων και αίτημα για την επαναχάραξή τους παρατηρούνται τα τελευταία έτη και στους άλλους τρεις υπό διάσπαση δήμους (Λέσβου, Σάμου, Βελβεντού – Σερβίων). Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι, σε δημοψήφισμα που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του δήμου Βελβεντού στις 25 Μαρτίου 2014, το 78,3% αποφάσισε να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν δύο μήνες αργότερα, ζητώντας να διασπαστεί ο καλλικρατικός δήμος.

    Υπέρμαχος της κατάτμησης του εν λόγω δήμου είναι μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ενώ θετικός είναι και ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Αντίθετα, η ΝΟΔΕ Κοζάνης, δια του εκπροσώπου Τύπου, κατηγορεί την κυβέρνηση για ψηφοθηρική σκοπιμότητα.

    Η τροπολογία αναμένεται να περιλαμβάνει το «σπάσιμο»:

    • Tου δήμου Κέρκυρας σε : Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και Νότιας Κέρκυρας,
    • του δήμου Κεφαλλονιάς σε : Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης,
    • του δήμου Λέσβου σε : Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου,
    • του δήμου Σάμου σε : Ανατολικής Σάμου και Δυτικής Σάμου και
    • του δήμου Βελβεντού – Σερβίων σε : Βελβεντού και Σερβίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κώστας Μπακογιάννης : «Οι Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας να λειτουργήσουν σαν επτά μικροί δήμοι»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε τελικά οι δήμοι που σπάνε τρεις μήνες πριν από τις εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πατούλης: Θεσμική εκτροπή το «σπάσιμο» δήμων 90 μέρες πριν από τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ