• Πολιτική

    Αντίστροφη μέτρηση για τον Τσίπρα: Σήμερα η επίσκεψη στον Παυλόπουλο και η προκήρυξη εκλογών

    • NewsRoom


    Ενώ η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά έχει την τάση να ανοίξει κι άλλο, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

    Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 18:30, προκειμένου να αιτηθεί διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, αφού πρώτα εξηγήσει στον κ. Παυλόπουλο τους λόγος για τους οποίος ζητά κάτι τέτοιο.

    Η ενέργειά του αυτή έρχεται με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, στην διάρκεια της οποίας ξέσπασε σάλος εξαιτίας των πολυάριθμων τροπολογιών που πέρασε από την Βουλή η κυβέρνηση, ενώ μεγάλη είναι η ζημιά για το κυβερνών κόμμα και από την ιστορία με τις μετατάξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με αποκορύφωμα την περίφημη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι για την μετάταξη της κόρης της αξιοποιήθηκαν κάποιες διασυνδέσεις.

    Η δήλωση αυτή ανάγκασε την κ. Χριστοδουλοπούλου να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

    Ενώ οι γκάφες διαδέχονται η μία την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να σώσει την παρτίδα κινδυνολογώντας για την έλευση της Δεξιάς στην εξουσία, θέλοντας να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Παράλληλα μετά την υπερφορολόγηση χρόνων ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει (προεκλογική;) στροφή  προς την μεσαία τάση, την οποία εκ των υστερών παραδέχεται ότι σχεδόν εξαφάνισε.

    Το απόγευμα το πρόγραμμα

    Σε αυτό τον άξονα θα κινηθεί και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά την οποία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα θέσει για ακόμη φορά φορά τα διλήμματα.

    Τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός είναι:

    500.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στην τετραετία,
    έμφαση στους νέους εργαζόμενους και τις γυναίκες,
    κίνητρα για προσλήψεις νέων εργαζομένων,
    νέα αύξηση κατώτατου μισθού

    Ήδη, στην Κουμουνδούρου, όπως και στα άλλα κόμματα, άρχισε η διαδικασία για τα ψηφοδέλτια, ωστόσο το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν και ιδιαίτερα βουλευτές της περιφέρειας. Ωστόσο το πρόβλημα δεν θα περιοριστεί εκεί, αλλά θα υπάρχει και στα μεγάλα αστικά κέντρα, καταδικάζοντας μεγάλα ονόματα σε πολιτικό αφανισμό.

    Στόχος τα αντιδεξιά αντανακλαστικά

    Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα φτάνουν οι πρώτες μελέτες για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον φόβο περί περαιτέρω απωλειών. Όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων, επικαλούµενος και την «παντοκρατορία» της Ν.∆. που εξέπεµψαν οι ευρωεκλογές και οι σαρωτικές νίκες των εκλεκτών της Πειραιώς στις περιφέρειες και τους δήµους της χώρας.

    Το Μαξίµου θεωρεί ότι υπάρχει ένα κοµµάτι του εκλογικού σώµατος, το οποίο ονοµάζει «σιωπηλή κοινωνική µάζα», που κατευθύνθηκε στις 26 Μαΐου προς την αποχή. Υπολογίζεται σε περίπου 6%, είναι αντιδεξιών πολιτικών διαθέσεων, απορρίπτει το ΚΙΝΑΛ και βλέπει θετικά τον κ. Τσίπρα, αλλά στέκεται απέναντί του συγκρατηµένα. Αυτό το κοινό, ο κ. Τσίπρας πότε το έχανε και πότε το κέρδιζε κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου, αναλόγως των διαφόρων θεµάτων που ανέκυπταν.

    Οι αναλυτές επισηµαίνουν ότι τουλάχιστον ο ένας στους δύο από αυτούς τους ψηφοφόρους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεµβρίου 2015, άρα µπορούν να επιστρέψουν οι περισσότεροι στις τάξεις του κυβερνώντος κόµµατος. Από την άλλη, υπάρχουν και τα µικρότερα κόµµατα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της Αριστεράς, ακόµα και το ΚΚΕ, από το οποίο οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ εκτιµούν ότι έχουν περιθώρια να προσελκύσουν ψηφοφόρους, ακριβώς λόγω της αναφυλαξίας που µπορεί να προκαλέσει η έλευση της ∆εξιάς στην εξουσία.



    ΣΧΟΛΙΑ