• Πολιτική

    Επιμένει σε ξεπερασμένους εκβιασμούς ο Τσίπρας: Ή ΣΥΡΙΖΑ ή χάος

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας


    Ένας νευρικός, κατηφής, αλλά και αδύναμος να κατανοήσει το πραγματικό μήνυμα της ευρωκάλπης πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες στην συνέντευξη στην ΕΡΤ, κατά την οποία απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους έθεσε για άλλη μια φορά το εκβιαστικό δίλημμα «ή στηρίζετε ΣΥΡΙΖΑ ή χάος». Ή θα έχουμε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεχίσει τα θετικά μέτρα ή μια κυβέρνηση που θα γυρίσει τη χώρα πίσω, είναι το αφήγημα, το οποίο ωστόσο δοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές, αλλά απέτυχε.

    Παρά την αποτυχία του παραπάνω αφηγήματος ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να επιμένει σε αυτό, εξηγώντας μάλιστα ότι εκείνος είχε προειδοποιήσει τον λαό, αλλά δεν εισακούστηκε, επειδή οι πολίτες γνώριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αποτέλεσμα στις εθνικές κάλπες μπορεί να είναι και διαφορετικό.

    Σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών ξεκαθάρισε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα 10 Ιουνίου και ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου. Στο χρονικό αυτό πλαίσιο προανήγγειλε ότι την τελευταία μέρα της λειτουργίας της Βουλής η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020 και κάλεσε και τον κ. Μητσοτάκη να την ψηφίσει, αφού έχει δηλώσει ότι συμφωνεί.

    Κάνοντας στροφή στο θέμα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, παραδέχτηκε ότι είναι δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια, η οποία εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη μεσαία τάξη, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εμφανίζεται ως σωτήρας της, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι αυτές που την λεηλάτησαν.

    Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι θα είναι μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές, που δεν τόλμησε ούτε το ΔΝΤ να προτείνει, και θα γυρίσει τη χώρα πίσω.

    «Κι όμως γυρίζει»

    Για το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου είπε: «Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες, δεν θα έχουν ευρωψηφοδέλτια, άρα στα χέρια των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες είναι το αποτέλεσμα. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο τίποτα απολύτως. Το κοντέρ μηδενίζει, έχουμε επίγνωση και των δυσκολιών και των τάσεων, αλλά και των δυνατοτήτων μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα, γιατί το έχει ξανακάνει, να πάρει τους ψηφοφόρους εκείνους για να πετύχει το αποτέλεσμα. Θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου: κι όμως γυρίζει».

    Είπε ειδικότερα ότι αν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, δηλαδή αν οι περίπου 600.000 ψηφοφόροι που ψηφίσαν στις εκλογές του ’15 και δεν πήγαν στην κάλπη τώρα για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κι αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όλους εκείνους, επίσης ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του ’15, που επέλεξαν μικρότερα κόμματα κι είναι γύρω στους 400.000 ψηφοφόρους, έχουμε 1 εκατ. ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

    «Κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη»

    Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κρυφή ατζέντα», ότι δεν μίλησε κατά λάθος για επταήμερη εργασία ή για ξεπερασμένο 8ώρο και ότι αν έρθει στην εξουσία θα μπορεί να δηλώνει ότι τα είχε πει προεκλογικά.

    Για το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, απέδωσε στην ΝΔ «βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες» να συναινέσει και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και τον τρόπο και τη γνώση να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας του έθνους, του Συντάγματος και της τήρησης του, της ανεξαρτησίας των θεσμών.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να έρθει ως εκδικητής και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι επιχειρεί την «κατατρομοκράτηση» δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως «οι μάσκες έπεσαν».

    «Ο Βενιζέλος έφυγε, η γραμμή Βενιζέλου έμεινε»

    Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τη σύγκρουση της προέδρου του Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ο κ. Βενιζέλος έφυγε, η γραμμή Βενιζέλου έμεινε στο ΚΙΝΑΛ, διότι παρά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου η στρατηγική της μονομέτωπης και ακόμα πιο έντονης επίθεσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και άρα δίνεται η εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι όλο αυτό γίνεται, εφόσον δεν υπάρχει καμιά διαφορά στρατηγικής, για το ποιος θα βγει βουλευτής, σε ποια θέση θα είναι, για τη διαχείριση και το μοίρασμα μικροεξουσιών. Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου σήμαινε και αλλαγή στρατηγικής σε ότι αφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στον προοδευτικό χώρο και η διάθεση μας για συνεννόηση και διάλογο είναι συνεχής και διατυπώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τη δική μας πλευρά χωρίς καμιά ανταπόκριση».



    ΣΧΟΛΙΑ