• Πολιτική

    Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ – Τι θα πουν και τι προσδοκά η Αθήνα

    • Νένα Σώκου

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε Έλληνες ομογενείς στο Τάρπον Σπρινγκς


    Στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) ανοίγουν σήμερα οι πόρτες του Λευκού Οίκου για την μισάωρη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που διεξάγεται λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας για τον EastMed, αλλά και στην σκιά των επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε τις θέσεις που θα αναπτύξει σήμερα στην συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο μιλώντας χθες σε ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς στην Φλόριντα, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Εκεί είπε το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι η Τουρκία και πως για πρώτη φορά, μετά τις διπλωματικές ενέργειες της κυβέρνηση, είναι «απελπιστικά απομονωμένη».

    «Έχει δημιουργηθεί ένα τόξο στήριξης των ελληνικών θέσεων, το οποίο ξεκινά από την Αμερική, πηγαίνει μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη μη συμφωνία -χρησιμοποιώ αυτό τον όρο διότι δεν έχει καμία νομική βάση η συμφωνία την οποία υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

    » Κατά συνέπεια, έχουμε χρησιμοποιήσει όλα μας τα διπλωματικά όπλα για να μπορέσουμε να απομονώσουμε την Τουρκία και να εξηγήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά -και εκεί θα χρειαστούμε και τη δική σας βοήθεια, το είπατε πολύ καλά- γιατί σήμερα σε αυτή την περιοχή του κόσμου η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός του ΝΑΤΟ» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την ψήφιση του East Med Act από το Κογκρέσο και την Γερουσία και επισήμανε την συμβολή του Gus Bilirakis.

    «Πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Θα έχω την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσω και με τον πρόεδρο Τραμπ και να  επαναβεβαιώσω το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, το είπατε σωστά, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα» συμπλήρωσε.

    Μήνυμα από Ουάσινγκτον

    Εν τω μεταξύ, τα δικά του μηνύματα έστειλε χθες ο Λευκός Οίκος μέσω ανώτερου αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται: «Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον» υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτός ο ρόλος καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα μεταμορφώνεται από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων. Και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας που αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της Αμερικής για την Ανατολική Μεσόγειο».

    Ωστόσο, από την δήλωση του αξιωματούχου προκύπτει ότι η Ουάσινγκτον δεν εγκαταλείπει την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Το κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση» είπε ο ίδιος.

    Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας.

    «Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

    Ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα στις 09.50 (16.50 ώρα Ελλάδας), θα συναντηθεί με την ηγεσία του Atlantic Council και στις 10.15 (17.15 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council Damon Wilson.
    Στις 11.30 (18.30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
    Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.
    Αύριο, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) θα συναντήσει τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις. Στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας)θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές.
    Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.



    ΣΧΟΛΙΑ