• Πολιτική

    Σφίγγει ο κλοιός για τον Όρμπαν – Οι όροι του Βέμπερ και η επιστολή Μητσοτάκη

    Μάνφρεντ Βέμπερ: Απορρίπτουμε σθεναρά την τουρκική θέση μίας λύσης δύο κρατών

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ


    Όρους και προϋποθέσεις για να μπορεί να συνεχίζει το Fidesz, το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, να παραμείνει υπό την στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έθεσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωπαϊκού συνασπισμού, μεταξύ των οποίων και της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν στις επικείμενες ευρωεκλογές, σε δηλώσεις του στην γερμανική Bild, προειδοποιεί τον Ούγγρο πρωθυπουργό να σταματήσει τη ρητορική του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δηλώνει ο Βέμπερ, επιθυμεί να κάνει «μια τελευταία προσπάθεια να κρατήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό στην οικογένεια του ευρωπαϊκού κόμματός».

    «Ο Βίκτορ Ορμπάν πρέπει να βάλει τέλος αμέσως και μια για πάντα στις εκστρατείες της κυβέρνησής του κατά των Βρυξελλών», δήλωσε ο Βέμπερ, προσθέτοντας πως ο Ορμπάν πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από άλλα κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ και να διασφαλίσει την ύπαρξη του πανεπιστημίου Central European University στη Βουδαπέστη».

    Τα κόμματα μέλη του ΕΛΚ θα συζητήσουν στις 20 Μαρτίου ενδεχόμενο αποκλεισμό του ουγγρικού Fidesz από τις τάξεις τους. Στη Βουδαπέστη, το Fidesz ανακοίνωσε σήμερα πως θέλει να παραμείνει στο ΕΛΚ.

    Χθες το ΕΛΚ ανακοίνωσε πως έχει δεχθεί προσφυγές από 12 κόμματα μέλη του σε εννέα χώρες της ΕΕ και πως θα συζητήσει στις 20 Μαρτίου την αναστολή της συμμετοχής ή τον αποκλεισμό του Fidesz. «Διεξάγεται μια συζήτηση στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η οποία επικεντρώνεται στο ζήτημα της μετανάστευσης», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Fidesz. «Είμαστε έτοιμοι για μια συζήτηση και για να εκπροσωπήσουμε τη θέση μας. Το Fidesz δεν θέλει να φύγει από το ΕΛΚ, ο στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι αντιμεταναστευτικές δυνάμεις εντός του ΕΛΚ».

    Την ίδια ώρα, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια για τη μετανάστευση στην ΕΕ, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης μεταξύ των δύο πριν από τις εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η επιστολή Μητσοτάκη

    Την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε με επιστολή του, που απέστειλε χθες το βράδυ προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κίνηση την οποία είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Παρασκευή.

    Άλλωστε η ΝΔ θεωρεί πως η πολιτική Όρμπαν στο μεταναστευτικό στρέφεται ξεκάθαρα κατά των θέσεων της Ελλάδας στο ζήτημα, περί διαμοιρασμού των προσφύγων και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. .

    Με την επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ.

    «Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και καταλογίζει στον κ. Ορμπάν ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

    «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ στις μεθοριακές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Όρμπαν.

    «Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου». Τονίζει, δε, πως «όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε».

    Και με αυτά τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ούγγρους φίλους μας ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιστολή Μητσοτάκη σε ΕΛΚ: Να ανασταλεί η συμμετοχή του κόμματος του Ορμπάν



    ΣΧΟΛΙΑ