• Διεθνής πολιτική

    Σε «πόλεμο» Αυστρία-Ιταλία για το προσφυγικό

    • NewsRoom


    Το κοινοβούλιο της Αυστρίας υιοθέτησε έναν νόμο ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της χώρας να κηρύσσουν «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, αναστέλλοντας ουσιαστικά το δικαίωμα χορήγησης ασύλου, με φόντο την άνοδο της άκρας δεξιάς στη μικρή χώρα η οποία υποδέχθηκε 90.000 πρόσφυγες το 2015.

    Το κείμενο αυτό, η κατάρτιση του οποίου διήρκεσε μήνες και το οποίο καταγγέλλουν αρκετές ΜΚΟ και μια μερίδα της αντιπολίτευσης, είναι ένα από τα πιο σκληρά στην Ευρώπη και δεν έχει ανάλογο παρά μόνο στην Ουγγαρία.

    Επιτρέπει σε ορισμένες περιστάσεις να εμποδίζεται η διέλευση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, όμως δεν πάλι δεν τους παρέχεται καμία δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

    ImageHandler (1)
    Κοινοβούλιο Αυστρίας

    Υπό αυτό το καθεστώς, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή εάν οι κρατικές υπηρεσίες έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, όλοι οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων και των Ιρακινών, θα επαναπροωθούνται στα σύνορα, εάν δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν να υποστούν διωγμούς στις χώρες από τις οποίες μετέβησαν στην Αυστρία, όπως για παράδειγμα την Ιταλία.

    Ο νέος νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε με 98 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά, περιορίζει επίσης σε τρία χρόνια την διάρκεια της χορήγησης προστασίας σε αυτούς στους οποίους χορηγείται άσυλο, μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία.

    Περιορίζει το δικαίωμα οικογενειακών επανενώσεων για τα πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία, ένα λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς από αυτό του ασύλου, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τους Αφγανούς.

    pr-708_45
    «Δεν μπορούμε να επωμιστούμε όλη την εξαθλίωση του κόσμου», δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη λήψη αυτών των μέτρων διότι αυτό την «ικανοποιεί, αλλά επειδή οι άλλες χώρες (σ.σ. μέλη της ΕΕ) δεν επιτελούν το έργο τους» σε ότι αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

    Η Αυστρία είδε να διέρχονται από την επικράτειά της πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες το 2015 μέσω των Βαλκανίων και της Ιταλίας. Υποδέχθηκε 90.000, έναν αριθμό που ισούται με πάνω από το 1% του πληθυσμού της. Ποσοστιαία, μόνο η Σουηδία την ξεπέρασε στους κόλπους της ΕΕ.

    Για το 2016 η Βιέννη θέσπισε ένα αριθμητικό όριο όσον αφορά την υποδοχή επιπλέον προσφύγων (37.500), υποστηρίζοντας πως οι δυνατότητες υποδοχής και ενσωμάτωσης νέων προσφύγων φθάνουν πλέον σε σημείο κορεσμού.

    Τα παραπάνω εξόργισαν πραγματικά τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας. 

    mateo-rentsi-an-tolmane-as-me-riksoun.w_hr

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi καταδίκασε τα σχέδια της Αυστρίας να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους στο πέρασμα Μπρένερ, στα σύνορά της με την Ιταλία.

    Το σχέδιο της Αυστρίας αντιβαίνει «με τρόπο επαίσχυντο στους κανονισμούς της Ευρώπης όπως επίσης στην ιστορία, στη λογική και στο μέλλον» επισήμανε ο Renzi  σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ιταλία δια πλέοντας τη Μεσόγειο δεν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2015 και το 2014 και υποστήριξε ότι ακριβώς αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο συναγερμός που έχει κηρυχθεί για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι «υπερβολικός».

    Αξίζει ακόμα να σημειωθεί το γεγονός ότι η Αυστρία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανεγείρει ένα συνοριακό φράκτη στο πέρασμα Μπρένερ, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας του Τιρόλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Tiroler Tageszeitung.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giati-i-athina-epilegi-sinechos-tin-apomonosi/41595



    ΣΧΟΛΙΑ