• Πολιτική

    Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη – Σε λίγη ώρα οι κοινές δηλώσεις

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

    Οι δύο ηγέτες συναντώνται προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να έχουν κοινό βηματισμό εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

    Κύριο θέμα της συνάντησης είναι η τουρκική προκλητικότητα και οι πιέσεις που ασκεί η Αθήνα στην ΕΕ για κυρώσεις στην Άγκυρα μετά την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

    Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δυσκολεύουν από εδώ και πέρα και πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ προσεκτικοί να αναδεικνύουμε σε διεθνές επίπεδο αυτά τα θέματα».

    Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, σε ενδεχόμενο που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή» με γνώμονα όχι το καλύτερο, αλλά το δυσμενέστερο σενάριο.

    Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση, καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη.

    «Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πως ο Ερντογάν δεν είχε προϊδεάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις βλέψεις του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας  σε τζαμί στην τελευταία τους επικοινωνία.

    Μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ