• Top Stories

    Σε Χίο και Λέρο σήμερα ο Τσίπρας, αναζητώντας απαντήσεις

    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Μια μέρα πριν από την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αποκλειστικό θέμα είναι το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα την Χίο και την Λέρο προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος το πώς εξελίσσεται η κατασκευή των κέντρων υποδοχής των προσφύγων, θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους Eυρωπαίους.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να είναι έτοιμος προκειμένου να απαντήσει στις επικρίσεις των εταίρων της χώρας ότι η Ελλάδα δεν προχωράει με γρήγορους ρυθμούς την κατασκευή την hot spot, ενώ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Γαλλία  θεωρείται επιβεβλημένο προκειμένου να ελέγχονται όσοι Σύριοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας. Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει άλλωστε και στην προπαρασκευαστική συνάντηση που θα έχουν οκτώ μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα, την Πέμπτη το πρωί.

    Στην συνάντηση αυτή μαζί  με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός  της γειτονικής μας χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση για το ζήτημα της επανεγκατάστασης στις πατρίδες τους των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μιας της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής, η οποία θα αντικαταστήσει τη Frontex, και τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,  -όπως πρότεινε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- η κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει ότι δεν είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αρκεί στην περίπτωση επέμβασης των κομάντος να ερωτηθεί πρώτα η χώρα στην οποία θα γίνεται η επιχείρηση.

    Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έγινε γνωστό ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή θα έχει εποπτικό ρόλο, παρακολουθώντας και αναλύοντας την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ θα προτείνει διορθωτικές δράσεις σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα έχει δικαίωμα άμεσης επέμβασης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

    Ακόμα, αν ένα κράτος-μέλος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πίεση των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποφασίσει την άμεση επέμβαση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από το εν λόγω κράτος-μέλος.

    O νέος οργανισμός θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες και να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις με γειτονικές χώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ