• Πολιτική

    Σε αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής γραμμής η Αθήνα κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα – Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη

    • Νένα Σώκου


    Διπλωματικό μαραθώνιο, προκειμένου να αναχαιτιστεί η τουρκική προκλητικότητα, ξεκινά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Αθήνα αναζητά την κοινή γραμμή στην ΕΕ για την άσκηση πιέσεων προς την Άγκυρα, ιδίως μετά την πρωτοφανή κίνηση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, ένα σύμβολο διαθρησκευτικότητας και πολυπολιτισμικότητας, σε τζαμί.

    Τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι το θέμα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι ελληνοτουρκικό, οι επαφές Μητσοτάκη ξεκίνησαν χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, Σαρλ Μισέλ, εν όψει και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, και θα συνεχιστούν τόσο τηλεφωνικά όσο και δια ζώσης στην Σύνοδο. «Η Ελλάδα» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα».

    Ερωτηθείς χθες ο κ. Πέτσας σχετικά με το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας απάντησε ότι μπορούν να είναι διπλωματικές, οικονομικές και πολιτικές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, προσδοκία της Αθήνας είναι πως η εξειδίκευση των κυρώσεων θα μπορούσε να περιλαμβάνει διακοπή ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διακοπή προενταξιακής χρηματοδότησης, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για την τουρκική οικονομία, ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης.

    Εν τω μεταξύ, λίγα 24ωρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στην συνάντηση αναμένεται να υπάρξει κοινή γραμμή Αθήνας – Λευκωσίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

    Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας μπήκε στο τραπέζι της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες. Εξερχόμενος του συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της.

    Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμη: «Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της.

    Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της.

    Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

    Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.

    Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

    Τέλος, ως προς τη Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη».



    ΣΧΟΛΙΑ