• Πολιτική

    Ρ.Σβίγκου: Σε πανικό η ΝΔ επικαλείται άρθρα της ΕΣΗΕΑ «που δεν υπάρχουν» – Τι αναφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ένωσης

    • NewsRoom
    Σβίγκου

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου


    Με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο επιχειρεί να απαντήσει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στην κριτική που ασκεί η ΝΔ στον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερό, με αφορμή τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, με αφορμή το ρεπορτάζ της για το «sms του Μαξίμου».

    Με ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Σβίγκου αναφέρει πως «όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση».

    Πιο αναλυτικά, το tweet της κ. Σβίγκου αναφέρει: «Μετά τα fake news περί SMS,η ΝΔ επικαλείται σήμερα άρθρα του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν κ τα… μαρούλια του Τσέρνομπιλ για να επιτεθεί χυδαία στον Θ.Καρτερό. Όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία,το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση”.

    Τι αναφέρει ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

    Σύμφωνα, πάντως, με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι οφείλουν να διασφαλίζουν την διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις και για τον λόγο αυτό να μην αποδέχονται θέση στα Γραφεία Τύπου.

    Το άρθρο 5 του Κώδικα Δεοντολογίας αναφέρει:

    «Η διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της αξιοπιστίας, του κύρους και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου, ο οποίος οφείλει:

    α. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται αμοιβή για δημοσιογραφική εργασία από απόρρητα κονδύλια κρατικών υπηρεσιών και δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών.

    β. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται αργομισθία ή έπ’ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του.

    γ. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς.

    δ. Να μη μεταδίδει και να μην αξιοποιεί ιδιοτελώς αποκλειστικές πληροφορίες που επηρεάζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών και την αγορά.

    ε. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του».

    Η απάντηση του K. Ζούλα

    Το άρθρο 5 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ επικαλέσθηκε και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Κωσταντίνος Ζούλας, απαντώντας στην Ράνια Σβίγκου, αναφορικά με το γεγονός πως ο Θανάσης Καρτερός συνεχίζει να εργάζεται ως αρθρογράφος της Αυγής παρά το γεγονός πως βρίσκεται και στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    «Επειδή η Ράνια Σβίγγου δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ, είπα λίγο να την διευκολύνω» έγραψε στο Twitter ο κ. Ζούλας.

    Ωστόσο, η κα Ράνια Σβίγκου προχώρησε σε… ανταπάντηση και πάλι μέσω twitter:

    “Ως δημοσιογράφος ο @kzoulas προφανώς και γνωρίζει πως το άρθρο του κώδικα της ΕΣΗΕΑ που επικαλείται δεν απαγορεύει την αρθρογραφία. Ψιλά γράμματα αυτά για τη ΝΔ κ τη χυδαία προπαγάνδα της. Πάντως, είναι κατάντια για τη ΝΔ να έχει “γραμμή” τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες”.

    Με νέα ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζούλας απάντησε στην προηγούμενη ανάρτηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου. «Πρώτη φορά ακούω ότι οι αρθρογράφοι δεν θεωρούνται δημοσιογράφοι. Άραγε δεν καταλαβαίνετε πως δεν νοείται κομματικό στέλεχος να παριστάνει το δημοσιογράφο; Προφανώς όχι. Ούτε γιατί προσωπικά δεν δηλώνω δημοσιογράφος αφ ότου ανέλαβα το ΓΤ της ΝΔ. Τη χυδαιότητα σάς την επιστρέφω» γράφει ο κ. Ζούλας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Θανάσης Καρτερός: «Εξευτελίζει καθημερινά τη δημοσιογραφική δεοντολογία»



    ΣΧΟΛΙΑ