• Πολιτική

    Ρούτε: Οι προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit εγείρουν πολλά ερωτήματα

    • NewsRoom
    Ρούτε

    Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός Ολλανδίας


    Προβληματικές κρίνει τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση του Μπορίς Τζόνσον στην ΕΕ για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

    Ο Ρούτε θεωρεί πως οι προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit θα μπορούσαν «στην καλύτερη περίπτωση» να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω συζητήσεις. Ωστόσο όπως ανέφερε πολλά ερωτήματα παραμένουν. «Αυτές οι προτάσεις εγείρουν πολλά ερωτήματα, και θα πρέπει να τις συζητήσουμε», είπε ο Ρούτε. «Δεν μπορούμε απλώς να πούμε “ναι” σε αυτές», συμπλήρωσε.

    Η Βρετανία κατέθεσε ένα σχέδιο πέντε σημείων. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχεται πως υπήρξε βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, οι προτάσεις που αφορούν κυρίως το ζήτημα του backstop κρίνονται προβληματικές.

    Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι αναγκασμένος να ζητήσει παράταση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πιθανότατα, το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού θα αφορά μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα προσπαθήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να λάβει πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να ελέγξει το κοινοβούλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ