• Πολιτική

    Ρωσία: Συλλήψεις και παραιτήσεις αξιωματούχων για την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο

    • NewsRoom


    Υπό κράτηση βρίσκονται η μισθωτής Ναυνιέζντα Σουντενόκ, καθώς και ο φύλακας του εμπορικού κέντρου «Zimnaya vishnya», Σεργκέι Αντιούσιν,  στο οποίο έχασαν την ζωή τους 64 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, κατά την διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 25 Μαρτίου στο Κεμέροβο της Σιβηρίας

    Οι δικαστικές αρχές της πόλης προχώρησαν σε συλλήψεις των υπόπτων, ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κεμέροβο, ενώ παράλληλα υπέβαλλαν την παραίτησή τους και τοπικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει ήδη εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της χώρας.

    Συγκεκριμένα, με εντολή δικαστηρίου του Κεμέροβο, τέθηκε υπό κράτηση για διάστημα δύο μηνών η μισθωτής του εμπορικού κέντρου Ναυνιέζντα Σουντενόκ, με την κατηγορία ότι παρείχε πλημμελείς υπηρεσίες ως προς την ασφάλεια του κέντρου, οι συνήγοροι της οποίας δεν συμφώνησαν με την απόφαση του δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι η ίδια ως μισθώτρια δεν επιχείρησε να κρυφτεί και συνεργάζεται με τις Αρχές. Επίσης, επισήμαναν πως οι μισθωτές του κτηρίου υπήρξαν και αυτοί θύματα της πυρκαγιάς και πως δεν προβλήθηκαν παρόμοιες αξιώσεις σε άλλους μισθωτές ούτε στους ιδιοκτήτες του κτηρίου.

    Υπό κράτηση τέθηκε έως τις 25 Μαΐου του 2018 και ο φύλακας του κέντρου Σεργκέι Αντιούσιν που εργάζονταν για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, ο οποίος σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης δεν έθεσε σε λειτουργία τον συναγερμό προειδοποίησης πυρκαγιάς. Τη σύλληψη του φύλακα Αντιούσιν αιτήθηκε επίσης ο εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας συμφωνώντας με την εισαγγελία. Ο ίδιος ο Αντιούσιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σύστημα συναγερμού δεν λειτουργούσε, ένα πρόβλημα για το οποίο είχε ενημερώσει την διοίκηση του εμπορικού κέντρου.

    Η ίδια η Σουντενόκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι αιτία της πυρκαγιά μπορεί να είναι ο εμπρησμός και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να την προκάλεσαν νεαροί που περνούσαν συχνά τον χρόνο τους στο εμπορικό κέντρο. Η ίδια αναφέρει πως “Εάν πρόκειται για εγκληματική αμέλεια ατόμου που το έκανε αυτό, τότε θεωρώ ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη”, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Από την πλευρά του, ο Αντιούσιν ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι προβλήματα με το σύστημα προειδοποίησης πυρκαγιάς υπήρχαν διαρκώς σε όλα τα χρόνια που εργάζονταν στο εμπορικό κέντρο, δηλαδή για περισσότερα από τρία χρόνια, για τα οποία είχε ενημερώσει την διεύθυνση επανειλημμένα.

    Στο μεταξύ, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο αρμόδιος της εταιρείας «Sistemni Integrator» Αλεξάντρ Νικίτιν, που παρείχε υπηρεσίες συντήρησης του συναγερμού πυρκαγιάς στο εμπορικό Κέντρο του Κεμέροβο, δεν είχε την απαιτούμενη ειδικότητα, αλλά ήταν απόφοιτος επαγγελματικού ΙΕΚ με ειδικότητα μάγειρας – ζαχαροπλάστης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σύγχυση στη Ρωσία: Από τους 64 νεκρούς τα 9 παιδιά -Πιθανή αιτία παιδί που έβαλε φωτιά!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Η «θρασύτατη επίθεση» της Ρωσίας δεν μας αφήνει να έχουμε εποικοιδομητικές σχέσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζεται το «ντόμινο απελάσεων» Ρώσων διπλωματών – «Όχι» στις απελάσεις από Κύπρο, άγνωστο τι θα κάνει η Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ