Τα πηγαδάκια με τον Μάκη

Όποιος συναντούσε χθες στη Βουλή τον Μάκη Βορίδη θα έβλεπε έναν Βορίδη διαφορετικό. Σοβαρό, μετρημένο, χωρίς να έχει καμιά διάθεση για χιούμορ και φαινόταν ότι τον απασχολούσε το πρόβλημα της ανάμειξής του στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και υπουργοί έρχονταν ο ένας μετά τον άλλον συνεχώς για να του σφίξουν το χέρι, να του πουν ότι από την δικογραφία δεν προκύπτει καμία αξιόποινη πράξη. Είχε προηγηθεί και μια συνάντησή του στο καφενείο της Βουλής με τον Αυγενάκη και τα είπαν για λίγο και εκείνο που πρωτίστως τον ενδιέφερε ήταν να τεκμηριωθεί η αθωότητα του ή ακόμα να φανερωθούν εάν υπάρχουν όποια στοιχεία η ενοχή του. Ο ίδιος δεν δέχεται ούτε παράπτωμα.

1

Ο Μάκης Βορίδης την Παρασκευή στη Βουλή
Ο Μάκης Βορίδης την Παρασκευή στη Βουλή

Πώς έφυγε ο Πλεύρης από την Βεγγάζη και το «πηγαδάκι της Μετανάστευσης»

Ίσως το πηγαδάκι που σχηματίστηκε στη Βουλή να ήταν και το πιο ενδιαφέρον χθες στο Κοινοβούλιο, αφού βρέθηκαν να συνομιλούν (στο περιθώριο της συζήτησης για την τροπολογία του Μεταναστευτικού), τρεις πρώην υπουργοί Μετανάστευσης και ένας νυν.

Δηλαδή σε αυτό το «πηγαδάκι της Μετανάστευσης» βρέθηκαν οι Βορίδης, Καιρίδης, Παναγιωτόπουλος και ο Πλεύρης (έλειπε μόνον ο Μηταράκης) φυσικά και έλεγαν τις εμπειρίες τους από το μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης, το οποίο άλλαξε την ατζέντα στην πολιτική.

Απ΄ ότι πρόλαβα να ακούσω, το νέο πρόβλημα δημιουργήθηκε και μάλιστα αρκετό σοβαρό, το οποίο πρέπει να επιλύσει πάραυτα η κυβέρνηση είναι ότι χθες, την ώρα που μιλούσαν οι  υπουργοί έληξε η σύμβαση των διερμηνέων. Χωρίς διερμηνείς δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δομές. Και τα λεφτά είναι πολλά, όπως ειπώθηκε.

Ο κ. Πλεύρης, οποίος ετοιμάζεται να ξαναπάει στην Βεγγάζη του Χαφτάρ, περιέγραφε τι ακριβώς έγινε στο αεροδρόμιο και πώς ο Χαφτάρ έδιωξε την αντιπροσωπεία από την Ευρώπη.

Πλεύρης
Ο Θάνος Πλεύρης εξηγεί στον Νίκο Παναγιωτόπουλο το «επεισόδιο» με τον Χαφτάρ

Έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πήγαν από τη Τρίπολη στην Βεγγάζη όλοι τους με διαφορετικά αεροπλάνα. Δηλαδή στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης γέμισε με ιδιωτικά αεροπλάνα από Βρυξέλλες, Μάλτα, Ελλάδα και Ιταλία.

Στην αρχή τους υποδέχθηκαν με ανεκτικότητα, δεν τους κέρασαν και καφέ, αλλά δεν τους έδιωξαν και αμέσως. Αργότερα τους έδιωξαν. Η αλήθεια είναι ότι Πλεύρης επικοινώνησε με τον Γεραπετρίτη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν στην Βεγγάζη και ο Χαφτάρ τον υποδέχτηκε με καλά λόγια για την Ελλάδα. Η απόφαση όμως για να φύγουν είχε ληφθεί μπήκαν στα αεροπλάνα τους και ο καθένας πέταξε για την πατρίδα του.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η υποδοχή που τους έγινε στην Τρίπολη. Με τιμές αρχηγών κράτους, είδατε όταν έχουν ανάγκη τα κοινοτικά χρήματα πώς αντιδρούν;

Εν συνεχεία οι Παναγιωτόπουλος και Πλεύρης είχαν μια νέα συνάντηση στο Εντευκτήριο της Βουλής, παρουσία και του βουλευτή (ναυάρχου έ.α.) Διονύση Χατζηδάκη. Σε αυτή την συνάντηση ειπώθηκαν πολλές αλήθειες, για τα επιδόματα των μεταναστών και πόσα ξοδεύονται, για τα συσσίτια στις δομές που πολλές φορές δίνονται περισσότερες μερίδες απ΄ότι πρέπει στους μετανάστες και κάποιοι επωφελούνται απ΄άυτό, για το σύστημα των αναστολών χορήγησης βίζας και εάν αυτό ανακόψει τις ροές (με την παραδοχή ότι δεν θα ανακόψει τις ροές, ίσως όμως να τις μειώσει) και πολλά άλλα.

Τι ζήλεψαν οι Γάλλοι από την Ελλάδα

Πολλοί πιστεύουν ότι η υπερδύναμη και πυρηνική Γαλλία είναι τόσο ισχυρή που διαθέτει τα πάντα. Έλα όμως που ζήλεψαν την τεχνολογία που έχει η χώρα μας στην πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς. Και μας ζήτησαν μάλιστα και το… know how.

Όλα άρχισαν όταν ο ημέτερος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε στο Παρίσι το Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών Φρανσουά Νοέλ Μπουφέ. Πριν προχωρήσω να σας πω ότι ο υπουργός Εσωτερικών είναι ο τρίτος στην ιεραρχία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Γαλλία, με ισχυρές αρμοδιότητες και από αυτό το υπουργείο έχουν περάσει προσωπικότητες, όπως ο Ζακ Σιράκ, ο Σαρκοζί ακόμα και ένας απόγονος του Ναπολέοντος του Βοναπάρτη.

Ωστόσο ο Γάλλος υπουργός εντυπωσιάστηκε από έναν και μόνον πράγμα: Όχι από το 112 (έχουν και οι Γάλλοι παρόμοιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές), αλλά από τα δεκάδες drones  που περιπολούν σε όλη την Ελλάδα ανιχνεύοντας καπνό και φωτιές.

Την ημέρα που ο κ. Κεφαλογιάννης ταξίδευε στο Παρίσι ήταν ενεργή η φωτιά στον Ωρωπό. Ο υπουργός είχε συνδεθεί με τα drones και παρακολουθούσε ακόμα και όταν πετούσε με το αεροπλάνο της Αegean (που διαθέτει WiFi) είχε real picture on real time. Όταν βρισκόταν στο γραφείο του κ. Μπουφέ η φωτιά δεν είχε σβήσει αλλά και οι δύο υπουργοί παρακολουθούσαν την εξέλιξή της από το κινητό του κ. Κεφαλογιάννη: «Τι πράγμα είναι αυτοί οι Έλληνες, πόσο πολύ έχουν προχωρήσει» αναφώνησε ο κ. Μπουφέ και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τα drones ανιχνευτές πυρκαγιών.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δείχνει από το κινητό του τη φωτιά
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δείχνει από το κινητό του τη φωτιά

Η Κίμπερλι και ο… Νίκος Κουρκούλης

Το πρώτο πράγμα που έκανε η Κίμπερλι Γκίλφοιλ μετά την ακρόασή της από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων τη Γερουσίας ήταν να αναδημοσιεύσει ένα story στο Instagram, όχι όμως του δικού της, αλλά ενός λογαριασμού που ασχολείται με τη… μόδα. Και ξέρετε τι; Το τραγούδι του Νίκου Κουρκούλη… «Ωπα- Ώπα». Μόνον που έκανε ένα λαθάκι. Ίσως από την προσμονή της να έρθει στην Ελλάδα. Αντί να γράψει «πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα», έγραψε «πρέσβης της Ελλάδας».

Δεν πειράζει μικρό το λάθος.

Και κάτι ακόμα. Η Κίμπερλι δεν θα έρθει μόνη της στην Ελλάδα, αλλά με τον γιο της Ronan, οποίος ήταν  συνεχώς μαζί της στην ακρόαση από την Γερουσία. Καθόταν μάλιστα δίπλα από τον γιο του πρώην συντρόφου της και εγγονό του Τραμπ.

Kimberly Guilfoyle
Kimberly Guilfoyle

Τα παράπονα της κυρίας Μονογυιού

Η Κατερίνα Μονογυιού, βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ όπου την χάνεις, όπου την βρίσκεις τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε ένα πλοίο και περιοδεύει στα νησιά των Κυκλάδων. Όχι μόνον περιοδεύει, αλλά ακούει και τα προβλήματα των νησιωτών που φαίνονται, παρά το καλοκαίρι, πολλά.

Πρώτα απ΄ όλα η τουριστική κίνηση φαίνεται έως τώρα ότι είναι μειωμένη από πέρυσι και να σκεφτείτε βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Προβλήματα, κατά την κυρία Μονογιού υπάρχουν σε γιατρούς και παράπονα για το ηλεκτρονικό πελατολόγιο.

Αλλά το παράπονό της είναι ένα. Ό,τι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνο για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, όχι μόνον υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και γενικοί γραμματείς. Ούτε ένας Γραμματέας, όταν τους καλεί.

Μήπως στο Μαξίμου πρέπει να το ξαναδούν αυτό με τους σνομπ υπουργούς και τα λοιπά κυβερνητικά στελέχη;

Η Κατερίνα Μονογυιού έχει τα παράπονά της αλλά δεν χάνει το χαμόγελό της
Η Κατερίνα Μονογυιού έχει τα παράπονά της αλλά δεν χάνει το χαμόγελό της

Άναψαν καπνοί με φορολογία πούρων 1.000%

Υπάρχει περίπτωση η φορολογία ενός πούρου να αυξηθεί κατά 1000%; Ιδού το ερώτημα. Η απάντηση είναι πολύ πιθανόν να γίνει, αφού ο αρμόδιος επίτροπος για το Περιβάλλον και την Φορολογία, Ολλανδός Βότκε Χούκστρα, έστειλε ένα ραβασάκι στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητεί δυσθεώρητες αυξήσεις στις τιμές των της ΣΕΚΕ, προκαλώντας στα οικονομικά επιτελεία σοκ.

Δεν ξέρω πόσο θα πωλούνται προσεχώς τα τσιγάρα, τα πούρα και γενικά ο καπνός, αλλά θα πρέπει οι καπνιστές να βάζουν εφεξής  βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμα και αυτοί που καπνίζουν πούρα. Για φανταστείτε εάν περάσει η οδηγία του Ολλανδού με γενναίες αυξήσεις στη φορολογία πόσο θα πωλούνται τα πολυτελή πούρα Κούβας, όπως τα  Cohiba, τα Romeo Y Jylieta, τα Partagas και τα Montecristo;

Ή ένα πακέτο τσιγάρο, ή ακόμα οι καπνοί στα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Δηλαδή, για να είμαστε ακριβείς, εάν ακολουθηθούν οι οδηγίες του Ολλανδού, ένα πακέτο τσιγάρα μπορεί η τιμή του να αυξηθεί κατά 50%.

Τι θέλει λοιπόν μέσα στο κατακαλόκαιρο ο Ολλανδός επίτροπος (και αρθρογράφος σε ολλανδικές εφημερίδες;) και στέλνει οδηγίες για αύξηση της τιμής όλων ανεξαιρέτως των καπνικών προϊόντων; Επιμένει, μαθαίνω ότι ο βασικός τρόπος να πάει ένα κράτος σε ανάπτυξη είναι είτε οι φόροι είτε κίνητρα για φοροαπαλλαγή.

Παραμένει ωστόσο γεγονός ότι η τόση μεγάλη φορολογία που προτείνει θα μείνει έτσι από τις κυβερνήσεις; Όχι βεβαίως, αφού αναμένεται ότι θα υπάρξει και ένα μεγάλο παζάρι, από κάθε χώρα ξεχωριστά. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι καπνοπαραγωγική χώρα και έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις σε καπνό (διάβαζε Philip Morris). Από την άλλη αύξηση της φορολογίας σημαίνει και αύξηση των εισόδων στον κρατικό κορβανά. Στην κυβέρνηση υπάρχει ένας προβληματισμός, ειδικά για τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ξάνθη και αλλού.

 

Απώλειες Τούρκων κομάντος

Στις 6 Ιουλίου του τρέχοντος έτους,  το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ (του γνωστού  Έλον Μασκ) ενημέρωσε την κοινή γνώμη, για ένα συμβάν.

Τι συνέβη; Δεκαεννιά  Τούρκοι καταδρομείς υπέστησαν δηλητηρίαση από μεθάνιο και μονοξείδιο του άνθρακα. Πώς; Έψαχναν μέσα σε σπηλιά (στο Βόρειο Ιράκ) να εντοπίσουν τη σορό  ενός συναδέλφου τους, ο οποίος είχε σκοτωθεί τον Μάιο του 2022, σε μάχη με τους αντάρτες του ΡΚΚ.  Στην αρχή ανακοίνωσαν ότι υπήρχαν 5 νεκροί και πως οι υπόλοιποι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Εν συνεχεία οι νεκροί αυξάνονταν.

Μέχρι που φανερώθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό  Yaşar Güler ότι οι νεκροί ήταν 12 εξαρχής.

Γιατί το έκρυψαν; Μάλλον φοβούνταν τις αντιδράσεις. Από τη μια οι διώξεις του Ερντογάν εναντίον των δημάρχων που πρόκεινται στην αντιπολίτευση, από την άλλη η τουρκική οικονομία δεν πηγαίνει και τόσο καλά, έρχεται η ακρόαση της Κίμπερλι με τις σαφείς θέσεις της υπέρ ημών,  προστίθεται και αυτό. Πονοκέφαλοι αρκετοί…