Η οργή του Κ.Μ. για δήλωση βουλευτή του

Φαίνεται πώς ο Πρωθυπουργός δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του για θέματα εξωτερικής πολιτικής κα το αποδεικνύει. Θεωρεί, όπως λένε οι πιο στενοί του συνεργάτες, ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα θετικά προς προάσπιση των εθνικών θεμάτων από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ.

Έτσι όταν ο Κ.Μ. άκουσε έναν βουλευτή του να κάνει δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «πλέον πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας και ότι δεν νοείται δύο μέρες μετά να έχουμε τοποθέτηση μόνον με πηγές», ζητώντας μάλιστα από τον Γεραπετρίτη μια σκληρή απάντηση για τις προκλήσεις της Λιβύης, εξοργίστηκε.

1

Σου λέει, καλά η αντιπολίτευση να κάνει κριτική για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και ο βουλευτής μου;

Έδειξε αμέσως την ενόχλησή του, την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Οι συνεργάτες του κ. Γεραπετρίτη ήταν σαφείς, ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν για το θέμα της Λιβύης σε συνεννόηση με την Αίγυπτο για κοινή στάση έναντι αυτού του σοβαρού ζητήματος και δεν χρειαζόταν άμεση απάντηση στη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης.

Απλώς υπενθυμίζω ότι ο Κ.Μ. είχε διαγράψει από την Κ.Ο της ΝΔ, αλλά και από το κόμμα, έναν πρώην Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, για την σκληρή  κριτική που άσκησε σε συνέντευξή του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κυρίως στα ελληνοτουρκικά.

Διευρυμένη για το Κυπριακό: Μια από τα ίδια

Άλλη μία διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό, αυτή τη φορά στην έδρα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, δεν έφερε τα προσδοκώμενα  αποτελέσματα. Ο μόνος χαρούμενος από τη συνάντηση φαινόταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, οποίος με τις διευρυμένες συνεχίζει να κρατά ανοικτή την πόρτα των συνομιλιών.

Χαρούμενα ήταν και τα τουρκικά ΜΜΕ γιατί είδαν μέσα από τις διευρυμένες συνομιλίες να έχουν την ίδια γραμμή κατεχόμενη Λευκωσία και Άγκυρα για το Κυπριακό με στόχο τα δύο κράτη. Δεν άλλαξε σε τίποτα η γραμμή των Τούρκων και πήγαν στην Νέα Υόρκη στην πραγματικότητα να μην συμφωνήσουν σε τίποτα:

Ούτε για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης που ήταν το πιο απλό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά ούτε στην αποναρκοθέτηση περιοχών κατά μήκος της πράσινης γραμμής, αν και το θέμα αυτό έχει προχωρήσει. Κάτι άλλωστε που επιζητεί  η διεθνής κοινότητα.

Δεν ξέρω γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δηλώνει χαρούμενος με όλα αυτά ίσως πάλι επειδή εξήγγειλε νέα διευρυμένη συνάντηση έως το τέλος του έτους, αλλά θα πρέπει να είναι στο μέλλον λίαν προβληματισμένος γιατί οι Τούρκοι απέρριψαν την πρόταση ακόμα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη νεκρή ζώνη προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων.

 

… Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν και ο Τατάρ

Α, να μην ξεχάσω και τις… χειραψίες. Ο Γεραπετρίτης είχε μια σύντομη συνάντηση (στα όρθια) με τον Φιντάν και άφησε τους πάντες έκπληκτους όταν έμαθαν πως δεν συζήτησαν αυτή την φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας, που επί δύο χρόνια το συζητούν συνεχώς και προσπαθούν να βρουν ημερομηνία πραγματοποίησής του και δεν βρίσκουν, αλλά συζήτησαν το Κυπριακό.

Ήταν βεβαίως και η χειραψία του με τον Τατάρ που λανθασμένα εκνεύρισε ορισμένους (ευτυχώς λίγους) στη Λευκωσία και στην Αθήνα, αλλά η σημαντικότερη συνάντηση ήταν αυτή που έγινε ανάμεσα στον Φιντάν και στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Κύπρος από την πρώτη του χρόνου, βλέπετε, θα έχει την προεδρία της ΕΕ και η Τουρκία (που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) έχει κάτι ζητηματάκια (κυρίως οικονομικά) με την ΕΕ και δεν μπορεί να αγνοεί την κυπριακή κυβέρνηση (που θα έχει τα κλειδιά της προεδρίας)

Να σημειώσω τέλος ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδριάζει την Δευτέρα θα έχει ως κύριο θέμα στην ατζέντα του Κυπριακό. Αυτό όμως δεν αποτρέπει να υπάρξουν και ερωτήσεις από πλευράς αντιπολίτευσης για άλλα θέματα, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν στις σχέσεις της χώρας μας με τη Λιβύη, το καλώδιο σύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και βεβαίως τα ελληνοτουρκικά.

 

Διακοπές σεμνά και ταπεινά και ο υπουργός του 5αστερου

Την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο προ των καλοκαιρινών διακοπών. Θα δοθεί από τον Πρωθυπουργό το έναυσμα για ολιγοήμερες διακοπές και οδηγίες προς αδειούχους υπουργούς  για να μην προκαλούν τον κόσμο. «Σεμνά και ταπεινά» δηλαδή, για να θυμηθούμε μια ρήση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Εδώ και έξι χρόνια τις ίδιες οδηγίες δίνει  ο Κ.Μ. στους υπουργούς, άλλοι τις κρατούν και άλλοι όχι.

Μάλιστα υπάρχει υπουργός που πηγαίνει κάθε χρόνο σε κοσμοπολίτικο νησί, σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, μένει εκεί (με την οικογένειά του) απομονωμένος από τον έξω κόσμο για 10 ημέρες και εν συνεχεία κάνει την εμφάνισή του κουστουμαρισμένος και κάθιδρος επισκεπτόμενος με… κάμερα κάποιο ίδρυμα ή κατάστημα των αρμοδιοτήτων του για να δικαιολογήσει την παραμονή του στο νησί.

 

Στις 28 η Εξεταστική, στις 29 οι προανακριτικές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Την 1η Αυγούστου κλείνει και η Βουλή κάτι που σημαίνει ότι η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα διεξαχθεί στις 28 Ιουλίου και την επομένη 29 Ιουλίου η συζήτηση για τις προανακριτικές ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί που δεν πρόκειται να κάνουν διακοπές είναι όσοι ετοιμάζουν το πακέτο για την ΔΕΘ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα είναι μεγάλο, ώστε η ΝΔ να επανακτήσει τα ποσοστά που είχε τουλάχιστον στις ευρωεκλογές.

Ο Κ.Μ. βεβαίως και θα πάει διακοπές. Όχι νομίζετε πώς θα μείνει με κλειστή τη Βουλή και την ευρωβουλή, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ολιγοήμερες διακοπές  λένε πως θα είναι οι συνεργάτες του Κ.Μ., πλην όμως δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες. Απλώς υπολογίζουν ότι λίγες ημέρες (το Δεκαπενταύγουστο) θα βρίσκεται στην Τήνο και λίγες στα Χανιά. Έτσι όπως πάει το πράγμα, μερικές μέρες του Αυγούστου ούτε ο Πίνατ θα είναι στο Μ.Μ.

Η άτυπη στρατηγική της κυβέρνησης προς το ΠαΣοΚ

Εδώ και παραπάνω από 2 μήνες, θα πρέπει να σας πω ότι παρατηρώ τη στρατηγική που ακολουθεί η Κυβέρνηση και κυρίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέναντι στο ΠαΣοΚ. Η αλήθεια είναι ότι βλέπω ένα μοτίβο το οποίο με έβαλε στη διαδικασία της περεταίρω ανάλυσης και διερεύνησης.

Αρχικά παρατηρώ ότι ο Μαρινάκης τις τελευταίες 10 ημέρες έχει προβεί σε 4 καίρια «χτυπήματα» στη Χαριλάου Τρικούπη: ένα για το «παρών» στην παραπομπή βουλευτών για εσχάτη προδοσία λόγω της ψήφου τους, ένα για το ότι ψήφισαν «παρών» σε μια τροπολογία που είχαν προηγουμένως κρίνει αντισυνταγματική, ένα για τη μισή αλήθεια σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις και μόλις χθες μια απάντηση για την απόπειρα «deal» για τις ψήφους εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών.

Μάλιστα για τα παραπάνω θέματα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δέχθηκε κριτική από μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του προ ημερών.

Τι έχουν, όμως, όλα αυτά ως κοινό στόχο; Στην απάντηση κρύβεται όλη η ουσία: το κοινό που κινείται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και, σύμφωνα με όλες τις ποιοτικές έρευνες, είναι πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό το κοινό, από τη μια δηλώνει ότι ανήκει στην κεντροαριστερά, από την άλλη δείχνει να προτιμά τον Μητσοτάκη από τον Ανδρουλάκη και σίγουρα απορρίπτει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα χειρότερα με την Ζωή και τον Βαρουφάκη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, που ο Μαρινάκης τονίζει συνεχώς τη φράση «το ΠαΣοΚ του Ανδρουλάκη», παρουσιάζοντάς το αντιπαραθετικά με το ΠαΣοΚ του Βενιζέλου ή της Γεννηματά που στα μεγάλα, όπως λέει ο νεαρός πλην αιχμηρός εκπρόσωπος, έβαλαν πλάτη μαζί με τη ΝΔ για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Κάτι μου λέει ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η στρατηγική αυτή θα κορυφωθεί.

 

Έλληνες βουλευτές στη Χονολουλού

Τα σχέδια των βουλευτών για ονειρικό ταξίδι στη Χαβάη, εν μέσω καύσωνος δεν έγιναν με μουσική υπόκρουση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη «αν είσαι σπίτι, τότε ετοιμάσου για Χαβάη», αλλά στο Εντευκτήριο Βουλευτών και είναι διακομματικά. Δηλαδή μετέχουν σε αυτά βουλευτές  τουλάχιστον από δύο κόμματα.

Το ένα βεβαίως είναι η ΝΔ που υπερηφάνως αποστέλλει βουλευτή της στη Χονολουλού για ένα συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και το άλλο του ΠαΣοΚ, που η βουλευτής του όμως δηλώνει κώλυμα γιατί υπάρχουν, βλέπετε και οι ετοιμασίες για τη σύσταση της Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παρά το γεγονός ότι όπως έλεγαν στη ΝΔ το ταξίδι αυτό κρίνεται σημαντικό και η συμβολή των βουλευτών από τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ καθοριστική, αφού θα συζητήσουν θέματα ασφαλείας (και θέματα ασφαλείας του ΝΑΤΟ) για αυτό σας λέω τι είναι ένα ταξιδάκι στην Χονολουλού, αφού το ΝΑΤΟ επιζητεί μετά μανίας σχέδια για την ασφάλειά του.

Ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής ΝΑΤΟ;

Αλλά υπάρχει και το άλλο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΝΑΤΟ, δεν έχω ακόμα καταλάβει εάν έχει μείνει τώρα ακέφαλη; Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Δημήτρης Καιρίδης, πλην όμως τοποθετήθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Βεβαίως όταν του έγινε πρόταση για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ζήτησε να παραμείνει στην ομάδα του ΝΑΤΟ. Θα είναι όμως Πρόεδρος ή απλό μέλος;

Νομίζω ότι θα τον αντικαταστήσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ήταν και παλιά Πρόεδρος και ως Πρόεδρος είχε κάποιες ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον Τσαβούσογλου (τον θυμάστε αυτόν τον τύπο που απειλούσε ότι «Θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα;»). Και οι δύο όταν «έφυγαν» από υπουργοί, πήγαν στο ΝΑΤΟ και κάπου- κάπου τα λένε, έτσι για να μένουν, τουλάχιστον τυπικά  ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Και ο Επίτροπος φοβέρα θέλει

Δεν μπορώ να μη αναφερθώ στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αυτιά, οποίος τράβηξε το αυτί του Επιτρόπου Προϋπολογισμού της ΕΕ Serafim Piort και τον έβαλε στον ορθό δρόμο, όσον αφορά τα κονδύλια για την Τουρκία. Με αυστηρό ύφος ο Αυτιάς ζήτησε ξεκάθαρη δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα χρηματοδοτήσει την Τουρκία μέσω αμυντικών προγραμμάτων. Μάλιστα χαρακτήρισε «ανήθικο» και «παράλογο» το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία, ειδικά όταν αυτή απειλεί την Ελλάδα, διεκδικεί το μισό Αιγαίο και κατέχει την Κύπρο.

Ζήτησε ακόμα άμεση απάντηση, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν διαφάνεια. Ο Επίτροπος απάντησε πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής της πολιτικής της Ε.Ε. και ότι οι ανησυχίες Ελλάδας και Κύπρου έχουν ληφθεί υπόψη στο αμυντικό πρόγραμμα SAFE, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υφίσταται κρυφή χρηματοδότηση προς την Τουρκία. Και ο Άγιος (συγνώμη, και ο Επίτροπος ήθελα να πω) φοβέρα θέλει…

Ελληνικά MIRAGE στη Βρετανία

Από 18 έως 20 Ιουλίου, στην αεροπορική βάση του Φέρφορντ (Fairford) της αγγλικής RAF, πραγματοποιείται το παγκοσμίου φήμης Royal International Air Tatoo (RIAT). Μια εκδήλωση αεροπορικών επιδείξεων, με 170.000 επισκέπτες και με συμμετοχές αεροπλάνων/ελικοπτέρων από όλη την υφήλιο.

Μου λένε ότι εφέτος (όπως και κάθε χρόνο) θα λάβει μέρος η Πολεμική μας Αεροπορία, με δύο MIRAGE 2000-5 Mk2 από την 331 Μοίρα “ΘΗΣΕΑΣ”! Τα δελταπτέρυγα  μαχητικά και οι πιλότοι μας είναι σίγουρο ότι θα κλέψουν τις εντυπώσεις του κοινού, καθόσον έχουν διακριθεί τόσο στην αναχαίτιση των επίδοξων εισβολέων του εθνικού εναερίου χώρου, όσο και στο ότι έχουν αναλάβει την προσβολή εχθρικών πλοίων με τους φοβερούς πυραύλους EXOCET.