Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» την Τετάρτη, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να εντείνουν τον πολιτικό συντονισμό για να συμβάλουν στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πέρασε νωρίτερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το πρακτορείο επισημαίνει τη δήλωση Σίσυ ότι «οι σχέσεις των δύο κρατών είναι παραδοσιακές και ιστορικές. Έχουμε τη βάση για να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση (…) Θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία να υπογράψουμε μια κοινή διακήρυξη για μια στρατηγική εταιρική σχέση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δύο ηγέτες αναμενόταν να επιβεβαιώσουν την κοινή τους θέση σχετικά με την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την προώθηση της ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα , δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μετανάστευση αναμένεται επίσης να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των διμερών συνομιλιών, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο αστάθειας στην Αίγυπτο, μια χώρα 106 εκατομμυρίων κατοίκων όπου οι οικονομικές αντιξοότητες έχουν ωθήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να μεταναστεύσουν.
Η Αίγυπτος απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό την παράτυπη μετανάστευση από τις βόρειες ακτές της το 2016, αλλά τα ελληνικά νησιά της Κρήτης και της Γαύδου έχουν δει μια απότομη αύξηση στις αφίξεις μεταναστών, κυρίως από το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πέρυσι ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,40 δισεκατομμύρια δολάρια ) και μια αναβαθμισμένη σχέση με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, το εκτελεστικό της όργανο συμπεριέλαβε την Αίγυπτο, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τεθεί υπό έλεγχο, σε έναν κατάλογο «ασφαλών χωρών» όπου οι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν λάβει άδεια παραμονής θα μπορούσαν να επιστραφούν.
Αξίζει να σημειωθεί πώς η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για την στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καϊρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, αποτυπωνόταν η απόφασή τους για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Διαβάστε επίσης:
Πυρά Κακλαμάνη κατά Κωνσταντοπούλου για τα Τέμπη – «Έχει ταπεινά κίνητρα»
Κικίλιας: Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΛΠ – Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στο Μαξίμου ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Ευκαιρία να συζητηθούν οι ευρύτερες εξελίξεις, δήλωσε ο Πρωθυπουργός
- ESPO Conference: Οι λιμένες της Ευρώπης σχεδιάζουν το μέλλον τους από τη Θεσσαλονίκη
- Μaersk: «Ψαλίδι» στις προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά container λόγω εμπορικού πολέμου
- Ορφέας Βεϊνόγλου: Στρατηγική συνεργασία της OB Streem με τη System Alliance Europe
