• Πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις με τους «Σπαρτιάτες» – Πώς θα μοιραστούν οι 11 έδρες αν διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα

    • NewsRoom
    Βασίλης Στίγκας

    Βασίλης Στίγκας


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών για το αδίκημα της παραπλάνησης εκλογέων αλλά και κατά του φυλακισμένου, Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο εμφανίζει ως πραγματικό αρχηγό του κόμματος.

    Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Χαράλαμπου Κατσιβαρδά πριν από λίγες ημέρες, σήμερα ανακοινώθηκε και η αποχώρηση από την Κ.Ο. των Σπαρτιατών και του βουλευτή Γιώργου Μαρίνου, προφανώς λόγω των δικαστικών εξελίξεων.

    Λίγο αργότερα την ανεξαρτητοποίησή τους ανακοίνωσε και ο Γιάννης Δημητροκάλλης βουλευτής Ανατολικής Αττικής των Σπαρτιατών.

    Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες αφού η έρευνα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο και για μια άλλη απόφαση, αυτή του Εκλογοδικείου, το οποίο καλείται να αποφανθεί επί των προσφυγών που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του 2023.

    Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει (πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο) ότι παρανόμως κατέβηκαν στις εκλογές αφού υποκρύπτεται η σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη, τότε διαλύεται η Κ.Ο. και θα πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες για να πληρωθούν οι 11 θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός Βασίλης Στίγκας εξαιρέθηκε από τις ποινικές διώξεις αφού με αφορμή τις καταγγελίες του για «μαφία», κινήθηκε η έρευνα του Αρείου Πάγου.

    Ως προς το πολιτικό ζήτημα, της πλήρωσης των 11 θέσεων στη Βουλή, τα σενάρια που παίζουν είναι αρκετά, με επικρατέστερο με βάση συνταγματολόγους, της αναλογικής μοιρασιάς στα κόμματα.

    Συγκεκριμένα:

    Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για μοίρασμα των εδρών ανά περιφέρεια στους πρώτους σε σταυρούς υποψήφιους από τα κόμματα που είχαν το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

    Το δεύτερο σενάριο, μάλλον και πιο ακραίο, είναι να γίνουν ξανά εκλογές στις περιφέρειες όπου εξελέγησαν οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών.

    Δηλαδή να στηθούν κάλπες σε Α΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

    Το τρίτο σενάριο είναι αυτό της αναλογικής κατανομής του ποσοστού που πήραν οι Σπαρτιάτες σε όλα τα κόμματα. Το ποσοστό είναι 4,68% και αναλόγως να υπάρξει αύξηση για τη ΝΔ κατά 1,9% και να πάει στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.λπ.

    Διαβάστε επίσης:

    Θανάσης, Ανδρέας και Nτίνος Μαρτίνος: Τα παιδιά του αντικέρ που έχουν σήμερα περιουσία 5,6 δισ. δολάρια
    Μάχη με κάλπη για πρώτη φορά στον ΣΕΒ; Η «σκληρή» Ιουλία Τσέτη εναντίον του «πεισματάρη» Σπύρου Θεοδωρόπουλου
    Αλέξανδρος Εξάρχου: Η Ρουμανία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Άκτωρ
     



    ΣΧΟΛΙΑ