• Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η απολογία της Εύας Καϊλή – Από λεπτό σε λεπτό η απόφαση για το μέλλον της

    • NewsRoom


    Λίγη ώρα απομένει για να μάθει η Εύα Καϊλή αν θα περάσει Χριστούγεννα στη φυλακή, με το κλίμα σύμφωνα με βελγικά μέσα να είναι αρνητικό γι’ αυτήν. Απαισιόδοξοι εμφανίζονται και οι δικηγόροι της, οι οποίοι βλέπουν μειωμένες πιθανότητες για να αφεθεί ελεύθερη.

    Η συνεδρίαση του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με την απολογία της Εύας Καϊλη να διαρκεί περίπου μια ώρα.

    «Η Εύα Καΐλή είναι αθώα» υποστήριξε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την απολογία της, ενημερώνοντας ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Αντρέ Ριζόπουλος δήλωσε ακόμη ότι ζητήθηκε η κυρία Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε διαφθορά σε ό,τι την αφορά.

    Οι συνήγοροί της Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα ακολουθώντας την υπερασπιστική γραμμή που θέλει την πρώην ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να ισχυρίζεται ότι: δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

    Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε περίπου στις 10:00 η ώρα Ελλάδος, από τις φυλακές του Άρεν που βρίσκονται 7,5 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες στο δικαστικό συμβούλιο στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας αντιμέτωπη με βαρύ κατηγορητήριο για τη φερόμενη εμπλοκή της στο μεγάλο σκάνδαλο χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων.

    Οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή, κ.κ. Ριζόπουλος και Δημητρακόπουλος βρίσκονταν από νωρίς στις θέσεις τους. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα από την πρωτεύουσα του Βελγίου, τα μηνύματα ως τώρα δεν είναι θετικά σε μία υπόθεση που χαρακτηρίζεται ως «δύσκολη».

    Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της απολογίας.

    Εντός της ημέρας αναμένεται να γνωρίζουμε εάν θα συνεχίσει να παραμένει προφυλακισμένη ή όχι.

    To ενδιαφέρον για την υπόθεση διαφθοράς στην καρδιά της Ευρώπης είναι τεράστιο, όπως αποδεικνύει και η εικόνα με δεκάδες δημοσιογράφους να βρίσκονται έξω από το δικαστικό μέγαρο.

     

    Να σημειωθεί ότι χθες ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, εμπλέκεται σε ένα ακόμα «συμβόλαιο», μετά το Κατάρ και το Μαρόκο, αυτή τη φορά με τη Μαυριτανία.

    Με τις αρχές να φέρεται ότι διαθέτουν βίντεο όπου ο σύντροφός της συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, ένα μήνα πριν ο δεύτερος κληθεί σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρνοντας μαζί του, όπως εικάζουν τα ΜΜΕ, και την λίγων μηνών κόρη του σε καροτσάκι, η Εύα Καϊλή θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, ύστερα από μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, από τις βαλίτσες με τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι «κρυφούς λογαριασμούς» και την εμπλοκή της στις επαφές των Παντσέρι και Τζόρτζι με Κατάρ και Μαρόκο.

    Η υπερασπιστική της γραμμή

    Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, μέχρι στιγμής, για την υπερασπιστική της γραμμή θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τον «λαλίστατο» Τζόρτζι.

    Ο δικηγόρος της κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης μαζί της ότι «αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της γιατί τον εμπιστεύτηκε και τη διέψευσε».

    Στην υπερασπιστική της γραμμή θα δηλώσει αθώα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει κάποιες αντιφατικές δηλώσεις που έκανε στις βελγικές αρχές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητες του συντρόφου της και του Παντσέρι και πως η δραστηριότητά της όσον αφορά το Κατάρ, έγινε με γνώμονα τις ευρωπαϊκές αξίες και των ευρωπαϊκό της ρόλο ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η κ. Καϊλή αναμένεται να επικαλεστεί και το γεγονός ότι είναι μητέρα και ότι έχει ένα παιδί δύο ετών το οποίο είναι μόνο του γιατί και οι δύο του γονείς βρίσκονται στην φυλακή για να διεκδικήσει την αποφυλάκισή της με όρους.

    Οι ύποπτες συνομιλίες

    Τα ιταλικά μέσα ήδη την έχουν εμφανίσει να παραδέχεται στις αρχές ότι γνώριζε για το κύκλωμα στο οποίο συμμετείχε ο σύντροφός της και ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο να αρνείται τις αποκαλύψεις των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, όχι όμως και την απόπειρά της να μιλήσει με τον Παντσέρι, λίγο μετά τη σύλληψη του συντρόφου της.

    «Πηρέ τηλέφωνο τον Παντσέρι, προσπάθησε να βρει τον Παντσέρι, και τους άλλους να πάρουν τα χρήματα που τους ανήκουν. Πάρτε τα βρόμικα χρήματα», ανέφερε ο δικηγόρος της σε δηλώσεις, σημειώνοντας ότι «ο Παντσέρι ήταν ο ιδιοκτήτης», σύμφωνα με αυτά που της μετέφερε ο άνδρας της.

    «Έχει αρχίσει να παίρνει τον Παντσέρι και τους συνεργάτες του δεν βρήκε κανένα από αυτούς. Καλεί τον πάτερα της να έρθει: ‘Έλα τώρα πάρε αυτά τα πράγματα, πήγαινε στο δωμάτιο σου στο ξενοδοχείο, και θα έρθει κάποιος άνθρωπος να τα πάρει», υποστήριξε ο κ. Δημητρακόπουλος επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αυτή ήταν που ειδοποίησε τον πατέρα της.

    Οι βαλίτσες με τα μετρητά

    Όλα ξεκίνησαν από το σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του Παντσέρι, ύστερα από έφοδο των αρχών, ώστε να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαδρομής των χρημάτων στα μέλη του QatarGate.

    Σε έρευνα στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι στις Βρυξέλλες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Σε αυτό προστίθενται τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή (ακόμα 600.000 ευρώ), καθώς και τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της Ευρωβουλευτού και του συντρόφου της Φραντζέσκο Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες.

    Σε δημοσίευμά της η La Reppublica αναφέρει ότι η Καϊλή παρενέβη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κατάρ κατόπιν οδηγιών του Παντσέρι, ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος της συμμορίας βρίσκοντας ανοιχτό τον δρόμο μέσω του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

    Επίσης η εφημερίδα τονίζει πως η Εισαγγελία «επιμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, πως πιθανόν να είναι πεπεισμένοι ότι η Καϊλή και ο Τζιόρτζι δεν έχουν πει ακόμα όλα όσα γνωρίζουν, σημειώνοντας ότι από την έρευνα των βελγικών αρχών προκύπτει ότι οι συμμετέχοντες στο QatarGate είχαν «επενδύσει» στην ευρωβουλευτή.

    Πηγές από την ομάδα των Ισπανών ακτιβιστών ερευνητών οι οποίοι είχαν αναρτήσει τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της έλαβαν εκατομμύρια απευθείας από το κράτος του Κατάρ, διαψεύστηκαν λίγο αργότερα από τον δικηγόρο της.

    Το οικόπεδο στην Πάρο

    Πριν λίγες ημέρες δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera επικεντρώθηκε στην αγορά του οικοπέδου στη Πάρο από την Εύα Καϊλή και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, με το ζευγάρι να καταβάλλει το ποσό των 300.000 ευρώ σε πωλητή από την Αθήνα.

    Το οικόπεδο, προοριζόταν, για την κατασκευή εξοχικής κατοικίας «ώστε η οικογένεια να περνάει τα καλοκαίρια της», όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα. Η αγορά αυτή όμως έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

    «Στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες, δηλαδή, πριν την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από Ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία. Μια κλασσική επιχείρηση «ανακύκλωσης» που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Τζόρτζι για να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου», ανέφερε το δημοσίευμα.

    Διαβάστε επίσης

    Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της – Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα



    ΣΧΟΛΙΑ