• Πολιτική

    Qatargate: Σε εξέλιξη η κατάθεση της Εύας Καϊλή – Κρίνεται το αίτημά της για αποφυλάκιση με βραχιολάκι

    • NewsRoom
    Όλα για την Εύα (Καϊλή): Αντιπρόεδρος, μαμά, μια ινφλουένσερ στην Ευρωβουλή

    Εύα Καϊλη


    Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ξεκίνησε η κατάθεση της Εύας Καϊλή ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου μαζί με τους δύο δικηγόρους της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Αντρέ Ριζόπουλο, αλλά και τον διερμηνέα της, ύστερα από αίτημα του Βέλγου ανακριτή.

    Σήμερα κρίνεται το αν οι βελγικές δικαστικές αρχές θα κάνουν δεκτό το αίτημά της για αποφυλάκιση με βραχιολάκι ή θα παρατείνουν την προφυλάκιση της πρώην ευρωβουλευτού.

    Η Εύα Καϊλή παραμένει κρατούμενη εδώ και περίπου ένα μήνα, ενώ εδώ και κάποιες εβδομάδες είχε αιτηθεί προσωρινή αποφυλάκιση με βραχιολάκι αλλά η εκδίκαση είχε πάρει αναβολή, καθώς δεν είχε εμφανιστεί η ίδια στο δικαστήριο.

    Η συμφωνία του Παντσέρι που καίει την Καϊλή

    Η Εύα Καϊλή επιμένει στην αθωότητά της, σε αντίθεση με τους άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Κατάρ, όπως ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, οι οποίοι έχουν αρχίσει να δίνουν στοιχεία στις βελγικές αρχές.

    Η σημερινή κατάθεσή της θα γίνει υπό την σκιά των αποκαλύψεων του Παντσέρι, ο οποίος αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές και να μιλήσει για όλους και για όλα ώστε να έχει πιο ευνοϊκή μεταχείριση, κάτι που ίσως επηρεάσει και την ίδια.

    Ήδη ο πρώην ευρωβουλευτής «κάρφωσε» τον νυν ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Soir, περιγράφοντας πώς πως έδινε τα λεφτά στον Ταραμπέλα προκειμένου να στηρίζει τις θέσεις του Κατάρ, ενώ είπε ότι… παραδόσεις χρημάτων έκανε στον Βέλγο ευρωβουλευτή και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή. Έκανε λόγο για «120.000 έως 140.00 ευρώ», σύμφωνα με το βελγικό μέσο ενημέρωσης.

    Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, την άρση της ασυλίας του οποίου έχει ζητήσει η δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώνει αθώος και καταγγέλλει την ομολογία ενός βασικού υπόπτου προς υπεράσπιση ιδίου συμφέροντος, με ηλεκτρονικό του μήνυμα προς την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

    Ο Μαρκ Ταραμπέλα αποκλείσθηκε χθες από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο διαρκεί η έρευνα.

    Η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή

    Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Mega είπε ότι η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, θα δηλώσει αθώα και θα δώσει μάχη για να το αποδείξει.

    Όπως και την προηγούμενη φορά, θα ζητήσει αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από το εάν αυτά που έχει πει o Παντσέρι δένουν την υπόθεση – τότε περιορίζονται οι πιθανότητες η Εύα Καϊλή να αλλοιώσει στοιχεία.

    Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα έκρυθμο, ύστερα από το μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό που υπέγραψε ο Παντσέρι με στόχο να δώσει ονόματα για το σκάνδαλο του Κατάρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο έγινε κλειστή συνάντηση του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο επικεφαλής Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε λόγο για ατομικές και όχι κομματικές ευθύνες και προέτρεψε τους δεξιούς ευρωβουλευτές να μην επιτεθούν στους σοσιαλιστές παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής μπλεγμένοι είναι μόνο σοσιαλιστές.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δεξιοί φοβούνται μην εμφανιστεί και κανένας «δικός τους» όσο εξελίσσεται η έρευνα.

    Την ίδια ώρα, οι φόβοι ο Παντσέρι να εμπλέξει και μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παραμένουν. Κανένας δεν αποκλείει τίποτα. Το τεράστιο πολιτικό θέμα βέβαια θα προκύψει εάν εμπλέξει και στελέχη της Κομισιόν, είτε της τωρινής είτε της προηγούμενης.

    Διαβάστε επίσης

    Qatargate: Πώς επηρεάζει την Εύα Καϊλή, η συμφωνία Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές



    ΣΧΟΛΙΑ