• Πολιτική

    Ψήφος εμπιστοσύνης απόψε και αύριο… μπαράζ νομοσχεδίων

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και εν συνεχεία ξεκινά η διαδικασία για την προώθηση και κατάθεση των νομοσχεδίων τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί.

    Η τριήμερη διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα στην Βουλή και αναμένεται η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Το Σαββατοκύριακο υπουργοί της κυβέρνησης παρουσίασαν τους στόχους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και εξειδίκευσαν το όσα ανάφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του

    Σήμερα θα λάβουν το λόγο μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

    Ο πρωθυπουργός, όπως προβλέπεται θα λάβει τελευταίος το λόγο, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία.

    Από αύριο το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει μπροστά τις μηχανές, καθώς αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή συνολικά δέκα νομοσχέδια που θα απλώνονται σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τo πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στο τέλος της εβδομάδας θα είναι το επιτελικό.

    Το νομοσχέδιο θα αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά οι διατάξεις του θα περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διορθώσεις στο νέο Ποινικό Κώδικα και ρυθμίσεις για τους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου να μη μείνουν ακυβέρνητες, λόγω της απλής αναλογικής.

    Άμεσα θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί μια ημέρα στην αρμόδια επιτροπή και την επομένη στην ολομέλεια, οπότε και θα ψηφιστεί.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η νέα Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, και ειδικότερα την Υγεία, θα γίνουν άμεσα 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία, κυρίως νοσηλευτών. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους, ενώ οι συντάξεις χηρείας θα καταβληθούν άμεσα.

    Αναφορικά με την Παιδεία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, ενώ μέσα στην επόμενη διετία θα έχει λύσει οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών.

    Άμεσα, επίσης, αναμένεται να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο ενώ ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων, με το πρώτο να ιδρύεται στο Περιστέρι.

    Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, θα επανεξεταστούν όλες οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Οι αλλαγές θα αποτρέπουν την αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Επίσης, πρόκειται να ιδρυθούν φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ, ενώ θα προσληφθούν άμεσα 1.500 αστυνομικοί.

    Εντός εξαμήνου θα έχει αντικατασταθεί ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ και μέσα στο 2020 θα έχουν εξασφαλιστεί νέα περιπολικά και μηχανές.



    ΣΧΟΛΙΑ