• Πολιτική

    Ψήφος αποδήμων: Ικανοποίηση ομογενών – Ζητούν εκπροσώπηση στην κατάρτιση του νομοσχεδίου

    • NewsRoom


    Ικανοποίηση για τις κινήσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού, εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, την Βουλή και τα κόμματα δέκα ομογενειακές ομοσπονδίες στις ΗΠΑ.

    Στην επιστολή, οι εκπρόσωποι των ομογενών διατυπώνουν και αίτημα εκπροσώπησής τους στην επιτροπή που θα καταρτίσει το νομοσχέδιο, παρουσιάζοντας παράλληλα τις θέσεις τους πάνω στο ζήτημα.

    Συγκεκριμένα, οι ομογενειακές ομοσπονδίες ζητούν:

    1. η ψήφος να είναι ισότιμη με των Ελλήνων εντός Ελλάδας και χωρίς περιορισμούς,
    2. η ψήφος να μετράει στην εκλογική περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένος ο/η ψηφοφόρος,
    3. η ψηφοφορία να γίνεται στα ελληνικά προξενεία ή με επιστολή, εφόσον διασφαλίζεται το απόρρητο, ή με ηλεκτρονικά μέσα,
    4. η ψήφος να ισχύσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    «Η ώρα είναι τώρα για να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού σε αυτή την κρίσιμη περίοδο» σημειώνουν στην επιστολή τους οι ενώσεις των ομογενών.

    Τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής

    Σήμερα συνεδριάζει για τρίτη φορά η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων, μετά το χθεσινό μπλοκάρισμα που προκύπτει από την αδυναμία των δημόσιων υπηρεσιών να διαπιστώσουν πόσα χρόνια ζει εκτός Ελλάδας ένας πολίτης. Το ΚΚΕ έχει θέσει ως όρο η απουσία από την χώρα να μην ξεπερνά τα 30 χρόνια.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τους εκπροσώπους των κομμάτων να επιστρέψουν όλοι σήμερα με τις προτάσεις τους.

    Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί ακόμη και την απόλυτη πλειοψηφία για το εθνικό θέμα και στις συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι υποχωρώντας, μάλιστα, σε αιτήματα (επιστολική ψήφος, όριο 30 ετών απουσίας από την χώρα, ΑΦΜ, κ.λπ.).

    Σημείο-κλειδί στις συζητήσεις είναι η συνταγματική πρόβλεψη να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων από 200 βουλευτές. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του ΚΚΕ, καθώς η κυβέρνηση μαζί με τον ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση συγκεντρώνουν 190 βουλευτές. Το ΚΚΕ έχει 15 έδρες και γίνεται ο ρυθμιστής των εξελίξεων.



    ΣΧΟΛΙΑ