• Πολιτική

    Πρόταση παραπομπής σε δίκη του επιχειρηματία Κ. Δαφέρμου για μίζες σε εξοπλιστικά

    Δαφέρμος


    Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δείχνει» στον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Δαφέρμο, η αντεισαγγελέας Εφετών Ιωάννα Ζωγράφου. Προτείνει την παραπομπή του σε δίκη για μίζες στην προμήθεια αντιαρματικών, τύπου Κορνέτ, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Δίπλα του στο εδώλιο, η εισαγγελέας προτείνει να καθίσει ο τότε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας. Από τη δική του απολογία-ομολογία για μίζες σε πάνω από δέκα συμβάσεις εξοπλισμών, οι ανακριτές άρχισαν να «ξετυλίγουν το κουβάρι» και των Κορνέτ.

    Ο Κάντας είχε ομολογήσει ότι για την προμήθεια των συγκεκριμένων αντιαρματικών πήρε μίζα 800.000 ευρώ, η οποία αντιστοιχούσε περίπου στο 3% της συνολικής αξίας της αγοράς. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβρη του 2015, ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, με επιχειρηματική παρουσία στο χώρο της εμπορίας όπλων, συνελήφθη.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο επιχειρηματίας και δύο συνεργάτες του (μεταξύ αυτών ο γιος του) εμπλέκονται σε διακίνηση «μαύρου» χρήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των Κορνέτ. Μετά από αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εταιρειών του Κωνσταντίνου Δαφέρμου, σε Ελβετία και Αυστρία,  φέρονται να προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για εκείνον.

    Ο επιχειρηματίας όπλων στην απολογία του είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή σε δωροδοκίες και υποστήριξε ότι η αγορά των αντιαρματικών, για την οποία ο ίδιος είχε μεσολαβήσει, ήταν συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο κι έγινε με νόμιμες διαδικασίες. Ωστόσο τότε είχε κριθεί προφυλακιστέος και παρέμεινε στη φυλακή για 8,5 μήνες.

    Η αντεισαγγελέας Εφετών με την υπ’ αριθμόν 2355/2017 προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών την απαλλαγή από τις κατηγορίες του γιου του κ. Δαφέρμου και του υπέργηρου συνεργάτη του.

    Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει με βούλευμα του για την τύχη των 4 κατηγορουμένων τους επόμενους μήνες. Κατά περίπτωση, κατηγορούνται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Δαφέρμος
    Κωνσταντίνος Δαφέρμος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γραμματέας Χριστοφοράκου στη δίκη Siemens: «Ο Χριστοφοράκος συνάντησε 6 φορές τον Σημίτη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣτΕ: Δεν μπλόκαρε την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια



    ΣΧΟΛΙΑ