• Πολιτική

    Προσφυγικό: Θέλει εκτόνωση της κρίσης η κυβέρνηση με απόσυρση των ΜΑΤ, στα άκρα οι σχέσεις Μαξίμου – Μουτζούρη

    • Νένα Σώκου

    Κώστας Μουτζούρης, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου


    Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση αποσύροντας τα ΜΑΤ από τα νησιά, μετά την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε και τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν σε Λέσβο και Χίο, με ανελέητο πετροπόλεμο, ρίψη χημικών και δεκάδες τραυματίες, πολίτες και αστυνομικούς.

     Την απόφαση απόσυρσης των ΜΑΤ ανακοίνωσε χθες από το δελτίο ειδήσεων του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ανακοίνωση με συγχαρητήρια προς τους αστυνομικούς για την αυτοσυγκράτηση που έδειξαν.

    «Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, γιατί έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν πλέον λόγο να παραμένουν εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της αστυνομίας που ήταν ενίσχυση θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε και τα νησιά χωρίς αστυνομική προστασία, ειδικά σε αυτή την εποχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω. Αφενός αποσύρει τα ΜΑΤ από τα νησιά, αφετέρου καλεί σε διάλογο σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τις τοπικές αρχές.

    Όμως τελικά στο Μέγαρο Μαξίμου θα πάνε μόνο οι δήμαρχοι και όχι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος κόπηκε από την λίστα αυτών που θα δουν τον πρωθυπουργό μετά τις υβριστικές εκφράσεις και χειρονομίες του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο, στο οποίο ο Κώστας Μουτζούρης ακούγεται να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και ακούγεται να λέει «να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός». Την φράση αυτή, μάλιστα, συνοδεύει με την αντίστοιχη κίνηση των χεριών του, ξεφεύγοντας από τον θεσμικό του ρόλο.

    Επίσης, ο Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας για τα ΜΑΤ στη Λέσβο, έκανε λόγο για «στρατό κατοχής» και «μισθοφόρους του Ερντογάν», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην πάει στην συνάντηση στο Μαξίμου.

    «Εγώ διαβάζω τα σάιτ που λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι οργισμένος με τον Μουτζούρη. Ε, εγώ μπορώ να σου πω να κι αν είναι οργισμένος. Και τι έγινε; Δεν το κατάλαβα δηλαδή. Και δεν έρχομαι αύριο. Με κάλεσε και δεν έρχομαι, τι θα μου κάνει; Θα με κλείσει φυλακή; Ας με κλείσει» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

    «Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης» σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη.

    Παρέμβαση για αποκλιμάκωση της έντασης έκανε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ.

    Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση «να πέσουν οι τόνοι» στα νησιά και «να μετριαστεί η άγονη αντίδραση που δεν οδηγεί πουθενά».

    «Είναι προς όφελος των ίδιων των νησιωτών να κατασκευαστούν νέες σύγχρονες δομές και να κλείσουν οι προβληματικές» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Απηύθυνε και ένα «ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρόλα αυτά επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα».

    «Μην έρχεστε, ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας, σταματά στα νησιά και από εκεί ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής» είπε.

    Πάντως, διάλογο με τους νησιώτες είχε προαναγγείλει χθες και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι θα συνομιλήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση την Δευτέρα.

    Από ό,τι φαίνεται τα γεγονότα -και ο κ. Γεραπετρίτης- πρόλαβαν τον κ. Μηταράκη, ο οποίος πάντως θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου του.



    ΣΧΟΛΙΑ