• Πολιτική

    Προσφυγικό: Αύξηση της εμπλοκής Frontex-ΝΑΤΟ αποφάσισε η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    frontex

    φωτογραφία αρχείου


    Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ζητήματα που αφορούν τις προσφυγικές ροές, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε:

    Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών

    Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο

    Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)

    Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής και Παρα τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσας και Α. Σκέρτσος.

    Αύξηση της εισόδου μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο

    Είναι χαρακτηριστικό πως από τη Δευτέρα, οι ροές προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυξήθηκαν σημαντικά, με περισσότερες από 2.000 αφίξεις, γεγονός που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση.

    Αύξηση της τάξης του 9% κατέγραψε ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με τον Ιούλιο «λόγω των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου» όπως γνωστοποίησε στην ιστοσελίδα της η Frontex.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης, ο συνολικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων με προορισμό την ΕΕ τον Αύγουστο ανήλθε στους 12.900, εκ των οποίων οι 9.300 πέρασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (δηλαδή 3 στους 4 έφτασαν στην Ελλάδα).

    ΓΕΕΘΑ: 12.769 υπεράριθμοι στις δομές των νησιών

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 διαμένουν σε 32 δομές διαχείρισης ΕΔ, 40.662 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 27.893 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

    Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 19 Σεπτεμβρίου 2019 ανέλαβαν το έργο της παροχής 25.180 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 146 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες.

    Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.



    ΣΧΟΛΙΑ