• Πολιτική

    Prorata: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης Αλέξης Τσίπρας

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας


    Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με έρευνα της Prorata.

    Αναλυτικότερα, η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 36% και μικρή υποχώρηση της τάξης του 2% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα με 24%, χωρίς μεταβολές, ενώ το Κίνημα Αλλαγής παραμένει στο 5%. Το ΚΚΕ ανιχνεύεται στο 4,5%, κερδίζοντας 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, η Ελληνική Λύση παραμένει σταθερά στο 3% και το ΜεΡΑ 25 κερδίζει 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, ανιχνευόμενο στο 3%.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συνολική ικανοποίηση των πολιτών από το κυβερνητικό έργο αλλά και από τη διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο καταγράφεται χαμηλή, λαμβάνοντας ολοένα και αρνητικότερο πρόσημο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

    Η παραπάνω αρνητική αξιολόγηση καταγράφεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πτώση 2% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Prorata. Ωστόσο, οι αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της ΝΔ στο πλαίσιο του κομματικού ανταγωνισμού, καθώς καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν καταγράφει σημαντικά θετικές μεταβολές αλλά ούτε και θετικότερο ισοζύγιο συναισθημάτων προς την ίδια, συγκριτικά με το κυβερνόν κόμμα.

    Πιο συγκεκριμένα, το 56% των συμμετεχόντων δηλώνουν όχι ιδιαίτερα ή καθόλου ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο, με την ικανοποίηση να είναι σημαντικά μικρότερη μεταξύ των ατόμων που διαμένουν σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα και σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για τις εξελίξεις από την τηλεόραση. Τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθουν οι συμμετέχοντες, αναλογιζόμενοι την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας είναι η απογοήτευση και ο θυμός, με τα αρνητικά συναισθήματα να είναι αθροιστικά πολλαπλάσια σε σχέση με τα θετικά.

    Σε σχέση με την πανδημική κρίση, το 55% των συμμετεχόντων αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με την μέτρηση του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ όσων παρακολουθούν τακτικά τηλεόραση για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις σε όλους τους τομείς είναι σαφώς θετικότερες προς την κυβέρνηση συγκριτικά με όσους χρησιμοποιούν πιο σπάνια ή και καθόλου το συγκεκριμένο μέσο για τον ίδιο σκοπό.

    Επιπλέον, το 65% ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ότι ήταν δυνατό για την αποτροπή του δεύτερου lockdown, ενώ η πλειοψηφία των ερωτώμενων εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων. Τέλος, το 32% της κοινής γνώμης δηλώνει πως ακόμα και αν το εμβόλιο κατά του Covid – 19 ήταν αύριο διαθέσιμο και δωρεάν για όλους/ες δεν θα το έκανε, ενώ η πλειοψηφία (63%) δηλώνει πως θα το έκανε.

    Όσο αφορά στα συναισθήματα της κοινής γνώμης απέναντι στα πολιτικά κόμματα, ως κυρίαρχα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ανιχνεύονται η αποστροφή (20%) και η συμπάθεια (18%), απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ η αποστροφή (34%) και η απογοήτευση (17%), ενώ απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής η αδιαφορία (41%) και η απογοήτευση (18%). Αθροιστικά τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά περισσότερα σε σχέση με τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στη ΝΔ.

    Σε περίπτωση που διεξάγονταν αύριο εκλογές και δεν υπήρχε δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, τα σενάρια συγκυβέρνησης που προκρίνονται επί του συνολικού δείγματος της έρευνας είναι πρώτον η συνεργασία ΝΔ – Κινήματος Αλλαγής (36%) και δεύτερον η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΜεΡΑ 25 (19%).

    Το σενάριο που προκρίνουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής αλλά και όσοι αυτοτοποθετούνται στα δεξιά και το κέντρο του πολιτικού φάσματος είναι μια συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο παραπάνω κομμάτων, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όσοι αυτοτοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος ή θεωρούν καταλληλότερο ως πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα προκρίνουν μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με το ΜεΡΑ 25.



    ΣΧΟΛΙΑ