• Πολιτική

    Προϋπολογισμός 2022: Τι σκέφτεται το Μαξίμου για τις αυξήσεις στους μισθούς

    • Αλίκη Χατζή
    Προϋπολογισμός 2022: Τι σκέφτεται το Μαξίμου για τις αυξήσεις στους μισθούς

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Χρήστος Σταϊκούρας


    Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην οικονομία, με εφόδιο τα εντυπωσιακά στοιχεία της ανάπτυξης του γ’ τριμήνου (13,9) και την αναμενόμενη επαλήθευση των προσδοκιών για ετήσιους ρυθμούς  της τάξης του 7%, αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός στην επικείμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022.

    Έμφαση θα δοθεί στον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων ως αντίβαρων στη λιτότητα, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν, πρωτίστως, οι παρεμβάσεις στις αυξήσεις των μισθών και στις μειώσεις των εισφορών.

    Η αναμενόμενη επιβεβαίωση της αλματώδους ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για «αύξηση κατώτατου μισθού σε ποσοστά διπλάσια από την αντίστοιχη του ΑΕΠ», αλλά και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο υψηλών προσδοκιών στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Στελέχη και συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης πιέζουν τα αρμόδια υπουργεία για γενναιόδωρες αυξήσεις μισθών το 2022, οι οποίες βάσei των δεσμεύσεων θα έπρεπε να ανέλθουν στα επίπεδα του 14%.

    Από την άλλη, τις δικές τους πιέσεις ασκούν επιχειρηματικές και εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα ενδεχόμενα μισθολογικών αυξήσεων, επικαλούμενες τις μεσο- μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

    Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα αρκεστεί στη δρομολογημένη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% στις αρχές του έτους και θα αποφύγει να προσδιορίσει το ύψος των περαιτέρω παρεμβάσεων, που θα υπάρξουν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Μαξίμου προσανατολίζεται στη χορήγηση δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Ιουλίου. Το ποσοστό της θα προσδιοριστεί αφότου συλλεγούν και αξιολογηθούν τα στοιχεία της ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου και πάντως από αυτό θα αφαιρεθεί το 2%, το οποίο θα έχει δοθεί από την 1η Ιανουαρίου.

    Να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες έχουν συζητηθεί δύο προτάσεις οδηγιών για τον κατώτατο μισθό στην ΕΕ και για τη διασφάλιση ίσης αμοιβής για όμοια εργασία σε άνδρες και γυναίκες. Οι προτάσεις προβλέπουν μια σειρά διαδικασιών, προκειμένου οι κατώτατοι μισθοί, οι οποίοι καθορίζονται είτε από συλλογικές συμβάσεις είτε βάση νόμου – όπως ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας- να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους. Πάντως, η πρόταση Οδηγίας δεν προβλέπει τον καθορισμό ενιαίου κατώτατου μισθού στις χώρες της Ένωσης.

    Διαβάστε επίσης

    Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ανάπτυξη πάνω από 7% φέτος – Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι

    Κόνσολας: «Μειώσεις φόρων στον προϋπολογισμό του 2022»

    Σταϊκούρας: Κρατικός Προϋπολογισμός-Κανένας νέος φόρος για το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ