• Πολιτική

    Πρόεδρος Βουλής της Λιβύης: Απορριπτέα και παράνομη η συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας (Δ) και ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Aguila Saleh Eissa (Α) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


    Παράνομη και απορριπτέα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa) τη συμφωνία της Τουρκίας με το καθεστώς της Τρίπολης, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, Κώστα Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

    Όπως ανέφερε ο κ. Ίσα η«συμφωνία-συνθήκη» άπτεται της κυριαρχίας του λιβυκού κράτους, καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. «Δεν είναι νόμιμη. Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης» τόνισε ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

    Ο Λίβυος πρόεδρος επανέλαβε ότι η συμφωνία της Τουρκίας είναι άκυρη καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει δικαίωμα υπογραφής επίσημων συμφωνιών.

    «Εμείς θα είμαστε μια ομάδα που θα ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώσαμε την επιθυμία μας να ξεκινήσουμε θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση».

    Ο κ. Ίσα θέλησε να στείλει μήνυμα αντίστασης σε όποιον προσπαθήσει να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης. Μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση στις ελληνικές εταιρίες, να δραστηριοποιηθούν στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, τονίζοντας πως το 90% της χώρας, ελέγχεται από τον λιβυκό στρατό.

    Μετά τη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ελληνολιβυκής φιλίας, Άγγελου Συρίγου, τόσο ο κ. Τασούλας όσο και ο κ. Δένδιας υπογράμμισαν τη στήριξη τους στις προσπάθειες της βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης.



    ΣΧΟΛΙΑ