• Πολιτική

    Προανακριτική: «Ασπίδα» στους προστατευόμενους μάρτυρες από τον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom

    Σπύρος Λάππας


    Την απόκρυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis προσπαθεί να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση της προανακριτικής επιτροπής που μελετά τις  καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να τους καλέσει ως μάρτυρες.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ζήτησε η κατάθεσή τους να γίνει «με κουκούλα», προκειμένου να προστατευτεί η ταυτότητά τους. Την ίδια ώρα, στελέχη της ΝΔ και της αντιπολίτευσης  ζητούν να καταθέσουν χωρίς κουκούλες και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

    «Ζητούμε η κατάθεση να γίνει υπό το ίδιο καθεστώς που τηρήθηκε κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο προστατευόμενοι με τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο» αναφέρουν χαρακτηριστικά γαλάζιες κοινοβουλευτικές πηγές και πάντως προκειμένου να μην υπάρξουν διαδικαστικά ζητήματα εξηγούν ότι θα… συναινέσουν ακόμα και αν οι μαρτυρίες γίνουν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

    Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαφωνήσει. «Η πρόβλεψη του νόμου είναι ρητή. Και στο άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε άλλες διατάξεις περί προστατευομένων μαρτύρων, ορίζεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, σε όποια υπηρεσία ή αρχή κληθούν, θα κληθούν, όχι με τα φυσικά τους στοιχεία αλλά με την κωδικοποιημένη ταυτότητά τους», είπε ο Σ. Λάππας και πρόσθεσε: «Η απόφαση της επιτροπής μας για να εξετάσουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες έχει το νόημα είτε ότι θα εξεταστούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου είτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, πάντα με την προστασία τους, δηλαδή ως «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», προστατευόμενοι και στο πρόσωπο και για όποιο άλλο στοιχείο του σώματος θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους».

    «Θεωρώ αδιανόητο ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξετάστηκαν, μπορεί να εξετάστηκαν από τους Αντεισαγγελείς ‘φόρα παρτίδα’, με το πρόσωπό τους, και χωρίς να έχουν καλύψει τα χαρακτηριστικά τους», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πάντως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, απέστειλε σχετική επιστολή προς του αρμόδιους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου προκειμένου να καθοριστεί ο χρόνος και ο τόπος της εξέτασης των μαρτύρων.



    ΣΧΟΛΙΑ