• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, τι δείχνουν οι κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις των κομμάτων και όλα τα ονόματα που παίζουν για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

    • The Predator

    Θα συνεχιστούν οι «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ;

    Συνειρμούς από το πρόσφατο παρελθόν δημιούργησαν σε κομματικούς παράγοντες αλλά και σε ασχολούμενους με τις εκλογικές εξελίξεις στα καφέ περί την αναστατωμένη Πλατεία, οι πρόσφατες «ανακατατάξεις στο κομματικό σκηνικό», όπως τις χαρακτηρίζουν με μια essence ειρωνείας.

    Πάντως, όπως και να το κάνεις, οι «μεταγραφές» Καρανικόλα- Σπυρόπουλου-Φτακλάκη ενισχύουν …το κέντρο της ομάδας της ΝΔ, έστω και σε επίπεδο βάθους πάγκου.

    Εξάλλου, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ανάλογες κινήσεις είναι στα «σκαριά» και επίκεινται ανακοινώσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα. Με «μεσαία» στελέχη αλλά και με πιο τρανταχτά ονόματα, επιμένουν κάποιοι.

    Οι ειδήμονες βγάζουν ωστόσο, από το «μεταγραφικό κάδρο» τον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος φέρεται ως μη ενδιαφερόμενος να ενταχθεί επισήμως στη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη, έχει μιλήσει με τα καλύτερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να το πράττει.

    Και σε κάθε περίπτωση, σε «κονκλάβια» της Ηρώδου του Αττικού, αρκούνται, σε αυτή τη φάση, στα όσα διαμηνύει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σε συνομιλητές του.

    «Η επιδίωξη της αυτοδύναμης μορφής διακυβέρνησης δεν αλλάζει καθόλου τον πολύπλευρο και στρατηγικό χαρακτήρα του περιεχομένου της, που αγκαλιάζει την πλειοψηφία των Ελλήνων. Το αντίθετο μάλιστα. Η κυβερνητική αυτοδυναμία είναι βασικός όρος για να εξασφαλιστεί η αναγκαία διαχειριστική επάρκεια και αποτελεσματικότητα, σε συνθήκες γεωπολιτικής αβεβαιότητας και υπαρκτών εθνικών απειλών»

    «Αυτό που δείχνει να καταφέρνει και να επανασυγκροτεί για δεύτερη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μια, πέραν των κομματικών τειχών, πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, η οποία στηρίζει έναν συνασπισμό διακυβέρνησης που υπηρετεί αυτό το εθνικό έργο»

    Σαφέστερος δεν θα μπορούσε να υπάρξει, ο κ. Φλωρίδης, ένα στέλεχος που εκτός από την πολύχρονη θητεία του σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ψήφισε και στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

    Σε κάθε περίπτωση, μεταγραφές σαν κι αυτές που ανακοινώθηκαν, καθώς και οι πληροφορίες για ανάλογη συνέχεια, φέρνουν στη μνήμη το τι έγινε με το «Ποτάμι», πριν και μετά από τις εκλογές του 2019.

    «Καμία σχέση», απαντούν από την κυβερνητική πλειοψηφία όταν ερωτώνται σχετικώς, επιμένοντας στο αφήγημα της διεύρυνσης προς το «κέντρο», σηματωρό της στρατηγικής Μητσοτάκη, θυμίζουν, πολύ πριν αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης.

    «Εκείνοι ζήτησαν να ενταχθούν στις τάξεις μας κι όχι εμείς», είναι το δεύτερο moto της κυβερνητικής απάντησης, στα σενάρια περί στρατηγικής «άλωσης» του ΠΑΣΟΚ από τον Πρωθυπουργό.

    Με τον σημαντικό αστερίσκο ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται και σε συνέχεια των καταγγελιών για τις υποκλοπές με ευθύνη του Μαξίμου.

    «Όταν συνεχίζονται οι μυθοπλασίες, τα ανυπόστατα δημοσιεύματα και κυρίως οι «κορώνες» της αντιπολίτευσης για εμπλοκή της κυβέρνησης σε επιπλέον παρακολουθήσεις τηλεφώνων πολιτικών προσώπων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτοχρόνως νέοι άνθρωποι επιλέγουν να ταυτίσουν τον Κυριάκο με το μέλλον της χώρας, το πρόβλημα είναι στους απέναντι» τονίζουν έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες, με αρκετή ανακούφιση.

    Όσο για την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησε τις «μεταγραφές» στελεχών του στη ΝΔ, και τις αναφορές στην «οικογενειακή παράδοση» και το «ήθος Μητσοτάκη», από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία περιορίζονται σε διαρροές περί «εκνευρισμού του κ. Ανδρουλάκη», προφανώς διότι δεν θέλουν να τροφοδοτήσουν την αντιπαράθεση.

    Τυχαίο; Δε νομίζω.

    Τι δείχνουν οι κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις των κομμάτων

    Σταθερή παραμένει η διαφορά  ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που συνεχίζονται από τα κομματικά επιτελεία.

    Το σημαντικό χαρακτηριστικό που προκύπτει, είναι ότι συνεχώς αυξάνει η συσπείρωση των ψηφοφόρων, κυρίως αυτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μειώνεται σταδιακά και η αδιευκρίνιστη ψήφος, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ήδη, ποσοστά που κινούνται στις παρυφές του 34%.

    Ποσοστά τα οποία οι κομματικοί και οι δημοσκόποι της αγοράς μεταφράζουν ως «ποσοστά αυτοδυναμίας» στη δεύτερη κάλπη, εφόσον συνεχιστεί η διαγραφόμενη τάση.

    Στην κατεύθυνση αυτή, ήταν και η παρουσίαση σχετικών ευρημάτων κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή του αρμόδιου επιτελείου του Μαξίμου, παρόντος και του «γκουρού» Αμερικανού Σταν Γκρίνμπεργκ.

    Ενδεικτικό επίσης, της κινητικότητας στο εσωτερικό των κομμάτων φέρεται να είναι και η «τριχοτόμηση» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας, καθώς αυτοί(ες) που τάσσονται υπέρ μιας απολύτως αυτόνομης πορείας του Ν. Ανδρουλάκη, σχεδόν ισοψηφούν με αυτούς(ες) που τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με την ΝΔ, σε ποσοστά καταφανώς υψηλότερα (των δέκα μονάδων) από τους «οπαδούς» μιας συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Αν το δεδομένο αυτό συνδυαστεί με τη διχογνωμία (50% έναντι 48%) στους κόλπους των ψηφοφόρων γενικώς για το αν θα πρέπει να υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές ή σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, τότε, σχετικά εύκολα, μπορεί να προδιαγράψει κανείς την εκτός απροόπτου πορεία των πραγμάτων.

    Η «αινιγματική» απάντηση του Γιάννη Μπρατάκου και τα σενάρια διαδοχής του

    Εντύπωση προκαλεί η απάντηση που δίνει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Γιάννης Μπρατάκος σε συνομιλητές του όταν ερωτάται για το αν θα ήθελε να παραμείνει στην Κυβέρνηση μετά τις εκλογές ή να επιστρέψει στο ΕΒΕΑ.

    “Στην παρούσα φάση προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε η χώρα να συνεχίσει να βαδίζει μπροστά. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια έχω επιλέξει να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε.

    Εμπιστεύομαι την κρίση των πολιτών και είμαι βέβαιος ότι το μήνυμα της κάλπης θα είναι ξεκάθαρο. Όλα τα υπόλοιπα, θα τα δούμε στον κατάλληλο χρόνο” δηλώνει.

    Την ίδια ώρα, οι παροικούντες την κομματική «Ιερουσαλήμ» διαβεβαιώνουν ότι, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπρατάκος προτίθεται να αποχωρήσει από τη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ που εξακολουθεί να κατέχει παραλλήλως με τις αυξημένες αρμοδιότητές του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Για τη θέση Μπρατάκου στη γενική διεύθυνση του κυβερνώντος κόμματος φέρεται ότι προορίζεται ο προσφάτως ορισθείς ως αναπληρωτής (μετά την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ) κ. Γιάννης Σμυρλής.

    Έτοιμα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ονόματα για το Επικρατείας

    «Αύριο κληρώνει», που φώναζαν και οι παλιοί λαχειοπώλες.

    Με τις ανακοινώσεις λοιπόν, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και η αξιωματική αντιπολίτευση περνά στην τελική ευθεία για τις κάλπες με την έγκριση της συντριπτικής πλειονότητας των ονομάτων των υποψηφίων στις επόμενες εκλογές.

    Μετά από πολύμηνη προετοιμασία, την οποία είχαν αναλάβει ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης

    Με χαρακτηριστικό, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, την ισχυρή γυναικεία παρουσία και ζητούμενο την ανανέωση, με υποψηφίους από επαγγελματικούς και επιστημονικούς χώρους, και τη διεύρυνση, μέσα από «τρανταχτές» υποψηφιότητες, που θα κάνουν «γκελ» στην κοινωνία.

    Ένα από αυτά, κατά την Κουμουνδούρου, είναι ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

    Όπως συμβαίνει και στη ΝΔ, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας συγκροτείται χωριστά από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και σε αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμμετέχουν η new entry κα. Πόπη Τσαπανίδου , ο πρώην Υπουργός και πρώην ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Όθωνας Ηλιόπουλος.

    «Ακούγεται» και το όνομα της ερμηνεύτριας Τάνιας Τσανακλίδου, όπως και αυτό της Δώρας Τσαμπάζη, συζύγου του αδικοχαμένου Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη.

    Στην τελευταία τιμητική θέση μάλλον θα βρίσκεται ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να μην είναι εκ νέου υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση.

    Από το προηγούμενο Επικρατείας μετακινούνται σε εκλογικές περιφέρειες η Έφη Αχτσιόγλου (στον Δυτικό Τομέα Αθήνας) και ο Πάνος Σκουρλέτης (στον Βόρειο Τομέα).

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Ανίτα Πάνια, ο Ηλίας Ψινάκης και …ο Νίκος Ανδρουλάκης

    Και πολιτικό «viral» έγινε η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στη νέα εκπομπή του MEGA «Έλεος!».

    Δεν θα σταθούμε στις αναφορές του έγκριτου συνταγματολόγου και πρώην Υπουργού για την Εύα Καϊλή, τα ρουσφέτια, τα «σκυλάδικα», τη φανέλα του Ολυμπιακού, το λυκόσκυλο τη Μάγια και τις λοιπές «αποκαλύψεις» του.

    Η άποψη της στήλης, που γενικώς, απεχθάνεται την αυτοταπείνωση, και προτιμά τον Ανδρέα Λοβέρδο όταν μιλά από το βήμα της Ολομέλειας ή αυτόν που υπογράφει στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα του σεισμού στην Πρεσβεία της Τουρκίας, είναι ότι, πολιτικά, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση του κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου, για τη σχέση του με τον «σύντροφο» και σημερινό αρχηγό του Νίκο Ανδρουλάκη:

    «Ειρηνική, ως οφείλει να είναι» τη χαρακτήρισε, προσθέτοντας με νόημα:

    «Δεν θυμάμαι ποιος συγγραφέας το είχε πει, να κάθεται η οικογένεια μαζί, όχι για να καταπίνει μαζί….Εγώ λέω στον κόσμο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, και βλέπουμε μετά»

    Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τα όσα δηλώνει σε συνομιλητές του ο πρώτος και με διαφορά, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, για τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα εκλογικά ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη, αντιλαμβάνεται το πως διαμορφώνεται το σκηνικό ενόψει της επόμενης μέρας.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι δεν είναι προοδευτικός σχηματισμός. Όταν για παράδειγμα, ακούμε ότι θα επιβάλουν τη Δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο, τα σχόλια περιττεύουν. Πιστεύω ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι διαχρονικές απόψεις μου σχετικά με το ζήτημα».

    «Ως υποψήφιος πρόεδρος μιλούσα για υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας. Σήμερα, επιμένω και αγωνίζομαι για ένα πολύ μεγάλο εκλογικό ποσοστό που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της παράταξης».

    Πληροφορίες ότι στη Χαριλάου Τρικούπη, ακούγοντας την echo των απόψεων Λοβέρδου, αναφώναξαν «Έλεος», δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

    Το βέβαιον είναι ότι, και πάλι, τα μετεκλογικά «ντεσιμπέλ» διαγράφουν αυξητικές τάσεις, από τα «Παρατράγουδα».

    Η «εμμονή» του Μιχάλη Κατρίνη και «πράσινες τροχιοδεικτικές» για το ιδιωτικό χρέος

    Σε «διαρροές και διαδόσεις» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών αποδίδει η πλευρά του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κατρίνη δημοσιεύματα περί «εμμονής» με το ιδιωτικό χρέος, του βουλευτή Ηλείας και «αντ΄ αυτού» του Νίκου Ανδρουλάκη.

    «Εμμονή», η οποία, λένε οι άσπονδοι φίλοι του «πράσινου» στελέχους, πιστοποιείται μέσω των συνεχών ερωτήσεων στη Βουλή και στοιχείων για την εξέλιξη του χρέους που παραθέτει ο κ. Κατρίνης στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

    Από την πλευρά του βουλευτή, συνεργάτες του εκτιμούν ότι:

    «Σίγουρα, αυτό δε μπορεί κανείς να το προσάψει ως αρνητικό στον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν το ιδιωτικό χρέος σε τράπεζες, funds, ΕΦΚΑ, εφορία, προμηθευτές ενέργειας κ.α. συνιστά πραγματική «θηλιά» για πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Ενδεικτικά, 4,2 εκατ. ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία και τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο σε απόλυτο αριθμό, ενώ ο πολυδιαφημισμένος εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει ως τώρα καταφέρει να επιτύχει λιγότερες από 3000 ρυθμίσεις, στους 19 μήνες λειτουργίας του.

    Ο κ. Σταϊκούρας «εγκαλεί» τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γιατί του θυμίζει πως τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει, μέχρι σήμερα, αφορούν μόλις το 1,5 δις οφειλών σε σύνολο 270 δις χρέους, δηλαδή το 0,5% του συνόλου!

    Αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν έμεινε εκεί. Επέκρινε τον Μιχάλη Κατρίνη και για το νόμο ΠΑΣΟΚ (ν. Κατσέλη) που επέτρεψε χιλιάδες πολίτες να διασώσουν την α’ κατοικία τους στις πολύ δύσκολες ημέρες των μνημονίων, μετά την άφρονα πολιτική της ΝΔ το 2004-2009 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Και γι’ αυτό το ζήτημα, βέβαια, ο κύριος υπουργός Οικονομικών δεν είπε κουβέντα…»

    Εμείς το καταγράφουμε.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιο εκλογικό σενάριο επανέρχεται, η κίνηση «ματ» του Μητσοτάκη με τον Στυλιανίδη, τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς και το «καμένο» σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

    Το ΜΜ, η Εθνική τράπεζα και το θηριώδες fund, τι εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Καρατζαφέρη-Βελόπουλο, που θα κατέβει ο Αβραμόπουλος και ο Σπήλιος Λιβανός και τα 70 χρόνια ΝΑΤΟ