• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Η «όσφρηση» του Αδώνιδος, οι συναντήσεις Μητσοτάκη για τα εξοπλιστικά, ο «άγνωστος Χ» των εκλογών και η «μεταγραφή» Κοντονή

    • The Predator

    Άδωνις Γεωργιάδης: Ήταν προσωπική του άποψη η αναφορά στους «εξαφανισμένους» υπουργούς;

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει άποψη και την καταθέτει δημοσίως, αναλαμβάνοντας και το κόστος των λεγομένων του.

    Όμως, ο εμπειρότατος, πλέον, πολιτικός, εκτός από την ικανότητά του να ανοίγει δρόμους, μαχόμενος και όχι κρυπτόμενος, διαφαίνεται ότι έχει και το επιπλέον αισθητήριο της «όσφρησης» του κλίματος που επικρατεί σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια -για εκνευρισμό κάνουν, εδώ και καιρό, λόγο εγκυρότατοι αναλυτές- με αφορμή τη στάση που κρατούν κορυφαία στελέχη-υπουργοί.

    Ειδικότερα για τη στήριξη που παρέχουν οι «κορυφαίοι και δημοφιλείς» στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά, στα… δύσκολα, όπως η τραγωδία στα Τέμπη και νωρίτερα, στις άλλες μεγάλες κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η ΝΔ μετά το 2019.

    Το σίγουρο είναι ότι ο Άδωνις δεν αποτέλεσε και πιθανότατα δεν θα αποτελεί «λαγό» ουδενός.

    Τα υπόλοιπα θα τα βρει η Ιστορία, που γράφεται με έντονα και πολλές φορές ανεξίτηλα γράμματα, όταν τα «κάστανα είναι στη φωτιά»

    Συναντήσεις Μητσοτάκη με Ιταλούς και Γάλλους για τα εξοπλιστικά

    Απανωτές συναντήσεις με Γάλλους και Ιταλούς πραγματοποιούνται, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το σκέλος του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας που αφορά στις κορβέτες και τις πιθανές συνέργειες με ελληνικά ναυπηγεία.

    Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη συνάντηση του ΑΓΓΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου με τον Ιταλό ομόλογό του που έλαβε χώρα στη γείτονα, αύριο αναμένεται και συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Πριν από λίγες μέρες ήταν στην Αθήνα και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης, εκτός απροόπτου, θα βρεθεί στη Λοριάν της Γαλλίας όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Belharra.

    Το λες και κινητικότητα.

    Το βασικό ερώτημα του Κώστα Αχ. Καραμανλή προς τον ΣΥΡΙΖΑ

    Η στήλη σάς ενημέρωσε εγκαίρως για τις σκέψεις και τα «χαρτιά» του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία θα παραστεί ως ένας από τους υπουργούς (μαζί με Χρυσοχοΐδη, Σπίρτζη, Γεραπετρίτη) που υπηρέτησαν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο τα τελευταία χρόνια.

    Μαθαίνουμε ότι κατά τη διάρκεια των πολύωρων κλειστών συσκέψεων με συνεργάτες του, προκειμένου να καταλήξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει, ο Σερραίος, που επιμένει θεσμικά και γι’ αυτό το λόγο δεν πήρε «σβάρνα» τα κανάλια πριν μιλήσει στη Βουλή, συγκλίνει σε ένα κεντρικό ερώτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση ή μη του οποίου ευελπιστεί ότι θα αναδείξει τη διαφορά ανάμεσα στο έργο και τις παραλήψεις του ιδίου και τις πολιτικές που ακολούθησε ως κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση

    «Εγώ, από την πρώτη στιγμή, ανέλαβα το πολιτικό κόστος. Η παραίτησή μου, πέρα από ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα, αποτελεί και ανάληψη της ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την τραγωδία είναι τουλάχιστον προκλητικός. Γιατί να μην λογοδοτήσουν εκείνοι που καθυστέρησαν επί 4,5 χρόνια τα απαιτούμενα έργα και να εγκαλείται εκείνος που τα ξεμπλόκαρε και εντός ολίγων μηνών θα τα παρέδιδε;».

    Σαφές, να δούμε ποια θα είναι η απάντηση, αλλά, κακά τα ψέματα, και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να ενισχύσει την άποψη που έχουν σχηματίσει οι πολίτες για το «τις πταίει».

    Αλέξης Τσίπρας: Κέρδισε τη «συγγνώμη» του Πολάκη, έχασε σε αξιοπιστία σε κόμμα και κοινωνία

    Όσοι πιστεύουν ότι το θέμα Πολάκη έκλεισε με τη «συγγνώμη» του βουλευτή Χανίων και τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μάλλον δεν γνωρίζουν αφενός τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφετέρου αυτές στο επίπεδο της κοινωνίας, που βλέπει, για πολλοστή φορά, να δικαιώνονται όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι «Πολάκης ίσον Τσίπρας και Τσίπρας ίσον Πολάκης».

    Η διχοστασία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώνεται και σε μυστικές δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από την πρόσφατη κίνηση του Σφακιανού, ενώ «ρωγμές» αναμένεται ότι θα εμφανιστούν και στο «μετριοπαθές» προφίλ που «πλασάρει» εσχάτως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τη βοήθεια των έγκυρων δημοσκόπων με τους οποίους συνεργάζεται και τη…γραβάτα που επιχειρούν να του φορέσουν ως πολιτικό αξεσουάρ στην επιχείρηση του «φλερτ με τους κεντρώους».

    Πολιτικά, με τη στενή έννοια, όσοι διάβασαν την επιστολή «συγγνώμης» του Πολάκη, υπογραμμίζουν ότι σε αυτή ο πρώην υπουργός αναφέρει με νόημα πως «με την ανάρτηση μου εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

    Επομένως, λένε, το πρόβλημα για τον ίδιο, αλλά και για τον κ. Τσίπρα, δεν είναι η ουσία των καταδικαστέων απόψεων αλλά το ύφος, τη στιγμή που ένα σωρό ενώσεις και φορείς -για τα πρόσωπα που βρέθηκαν στην «επικήρυξη» ούτε λόγος- καυτηρίασαν τις θέσεις Πολάκη, χαρακτηρίζοντάς τες ως «συνταγματική εκτροπή» και «βαθύτατο πλήγμα στο Δημοκρατικό Πολίτευμα»

    Τώρα, μετά από τη χθεσινή εξέλιξη, πιστοποιείται ότι ο κ. Τσίπρας και τα μέλη του κομματικού οργάνου, για πολλοστή φορά, βάζουν το κόμμα και τη νίκη στις εκλογές πάνω από όλα.

    Ωστόσο, και σε κομματικό επίπεδο, οι διαρροές στενών συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «φωτογραφίζονταν» η διαγραφή Πολάκη υπό το «ο πρόεδρος δεν εκβιάζεται, έχει λάβει τις αποφάσεις του, δεν κάνει πίσω», εκ του αποτελέσματος, στην πράξη και με τον «φερετζέ» της «συγγνώμης», καταδεικνύουν ότι η αξιοπιστία του κ. Τσίπρα έχει τρωθεί, έτι περαιτέρω.

    Με ότι αυτό συνεπάγεται για το «νέο κυβερνητικό προφίλ» του.

    Η ψήφος των νέων και ο «άγνωστος Χ» των εκλογών

    Οι νέοι 17-24 ετών και αυτοί από 25 έως 34 ετών αποτελούν τον μεγαλύτερο «γρίφο» της επόμενης κάλπης.

    Αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των 112097 νέων που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους το 2023 και μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις προσεχείς εκλογές.

    Αν σε αυτούς προσθέσει κανείς τους νέους και τις νέες που μπήκαν στο «σύστημα» κατ’ έτος, μετά το 2019, προκύπτει ένα άθροισμα πάνω από 420000 ψηφοφόρων.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2019 ψήφισαν οι νέοι που αποτελούσαν το 19% του πληθυσμού (8% οι 17-24 και 11% οι 25-34)

    Η έτσι κι αλλιώς «κινούμενη άμμος» αυτών των ηλικιακών κατηγοριών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη να καταγραφεί καθώς ουδείς, στην πραγματικότητα, γνωρίζει πως σκέφτονται και άρα, ποια θα είναι η εκλογική τους συμπεριφορά.

    «Οι νέοι και οι νέες περνούν κάτω από τα ραντάρ των ερευνών μας», λέει ένας από τους εμπειρότερους δημοσκόπους, ο οποίος αναγνωρίζει με θάρρος ότι «αδυνατώ να τους μετρήσω με επιστημονικά εργαλεία»

    «Είναι διαφορετικό να εικάζουμε αν την ημέρα των εκλογών θα επιλέξουν την κάλπη ή θα πάνε εκδρομή και άλλο να έχουμε μελετήσει επισταμένα τη συμπεριφορά και να έχουμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Τέτοια δυστυχώς δεν υπάρχουν», τονίζει.

    Αυτά για να καταλάβετε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ημερομηνία των εκλογών.

    Νότης Μηταράκης: Τι γυρεύουν οι Γερμανοί στη Χίο;

    Στη Χίο με Γερμανούς βουλευτές μέλη του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Μέρκελ, Γιένσεν Σπαν, θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

    Σκοπός της επίσκεψης είναι οι Γερμανοί βουλευτές, συνοδευόμενοι και από αξιωματούχους της Frontex, να σχηματίσουν άποψη για τη δουλειά που έχει γίνει στο μεταναστευτικό τα τελευταία χρόνια -και στα νησιά του Αιγαίου- και να ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα, καθώς η Χίος είναι μια από τις περιοχές όπου θα κατασκευαστεί μια ακόμα κλειστή δομή, όπως αυτές στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο.

    Παράλληλα, ο αθόρυβος πλην αποτελεσματικός Νότης Μηταράκης έχει δώσει σαφή εντολή στους επιτελείς του να επαναδιατυπώσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα-που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, πριν την κατάθεσή του στη Βουλή- ώστε να μην μείνει κανένα «παραθυράκι» και καμία «σκιά» για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με την προστασία και τη σωστή μεταχείρισή τους.

    Εξάλλου, εκτός από την προσωπική ευαισθησία του βουλευτή Χίου της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του Predator, το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από καιρό, είχε διαμηνύσει το «κανένα παιδί μόνο!», ορίζοντας την Ειρήνη Αγαπιδάκη και τον Απόστολο Δοξιάδη, δύο εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, ως συνεργάτες του.

    Το σημαντικότερο σημείο, κατά την άποψή μας, είναι ότι πλέον προβλέπεται η σύνδεση της διαδικασίας διαμονής στη χώρα με την εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη ενταξιακή πορεία των ασυνόδευτων παιδιών στην κοινωνία, που είναι και το ζητούμενο.

    O Αλέξης Πατέλης, το TikTok και οι διεθνείς απαγορεύσεις

    Φανατικός οπαδός του TikTok, της εφαρμογής-πλατφόρμας δημιουργίας και κοινοποίησης βίντεο μικρής διάρκειας είναι ο κ. Αλέξης Πατέλης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού.

    Ενδεικτικό του πόσο αρέσει στον κ. Πατέλη η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι και το γεγονός ότι η πρόσφατη δήλωσή του κορυφαίου στελέχους για τις ελληνικές τράπεζες («Η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες και το δικό μας τραπεζικό σύστημα έχει κέρδη ενώ έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη»), με αφορμή τις αναταράξεις που προκαλούνται διεθνώς, έγινε στο TikTok.

    Το πρόβλημα, όχι μόνο για τον κ. Πατέλη, είναι ότι η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» παγκοσμίως, με τις κυβερνήσεις ισχυρών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, να απαγορεύουν τη χρήση της σε υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα κυβερνητικών στελεχών αλλά και δημοσίων υπαλλήλων, επικαλούμενες κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

    Για να δούμε τι θα γίνει και στην Ελλάδα, όχι μόνο με τον κ. Πατέλη βεβαίως, διότι αυτοί που χαρακτηρίζουν το TikTok «απειλή», σίγουρα το έχουν ψάξει το θέμα.

    Σταύρος Κοντονής: Γιατί ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «πάει ΠΑΣΟΚ»;

    Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Κοντονής.

    Θέτει ωστόσο, έναν «όρο». Να είναι υποψήφιος στη Ζάκυνθο.

    Η μονοεδρική του συγκεκριμένου νησιού είναι μια από έξι εκλογικές περιφέρειες όπου δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ.

    Το προφίλ του κ. Κοντονή ταιριάζει με τον «διμέτωπο» Ανδρουλάκη και σίγουρα οι δηλώσεις του πρώην υπουργού για τον ΣΥΡΙΖΑ (Ποινικός Κώδικας 2019, Novartis, καταγγελίες για «αδίστακτη και διαπλεκόμενη ηγετική ομάδα», Πολάκη κλπ) θα μπορούσε να βοηθήσουν την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αυξήσει το μόλις 5,37% (1182 ψήφοι) των εκλογών του 2019, που το έφεραν στην 4η θέση.

    Όμως, πέρα από τον χαρακτηρισμό «εξ ορισμού θετική» που επιφυλάσσει ο κ. Κοντονής για την ηγεσία Ανδρουλάκη, υπάρχουν και δυσεπίλυτα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η άποψη του πρώην υπουργού για σιδηροδρόμους υπό δημόσιο έλεγχο, θέση αντίθετη με αυτή του ΠΑΣΟΚ.

    Πάντως, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ανακοινωθεί στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

    H Μιλένα Αποστολάκη, η …Ρωσίδα κατάσκοπος

    Ακόμα και την Μιλένα Αποστολάκη, υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, έβαλαν στο στόχαστρο κάποιοι, επειδή, λέει, έμενε δίπλα της η Ρωσίδα κατάσκοπος και η πρώην Υπουργός «δεν είχε καταλάβει τίποτε».

    Ηρεμήστε, «σύντροφοι» και… λιγότερο Netflix.