• Πολιτική

    «Πράσινο επενδυτικό σχέδιο» για την επόμενη δεκαετία ετοιμάζουν Μητσοτάκης και Μέρκελ

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Άνγκελα Μέρκελ


    Με μεγάλη ικανοποίηση για την ελληνική πλευρά έκλεισε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

    Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν στην σύνταξη ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για την επόμενη δεκαετία ενώ συζήτησαν και για την δυνατότητα σύναψης επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας. Μάλιστα, οι δύο υπουργοί Οικονομικών επωμίστηκαν την ευθύνη για τον συντονισμό  των επόμενων βημάτων μέχρι την διεξαγωγή του επόμενου Επενδυτικού Foroum στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

    Πληροφορίες του Μαξίμου αναφέρουν πως η καγκελάριος συνεχάρη τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις γρήγορες και αποδοτικές κινήσεις της κυβέρνησης για την λύση επίμαχων ζητημάτων που μαστίζουν καιρό την εγχώρια επικαιρότητα, όπως ζητήματα της αγοράς εργασίας ή η ΔΕΗ. Αλλά και σε θέματα με μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία, όπως η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κατάστασης στο Μάτι.

    Σημειώνεται πως το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου για τη συνάντηση είναι το εξής: «Το κλίμα στα τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη ήταν πολύ καλό. Υπήρξε ειλικρίνεια. Και αναγνώριση ότι έχουμε κάνει καλή αρχή».

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που προγραμματίζονται αλλά και πραγματοποιούνται είναι για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας «είναι αλλαγές που γίνονται από εμάς γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς».

    Πάνω στο μεταναστευτικό, η καγκελάριος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν πως κατευθυντήριοι άξονες για την επίλυση του πρέπει να είναι οι αρχές της αλληλεγγύης (με τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της υπευθυνότητας (με την φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων).  Στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, μάλιστα, τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου. Παράλληλα, συζητήθηκε η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία θα πρέπει να συγκρατήσει τις ροές, ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών, ενώ η Ελλάδα να προχωρήσει στις επιστροφές μεταναστών που δεν έλαβαν άσυλο πίσω στην Τουρκία.

    Στην συνέχεια πάνω στο κρίσιμο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής τα κυβερνητικά στελέχη έδειξαν ιδιαίτερη μέριμνα, με την γερμανική πλευρά να ασπάζεται την σημασία της πρωτοβουλίας RescEU για την οποία μέχρι πρόσφατα κρατούσε επιφυλακτική στάση. Ταυτόχρονα, όπως και στο Παρίσι έτσι και στο Βερολίνο τέθηκε το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως και στο Παρίσι, εκφράστηκε απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στην Κύπρο, καθώς είναι κοινή πεποίθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο ενέργειες.



    ΣΧΟΛΙΑ