• Πολιτική

    Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε… success story τη Νέα Δημοκρατία που επί αρχηγίας του ενίσχυσε την εκλογική της βάση κατά 57,5%

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Εκλογές 2023

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Αντικείμενο διδαχής στο τομέα των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών θα μπορούσε να αποτελέσει το εκλογικό επίτευγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που έγιναν στις 10 Ιανουαρίου του 2016 ανέλαβε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Υπερισχύοντας με 52,43% έναντι του έτερου  Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τα ηνία της παράταξης, της οποίας η εκλογική δύναμη ήταν στο 28,09%. Καθώς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είχε ξαναβρεθεί στη δεύτερη θέση πίσω από τον Σύριζα, λαμβάνοντας 1.526.400 ψήφους.

    Ο συγκροτημένος πολιτικός λόγος ώς αντιπολίτευση, οδήγησε τον Ιούλιο του 2019 τη Ν.Δ στην κυβέρνηση. Όπου η αξιόπιστη και αποτελεσματική άσκηση εξουσίας, εν μέσω μάλιστα μιας σειράς αντιξοοτήτων, αλλά και το σοβαρό της μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, της έδωσαν τη νέα, σαρωτική της νίκη αυτή τη φορά, στις κάλπες. Με 2.403.918 ψήφους στο καταμετρημένο 99,7% του εκλογικού σώματος και ποσοστό 40,8%.

    Στοιχεία που δείχνουν ότι επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη η Νέα Δημοκρατία ενίσχυσε την πολιτική της εμβέλεια κατά 12,7 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ παράλληλα η εκλογική της βάση διευρύνθηκε κατά…877.518 ψήφους. Με άλλα λόγια ισχυροποιήθηκε κατά 57,5%. Μάλιστα στις προχθεσινές εκλογές η Ν.Δ έλαβε και 152.300 περισσότερες από αυτές του 2019.

    Στα 49 χρόνια της αντιπολίτευσης είναι η τρίτη φορά που ένα κόμμα ενισχύει τα ποσοστά του στη δεύτερη, διαδοχική του εκλογική του νίκη.

    Το είχε πετύχει αυτό ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επί αρχηγίας του η Ν.Δ είχε νικήσει στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 με 44,28%. Στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς η Ν.Δ ανέβασε το ποσοστό της στο 46,19%. Το οποίο μάλιστα πήγε στο 46,89% στην κατά σειράν τρίτη επικράτηση στις κάλπες, τον Απρίλιο του 1990.

    Ένα δεύτερο αντίστοιχο επίτευγμα ήταν αυτό του ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας του Κώστα Σημίτη. Καθώς στις εκλογές του Απριλίου του 2000 το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στο 43,79% από το 41,79% όπου ήταν στην αμέσως προηγούμενη νίκη του, τον Σεπτέμβριο του 1996.

    Λόγω ακραίων ιδιαιτεροτήτων που κυριάρχησαν στις διπλές εκλογές του 2012, τίθεται…εκτός συναγωνισμού η ενίσχυση του ποσοστού που πέτυχε στη δεύτερη αναμέτρηση στις κάλπες η Ν.Δ επί ηγεσίας Αντώνη Σαμαρά.

    Κέρδισε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας

    Εκ των πραγμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη πολιτική δύναμη, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η οποία του δίνει το «πράσινο φώς» να πάει τη χώρα μπροστά, προκρίνοντας ξεκάθαρα την μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Που μένει να πιστοποιηθεί με τη νέα προσφυγή στις κάλπες, στις 25 Ιουνίου όπως όλα δείχνουν, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής αυτήν τη φορά.

    Από την άλλη πλευρά το πολιτικό κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να εξαντλεί τη δυναμική του, που ήταν περισσότερο ένα συγκυριακής φύσεως «γέννημα των καιρών της οργής» και όχι μια σαφής ιδεολογική πρόταση.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εκλογική νίκη, έως και τις προχθεσινές εκλογές, η υποχώρησή του είναι της τάξεως των 15,5 ποσοστιαίων μονάδων. Αφού από το 35,46% βρέθηκε στο 20,07%.

    Σε πραγματικά αριθμητικά μεγέθη οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ από 1.926.526 μειώθηκαν σε 1.181.554. Αυτή η «αιμορραγία» των 744.972 ψήφων, από τις οποίες οι …599.503 χάθηκαν τώρα, αντιστοιχούν σε μια μείωση της εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ κατά 38,7%. Με ορατό το ενδεχόμενο να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες οι «φυγόκεντρες» δυνάμεις στις προσεχείς εκλογές. Προς διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις.

    Μεταξύ αυτών και το ΠΑΣΟΚ που σε αυτές τις εκλογές κατάφερε να ενισχύσει την ( ακόμη μικρή) εκλογική του βάση κατά 217.763 ψήφους. Περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα, που εξασφάλισε την (εντελώς πρόσκαιρη) είσοδό του στη Βουλή.

    Πιο κοντά από τα εκτός Βουλής κόμματα βρέθηκε η ΝΙΚΗ, που δεν έπιασε το όριο εισόδου για 4.790 ψήφους, Ενώ για την Πλεύση Ελευθερίας έλλειπαν περίπου 6.750 ψήφους.

    Κατά τα άλλα μείζονος σημασίας ερωτήματα εγείρονται και για τους δημοσκόπους που υποτίμησαν το ανοδικό ρεύμα της Ν.Δ και υπερτίμησαν τα πραγματικά δεδομένα του Σύριζα. Ορισμένες αναφορές του στυλ « ξέραμε τη διαφορά των 20 μονάδων, αλλά δεν τολμούσαμε να του πούμε» συνιστούν κραυγαλέα πρόκληση στην κοινή λογική. Και πρωτίστως στη ασύστολα διασυρόμενη επιστημονική επάρκεια.

    Διαβάστε επίσης

    Τι λένε οι τραπεζίτες για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

    Αλέξης Τσίπρας: O στρατηγικά ηττημένος που δεν ξέρει να λέει «mea culpa»

    Άρθρο παρέμβαση: Στο σκουπιδιάρικο της ιστορίας 



    ΣΧΟΛΙΑ