• Πολιτική

    Πομπέο: Θα επισκεφθεί τη Βιέννη την ερχόμενη Παρασκευή «για εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης»

    • NewsRoom

    Μάικ Πομπέο


    Έπειτα από πρόσκληση «για εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που του απεύθυνε σε τηλεφωνική τους επαφή τον περασμένο Ιούνιο ο Αυστριακός ομόλογός του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόκειται να επισκεφθεί τη Βιέννη την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Αυγούστου, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Όπως επιβεβαίωσε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, κατά την παραμονή του στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο Μάικ Πομπέο θα έχει συναντήσεις με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και τον υπουργό Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ. Πριν από την επίσκεψή του στην Αυστρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί την Τρίτη στην Πράγα με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις και τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ, ενώ στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη θα επισκεφθεί την Πολωνία και τη Σλοβενία.

    Οι τέσσερις αυτές κεντροευρωπαϊκές χώρες είναι «όλες μεγάλοι φίλοι της Αμερικής» και ο ίδιος αναμένει πως «θα είναι ένα πολύ σημαντικό και παραγωγικό ταξίδι», τόνισε ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον. Η προγραμματιζόμενη ανακατανομή στρατευμάτων από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη δεν θα αποτελέσει θέμα των συνομιλιών, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Τόμας Πέτριτσεκ σύμφωνα με δημοσιεύματα τσέχικων Μέσων Ενημέρωσης. «Η Τσεχική Δημοκρατία δεν είναι χώρα στην οποία πρόκειται να μεταφερθούν Αμερικανοί στρατιώτες, η συνεργασία μας για την ασφάλεια επικεντρώνεται σε άλλους τομείς», διευκρίνιζε ο προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα αποσύρουν περίπου 12.000 στρατιώτες από τη Γερμανία, και από αυτούς, σχεδόν 5.600 πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί, πως η προγραμματισμένη για την 3η του περασμένου Μαρτίου, συνάντηση στην Ουάσιγκτον του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναβληθεί από την πλευρά του Λευκού Οίκου, «εξαιτίας της γενικής κατάστασης με τον κορονοϊό», όπως αναφερόταν τότε από την Καγκελαρία στην Βιέννη.

    Ο καγκελάριος επρόκειτο να συμμετάσχει στην ετήσια συνέλευση της ισραηλοαμερικανικής οργάνωσης AIPAC (The American Israel Public Affairs Committee), ενώ προγραμματισμένη είναι και η συνάντηση του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε γίνει δεκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι τον Φεβρουάριο, κατά την πρώτη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο ως καγκελάριος του τότε κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο οποίος είχε καταρρεύσει τον Μάιο του 2019 εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα».

    Αυτή τη φορά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα βρισκόταν στην Ουάσινγκτον και στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ως επικεφαλής της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με τους Πράσινους. Πριν την περυσινή επίσκεψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Ουάσινγκτον, η τελευταία επίσκεψη Αυστριακού καγκελάριου στις ΗΠΑ ήταν εκείνη του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, του τότε επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, τον Δεκέμβριο του 2005, ενόψει της κατοπινής τότε αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2006.

    Ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αυστρία ήταν ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος τον Ιούνιο του 2006 συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στη Βιέννη, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ