• Πολιτική

    Πολιτικό «Χρηματιστήριο» 2023: Ποιοι ξεχώρισαν, ποιοι είναι οι losers της χρονιάς που φεύγει

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Ανδρουλάκης - Δημήτρης Κουτσούμπας

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Ανδρουλάκης – Δημήτρης Κουτσούμπας


    Μια πυκνή πολιτική χρονιά κλείνει, με απανωτές εκλογές και σημαντική αναδιάταξη του σκηνικού. Ένα χρόνο πριν δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προεξοφλούσαν πολιτική ανατροπή, ήττα της Νέας Δημοκρατίας και επαναφορά στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μόνος του είτε μέσω μιας ευρύτερης κεντροαριστερής συμμαχίας.

    Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις του 2023 ανέδειξαν την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει καταφέρει όχι μόνο να ελέγξει τον συντηρητικό χώρο της Δεξιάς, αλλά και να επεκταθεί και να πρωταγωνιστεί στο πολιτικό κέντρο.

    Ασφαλώς μείζον πολιτικό γεγονός είναι η αναταραχή στο χώρο της Κεντροαριστεράς και ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης, μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το κόμμα που μέχρι το 2019 κυβερνούσε τη χώρα βρίσκεται σήμερα πολλαπλά διασπασμένο, τραυματισμένο από τις απανωτές ήττες και με το μέλλον άδηλο αφού ο νέος αρχηγός του, Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζει τεράστια κενά και ελλιπές πολιτικό βάρος.

    Το «χρηματιστήριο» των πολιτικών της περασμένης χρονιάς ανέδειξε πολλά… blue chips, αλλά είχε και αρκετούς losers, οι οποίοι ούτε τις προσδοκίες τους ξεπέρασαν, ούτε μπόρεσαν να αναδειχθούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

    Οι διπλές εκλογές του Μαίου – Ιουνίου ήταν η σφραγίδα των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.

    Ας δούμε τους πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής, θετικούς και αρνητικούς. Τους winners και τους losers που αναδείχθηκαν μέσα στο 2023. Πολλοί από αυτούς θα μας απασχολήσουν ασφαλώς και τη νέα χρονιά, με διαφορετικό τρόπο ο κάθε ένας.

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Σαρωτική υπεροχή

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει τις εθνικές εκλογές και να ανανεώσει την κυβερνητική θητεία της ΝΔ, αλλά έχει ένα μοναδικό προνόμιο. Να είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που κερδίζει δεύτερη τετραετία χωρίς να έχει μείωση των ποσοστών του κόμματός του, το αντίθετο μάλιστα κερδίζοντας πόντους στους ψηφοφόρους.

    Και είναι και ο μοναδικός πολιτικός που έχει οδηγήσει το κόμμα του σε μια νίκη με διαφορά πάνω από 24 μονάδες από τον δεύτερο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να κυριαρχήσει και ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, αλλά και ως προς την προσωπική του δημοφιλία. Το μεταρρυθμιστικό προφίλ στο οποίο επενδύει, η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, τα δεκάδες δις που δόθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και γενικότερα η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει σε ορισμένα θέματα, επιβραβεύτηκαν από τον κόσμο. Παρά τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, την υπόθεση των υποκλοπών και την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

    Αλέξης Τσίπρας – Ο μεγάλος ηττημένος

    Ο Αλέξης Τσίπρας πιστώνεται το γεγονός ότι οδήγησε ένα κόμμα του 3% στην κυβέρνηση το 2015. Κι ότι κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια κάτω από μεγάλες δυσκολίες. Όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν ότι ήταν «γεννήματα» μιας συγκεκριμένης εποχής και συνθηκών που όταν χάθηκαν, δεν είχε λόγο και η παρουσία τους.

    Ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγάλος ηττημένος του 2023 γιατί «κατάφερε» να οδηγήσει το κόμμα του σε μια διπλή ήττα στις εθνικές εκλογές και είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνώνει τα ποσοστά του, κάτω από 20%. Ασφαλώς φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την κατάρρευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως γιατί δεν μπόρεσε (ή δεν θέλησε) να ανανεώσει το κόμμα του από το 2019, δεν άκουσε τα μηνύματα της κοινωνίας, κι επέμεινε σε μια σκληρή, διχαστική ατζέντα που δεν είχε καμιά σχέση με τις αρχές της Αριστεράς.

    Παράλληλα, χρεώνεται και την μετέπειτα διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ αφού φαίνεται ότι ο ίδιος δρομολόγησε εξελίξεις που δεν εξασφάλιζαν την ενότητα του κόμματος και επέτρεψαν να μπουν στην Κουμουνδούρου «περαστικοί» που δεν είχαν ουδεμία σχέση με το κόμμα.

    Ακόμη και οι προσπάθειες που έκανε για να μη διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν, δείχνοντας ότι η πολιτική επιρροή του έχει υποχωρήσει στο χώρο της Αριστεράς. Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει την ανάκαμψή του, αν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ωστόσο, οι τόσες πολλές ήττες που έχει υποστεί από το 2019 και οι λανθασμένες στρατηγικές επιλογές του, δεν επιτρέπουν προς το παρόν την επιστροφή του.

    Νίκος Ανδρουλάκης – Αγκομαχώντας προς τη δεύτερη θέση

    Ασφαλώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης είναι στους κερδισμένους της χρονιάς που πέρασε. Οι πρώτες εθνικές εκλογές στις οποίες πήγες ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχαν γλυκόπικρη γεύση. Κατάφερε να ανεβάσει σημαντικά τα ποσοστά του, γύρω στο 11,5%, κατάφερε να αναδείξει πολλούς δημάρχους σε όλη την Ελλάδα, με πρώτους τον Χάρη Δούκα και τον Στέλιο Αγγελούδη. Κατάφερε τέλος, με τη βοήθεια του διαλυμένου ΣΥΡΙΖΑ, να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, δίνοντάς ελπίδες στη Χ. Τρικούπη ότι στις ευρωεκλογές θα είναι και με τη βούλα δεύτεροι.

    Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην μπορεί να ανεβάσει θεαματικά τα ποσοστά του και να καρπωθεί από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζει αδυναμία στον προγραμματικό του λόγο αλλά και στον τρόπο που θα διεισδύσει σε ευρύτερα σώματα της κοινωνίας. Με απλά λόγια δεν μπορεί προς το παρόν να γίνει ξανά ένα ευρύ λαϊκό κίνημα που θα βάλει τις βάσεις για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της ΝΔ. Οι ευρωεκλογές ασφαλώς είναι το μεγάλο στοίχημα του κ. Ανδρουλάκη.

    Στέφανος Κασσελάκης – Η μετοχή που ανεβοκατεβαίνει

    Ποιος θα περίμενε πέρυσι τον Απρίλιο, όταν ανακοινώθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης ότι θα είναι σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι λίγους μήνες μετά θα διαδεχόταν τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά κι ότι ο ίδιος θα ήταν ο καταλύτης της διάσπασης του κόμματος.

    Ο κ. Κασσελάκης έτσι ξαφνικά τον Αύγουστο παρουσίασε την πολιτική ατζέντα του, έκανε θραύση στα social media, έγινε το απόλυτο είδωλο στο πολιτικό life style που στήθηκε γύρω από τον ίδιο και τον σύζυγό του, Τάιλερ, και κέρδισε τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ… δια περιπάτου. Σοκαρισμένη η παλιά και η νέα γενιά του κόμματος από τον… περαστικό που είδε φως και μπήκε, δεν μπόρεσε να χωνέψει ότι έχασε το κόμμα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

    Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε, έφυγαν 11 βουλευτές, πλήθος στελεχών, δημιουργήθηκε η Νέα Αριστερά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βολοδέρνει στα επίπεδα του 10% με 12%. Πλέον η στροφή προς ένα νέο κόμμα, πιο κεντρώο και χωρίς «αριστερά βαρίδια», είναι εμφανής, όμως, η επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί τους επόμενους μήνες. Το συνέδριο του Φεβρουαρίου και οι ευρωεκλογές θα είναι οι σταθμοί που είτε θα δώσουν τη χαριστική βολή στο κόμμα είτε θα του δώσουν παράταση ζωής. Ο δε κ. Κασσελάκης ίσως αποδειχθεί ο πιο βραχύβιος πολιτικός αρχηγός.

    Δημήτρης Κουτσούμπας

    Η μετοχή του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, έχει ανέβει κατακόρυφα, όπως και τα ποσοστά του κόμματός του. Η εξαιρετική πορεία του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές αλλά και η διείσδυση που έχει πετύχει σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία, πιστώνεται θετικά στον γραμματέα του.

    Ο κ. Κουτσούμπας έχει καταφέρει να είναι συμπαθής, παίζει καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας με τα social media, «μιλάει» με ευκολία στον κόσμο, έχει κερδίσει τη συμπάθεια και τον σεβασμό των πολιτικών του αντιπάλων και ελπίζει ακόμη και να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

    Πολιτικοί με έργο και πολιτικοί με προβλήματα

    Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους τη χρονιά που πέρασε, πέραν των πολιτικών αρχηγών. Για παράδειγμα στους μεγάλους κερδισμένους συγκαταλέγεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος άφησε μεγάλο έργο στο Ψηφιακής Πολιτικής. Αφού σάρωσε στην Α Αθήνας, απέναντι σε μεγάλα ονόματα της ΝΔ, ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας. Και πλέον μπαίνει σε μια νέα χρονιά φέρνοντας το νομοσχέδιο για την ίδρυση Μη Κρατικών, Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, μια μεταρρύθμιση που έχει αργήσει δεκαετίες στην Ελλάδα.

    Στους κερδισμένους η Νίκη Κεραμέως, κυρίως για το νομοσχέδιο για την επιτελική ψήφο που θα ισχύσει από τις ευρωεκλογές. Μαζί της βεβαίως ο υφυπουργός, κ. Λιβάνιος, που προετοίμασε τις σημαντικές αυτές αλλαγές.

    Ο Γ. Φλωρίδης είναι κερδισμένος του 2023 αφού επανέκαμψε πολιτικά, ανέλαβε το δύσκολο υπουργείο Δικαιοσύνης και κατέθεσε ένα νομοσχέδιο – τομή, το οποίο έχει βεβαίως και αντιδράσεις. Η ψήφισή του στις αρχές του 2024, αλλά και όλη η συζήτηση που θα γίνει, θα κρίνει και το έργο του, όμως, χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Μαξίμου.

    Άλλος κερδισμένος είναι και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας που έχει ξεμπλοκάρει αρκετά έργα και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα «θέλω» των κατασκευαστικών εταιρειών και στις ανάγκες για μεγάλα έργα υποδομής.

    Ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου

    Με ανεβασμένες μετοχές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ενώ ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Σταύρος Παπασταύρου. Ο άνθρωπος που εμπιστεύεται όσο λίγοι ο Κ. Μητσοτάκης, έχει διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις κι έχει φέρει αποτελέσματα, κρατώντας τις ισορροπίες στο Μαξίμου, την κυβέρνηση και το κόμμα.

    Κερδισμένος βεβαίως ο Χάρης Δούκας ο οποίος μέσα σε λίγες ημέρες από άγνωστος καθηγητής Πανεπιστημίου έγινε δήμαρχος της Αθήνας.

    Στους μεγάλους χαμένους ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ηττήθηκε απρόσμενα στις εκλογές κι έχασε την ευκαιρία για μια δεύτερη θητεία στο δήμο της Αθήνας.

    Χαμηλές πτήσεις για τον Νότη Μηταράκη, που εξαναγκάστηκε γρήγορα σε παραίτηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που έφυγε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Γιάννης Οικονόμου που διαδέχθηκε τον Νότη Μηταράκη. Παρ’ ότι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε σοβαρή δουλειά, στις πρώτες εκλογές του Μαίου δεν εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας, αλλά πήρε την έδρα στις δεύτερες μετά την κατάρρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέλαβε το υφυπουργείο Αθλητισμού και αναβαθμίστηκε στη συνέχεια αφού έγινε υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Εκεί όπου οι μετοχές του έχουν καταρρεύσει…

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην του Αλέξη Τσίπρα, μεγάλη loser μπορεί να θεωρηθεί η Εφη Αχτσιόγλου η οποία έχασε το κόμμα από τα χέρια της.

    Χαμένοι και οι «δεινόσαυροι» του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, για τους οποίους φαίνεται ότι δύει η πολιτική τους σταδιοδρομία.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιστολική ψήφος: Πώς θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές – Όλη η διαδικασία
    Κασσελάκης: «Happy new year guys» – Οι ευχές από το Τέξας – Δείτε βίντεο
    Το σχέδιο Μητσοτάκη για τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» – Φορτσάρει η κυβέρνηση με τρία νομοσχέδια



    ΣΧΟΛΙΑ