• Πολιτική

    Τέλη κυκλοφορίας: Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε αλλά και τσουχτερά πρόστιμα, αν δεν πληρώσετε

    • NewsRoom
    τέλη


    Διπλάσια αναμένονται να είναι τα πρόστιμα σε όσους δεν πληρώσουν ως την παραμονή Πρωτοχρονιάς τα τέλη κυκλοφορίας. Εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, πλέον δρομολογείται ως “ποινή” από το υπουργείο και η απαγόρευση της μεταβίβασης του οχήματός.

    Όσον αφορά την παράταση, μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει αν θα δοθεί ή όχι, όπως γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, λόγω των καθυστερήσεων. Αναμένεται ωστόσο μέσα στις δύο ερχόμενες εβδομάδες να ανακοινωθεί και επίσημα.

    Το πρόστιμο για όσους δεν πληρώσουν έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα τέλη, είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ θα έπρεπε να είχε πληρώσει τέλη κυκλοφορίας 2017 ύψους 85,50 ευρώ, τώρα θα πρέπει να πληρώσει 171 ευρώ.

    Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

    Ωστόσο υπάρχουν και νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας. Η ακινησία είναι ο ένας τρόπος να μην πληρώσει κάποιος τέλη κυκλοφορίας. Ο άλλος είναι να αντικαταστήσει το παλιό αυτοκίνητο με ένα νέο, χαμηλών εκπομπών ρύπων. Θυμίζουμε ότι μέχρι 90 γραμμάρια Co2 έχει μηδενικά τέλη.

    teli-2

    Αναφορικά με την ακινησία, σημειώστε πως αυτό το δικαίωμα το έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες, στη χρονική διάρκεια που παράλληλα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας., δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αν δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, αυτομάτως δίδεται και για την κατάθεση των πινακίδων.

    Τι χρειάζεται ο ιδιοκτήτης για να καταθέσει της πινακίδες του στην εφορία;

    Τα εξής δικαιολογητικά:
    1) Άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
    2) Τις πινακίδες
    3) Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ (και ένα εκκαθαριστικό).
    4) Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9, ώστε να αποδεικνύεται ότι υπάρχει θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητο που θα τεθεί σε ακινησία.
    Αν δεν υπάρχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης πρέπει να προσκομιστεί στην εφορία μισθωτήριο συμβόλαιο για θέση πάρκινγκ ή βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί από κάποιον άλλο (συγγενή, φίλο κλπ).
    5)Αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

    Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (Ι.Χ., επαγγελματικό κ.λπ., τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας και λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς μπορείτε και να μην πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας και να είστε νόμιμοι;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: Σε ποιες περιπτώσεις ισχύουν μηδενικά τέλη;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: B. Μαρινάκης: Νέο ισχυρό ναυλοσύμφωνο για την Capital Group



    ΣΧΟΛΙΑ