• Πολιτική

    Πως μια απόφαση των Βρυξελλών θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα της Ελλάδας

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος


    Φαίνονται τόσο μακρινά όσα αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, τόσο μακρινά και τόσο αδιάφορα για τη ζωή μας. Δεν είναι έτσι. Αντιγράφουμε λίγες γραμμές που εν πρώτοις είναι αδιάφορες αλλά μάλλον θα επηρεάσουν την καθημερινότητα της Ελλάδας, προς το χείρον. «Την απόφαση να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού προηγήθηκε το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 στις Βρυξέλλες».

    Πάνω κάτω θυμάστε το ντιλ. «Θα σας βάλουμε στην ευρωπαϊκή παρέα αλλά μέχρι τότε θα κρατάτε τον κόσμο στα παράλια, μην τυχόν και μπουκάρουν Ασιάτες και Αφρικανοί, πρόσφυγες, μετανάστες και δεν ξέρω τι…». Κρατούσε η Τουρκία τον κόσμο στα παράλια ενόσω τα κράτη που περιβάλλουν την Ελλάδα έχτιζαν τείχη. Είμαστε η χώρα λίμπο, η χώρα πουργατόριο, μεταξύ παράδεισου και κόλασης, γεωγραφικά στη μέση. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι εφόσον εισέλθουν οι αλλοδαποί, δεν θα μπορούν να πάνε ούτε μπροστά ούτε πίσω. Εδώ θα μείνουν.

    Οι διαπραγματεύσεις που αναστέλλονται ξεκίνησαν το 2005 και περιλαμβάνουν 35 κεφάλαια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι επιφυλακτικό επειδή οι διώξεις αντιφρονούντων στην Τουρκία συνεχίζονται. Πριν λίγες ημέρες η αστυνομία συνέλαβε 55 επιχειρηματίες και περί τους 100 πανεπιστημιακούς. Τα άτομα αυτά έρχονται να προστεθούν σε κατάλογο με δεκάδες χιλιάδες άτομα που διώκονται και στις χιλιάδες που φυλακίστηκαν. Υπάρχει και ανακοίνωση από την Επιτροπή της Βενετίας, όπως ονομάζεται η επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Μέτρα που λαμβάνονται από την τουρκική κυβέρνηση προχωρούν πέραν αυτού που επιτρέπεται από το τουρκικό Σύνταγμα και από το διεθνές δίκαιο». Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν επίσης πως «η μέθοδος της αποκάθαρσης του κρατικού μηχανισμού φαίνεται να χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσία».

    Με ανοιχτά τα μέτωπα του Κουρδικού, του Κυπριακού, των εσωτερικών διώξεων, τα παράλια δεν αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία. Τουναντίον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποπροσανατολίσουν την τουρκική κοινή γνώμη και για να τιμωρηθούν οι ευρωπαίοι για την απόρριψη. Ταυτόχρονα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ζητεί καλύτερη φύλαξη των βόρειων συνόρων από την Frontex. Δηλαδή μην τυχόν και δεν εγκλωβιστούν στην επικράτεια όσοι εισήλθαν και όσοι μελλοντικά εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

    Η Τουρκία έχει έναν ακόμα σύμμαχο για την αποσυμφόρηση στα παράλια. Έχει τον καλό καιρό κάτι που στα ελληνικά μεταφράζεται «το κακό μας τον καιρό».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με καλέμι και μυστρί “χτίζουν” οι εργαζόμενοι το υπ. Υγείας (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τσίπρας πάει Θεσσαλονίκη για ανακοινώσεις και μετά Βρυξέλλες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 50 εισπρακτικές εταιρίες που απειλούσαν χιλιάδες πολίτες



    ΣΧΟΛΙΑ