• Πολιτική

    Ο Τραμπ, το… πετρέλαιο στην Ελλάδα και ο περίεργος ρόλος του Τίλερσον στο κυπριακό

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ρεξ Τίλερσον – Ντόναλντ Τραμπ


    Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016, στην Κύπρο υπογράφτηκε ένα μεγάλο deal που απασχολεί ήδη όλες τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου.

    Η κυπριακή κυβέρνηση επικύρωσε την παραχώρηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 της ΑΟΖ στις εταιρείες και κοινοπραξίες Eni Total, Eni και Exxon Mobile- Qatar Petroleum, από τις μεγαλύτερες εξορυκτικές και πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη που θα ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

    Πάμε λίγο στις μικρές… λεπτομέρειες. Ποιος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil; Απάντηση: Ο Ρεξ Τίλερσον. Για όσους δεν γνωρίζουν, σε λίγες ημέρες, αυτός ο κύριος θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο “εκλεκτός” του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Παρά το γεγονός πως ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης αποσυνέδεσε πλήρως τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας από τις εξελίξεις στον τομέα ερευνών και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η κινητικότητα που επικρατεί, δείχνει πως η Αμερική θέλει να μπει σφήνα στις ορέξεις Ρώσων και Τούρκων, οι σχέσεις των οποίων έχουν βελτιωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Μεγάλος “παίχτης” των Αμερικανών είναι ο Άμος Χόκσταιν, “κολλητός” του Μπάιντεν, με προϋπηρεσία σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, ο οποίος θεωρείται persona non grata στο Κρεμλίνο…

    Και η Ελλάδα; Τι κάνει η Ελλάδα; Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένα στελέχη… υπουργείων, έχουν πραγματοποιήσει μυστικά ταξίδια στην Κύπρο για να ενημερωθούν. Μάλιστα, έχουν συναντήσει συγκεκριμένα πρόσωπα που ξέρουν καλά το ενεργειακό παιχνίδι στην Μεγαλόνησσο και έχουν άκρες στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

    Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: “ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 360 ΜΟΙΡΩΝ” – Τι θα συμβεί στο Δημόσιο;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Στουρνάρας ετοιμάζει ποινές για τις τράπεζες – Σε εγρήγορση τα τραπεζικά επιτελεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λώρη Κέζα: Και τώρα τρελοκόριτσο γελάς (παραγγελιά Γεροβασίλη)



    ΣΧΟΛΙΑ